Haberler

Tütünün En Çok Kullanıldığı Handa Sigara İçirmediler

Abone Ol

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Şubesi tarafından 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü nedeniyle sigara bırakma eylemi yapıldı.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Şubesi tarafından 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü nedeniyle sigara bırakma eylemi yapıldı. Eylemde, Şanlıurfa'da tütünün en çok tüketildiği yerlerden bir olan tarihi Gümrük Hanı'na gelenlere bir saat sigara içirtilmedi.

Tarihi Gümrük Hanı'nda yağmura rağmen gerçekleştirilen eylemde öğrenciler, 1 saat boyunca düzenledikleri bir dizi etkinlikle çevredekilere sigara içirtmedi. Renkli görüntülere sahne olan eylemde öğrenciler, zılgıtlar eşliğinde 'sigara bırakma' şarkısının seslendirdi. Minik öğrenci Fatma Didar'ın 'Sigarayı Terk et' isimli şiiri okumasının ardından vatandaşlara tütnün ve sigaranın zararlarını anlatan broşürler dağıtıldı. Daha sonra bir konuşma yapan Şube Başkanı Muharrem Çelik, "Bu tarihi han civarında tütün çok satılıyor, sigara çok tüketiliyor. Bu nedenle, eylemi burada yapmanın daha etkili olacağını düşündük. Bu 1 saatte sigara içmeyen vatandaşlarımızın sigarayı bırakmış sayılmayacaklarını biliyoruz. Ancak amacımız toplumun gündemine sigarayı bırakma fikrinin girmesini sağlamaktır" dedi.

Sigaranın, fiziksel, sosyal ve ekonomik bakımdan yıkıcı sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık olduğunu belirten Çelik, şöyle devam etti:

"Sigara dünyada her yıl 6 milyon, ülkemizde de her yıl 100 binden fazla insanın hayatına mal oluyor. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO/DSÖ) dünyada en büyük sağlık sorununun sigara olduğunu ilan etmiştir., Dünya Sağlık Örgütü'nün istatistiklerine göre 'sigara içmek' dünya çapında bir problem olup, tahminen her 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Sigara içme akciğer kanseri oluşumunda en önemli faktördür. Sebep olduğu diğer kanserler, kalp-damar ve solunum hastalıklarıyla birlikte her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybetmektedir."

Sigara dumanında siyanür, amonyak, karbonmonoksit, naftalin, kadmiyum ve aseton gibi 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğunu hatırlatan Çelik, "Bu kanserojen maddeler bir nefes sigarayla kan dolaşımına karışır. Bunun sonucunda zaman içinde birtakım akciğer ve diğer organlarla ilgili rahatsızlıkları başlar. Sigara kullanan kişiler daha sık grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara maruz kalırlar. İçilen her sigara insan ömrünün 5 dakikasını kısaltır. Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü ortalama 20-25 yıl azalır. Hayatta oldukları sürede de hastalıklı ve sağlıksız bir yaşam sürerler" dedi.

Çelik, sigara içenin sadece kendisine ve pasif içici olan çevresine değil, aynı zamanda ülke bütçesine de zarar verdiğini belirterek, sigara kullanımına karşı uygulanan ya da uygulanacak olan güçlü ve kararlı politikaları sonuna kadar desteklediklerini de kaydetti. Çelik, sigarayı bırakmak isteyenlerin ise Sağlık Bakanlığı 'Alo 171 Sigarayı Bırakma Hattı'nı arayarak gerekli desteği alabileceklerini de vurguladı.

Handaki birçok sigara kullanıcısı, duyarlık göstererek sigarasını yere atarken, bazıları ise sigara kullanmaya devam etti. Etkinliğe destek verenlere ise Yeşilay rozeti takıldı. - ŞANLIURFA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Muharrem Çelik Şanlıurfa Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title