Twitter'la Hipnoz Yapılıyor
Hipnoz ve Bilinçaltı Değişim Uzmanı Mehmet Başkak, en etkili sosyal medya araçlarından Twitter'da kitlesel hipnoz yapıldığını öne sürdü.
Twitter hipnoz yapıyor!
Twitter hipnozluyor!
Gezi ve 17 Aralık süreci örneği
Berkin Elvan'ın ölümü gösterici yaşını 15-16'ya düşürdü
Hipnoz ve Bilinçaltı Değişim Uzmanı Mehmet Başkak, en etkili sosyal medya araçlarından Twitter'da kitlesel hipnoz yapıldığını öne sürdü.
Toplumsal olayların sosyal medya ve hipnoz boyutunu inceleyen Hipnoz Uzmanı Mehmet Başkak, gazete okuyan kitlenin üç katı kadar bir topluluğun bir tuşla aynı anda erişebildiği sosyal medyanın dijital bir hipnoz makinesine dönüşebildiğini söyledi.
Twitter başta olmak üzere sosyal medyanın iyi ya da kötü amaçlar için güçlü bir telkin kanalı olarak kullanılabileceğine dikkati çeken Hipnoz Uzmanı Başkak, bu ilginç durumu şöyle açıklıyor:
GEZİ VE 17 ARALIK ÖRNEĞİ
"Hipnotik telkinin en önemli özelliklerinden birisi belirli bir akışla, cümlelerin tekrarlanmasıdır. Amaca uygun seçilmiş bir görsel 140 karakterlik cümle ile tek başına çok etkili olmasa da aynı anlayışa sahip kişiler tarafından paylaşıldıkça sürekli tekrar eden bir akışla etkili bir telkine dönüşüyor. Mesajlar, tanınmış kişiler tarafından da paylaşıldığında bu etkinin dozu yükseliyor.
Diyelim ki, Facebook ve Twitter'da, belli bir kitleyi hedef alan mesajlar organize biçimde sürekli azıldığında, bu tek yönlü bir kamuoyu oluşturma gayreti, toplumun bütün kesimleri için huzursuz bir atmosferin oluşmasına sebep olabiliyor. Öfkeyle konuşan, hakaretle beslenen, düşünmeden hareket eden bir profilin oluşmasına hizmet edebiliyor.
Twitler siyasi bir tavrı telkin ediyorsa, karşıt anlayışa sahip iki tarafta eşit oranda fanatizm oluşturuyor. Bu açıdan bakıldığında, sloganla düşünen, sloganla öfkelenen, sloganla sevinen dev bir kitle bir araya geliyor. 70'li yıllarda gençliği nasıl bir slogan harekete geçirebiliyorsa, hipnoz etkisine sahipse, şimdinin sanal ortamında twitler aynı işlevi görüyor.
Mesajlar siyasi bir tavra dönük ise, etki çift taraflı oluyor. Aynı görüşe sahip insanlarda ve karşıt görüşe sahip insanlarda eşit oranda bir nefret yahut düşmanlığı besliyor. Telkin özelliğiyle bilinçaltına sirayet eden ve saldırganlığa uygun bir zihinsel zeminin oluşma riskini pekiştiriyor. Sonunda sosyal medyadaki hipnotik telkinler, özellikle gençler arasında fanatizmi, ötekine tahammülsüzlüğü ve düşmanlığı besleyen tehlikeli bir araca dönüşebiliyor.
Taksim Gezi Parkı Eylemleri ve 17 Aralık sonrası süreçte sosyal medyada hipnoktik telkinlerin güçlü örnekleri görmekteyiz."
BERKİN ÖLÜNCE OKULU BIRAKIP EYLEMCİ GRUBA KATILDI
Twitter hipnozu ile 18 yaşın altındaki genç kitleyi sokağa dökmenin mümkün olduğunu vurgulayan Hipnoz Uzmanı Başkak, buna örnek olarak Gezi Parkı eylemleri sırasında başından gaz fişeğiyle vurulan 15 yaşındaki Berkin Elvan'ın, 269 günlük yaşam mücadelesini kaybetmesinin ardından yaşananları gösteriyor.
Başkak, Berkin Elvan'ın ölümünün aynı yaş grubundaki genç kitle üzerinde yaptığı etkiyi ve Twitter'ın rolünü gerçek hayattan alınmış bir örnekle açıklıyor:
"Berkin Elvan'ın talihsiz ölümüyle zaten yükselmiş olan tansiyonla medyada, sosyal medyada konunun defalarca işlenmesiyle bir yandan küçük bir çocuğun haksız ölümüne tepki gösterilirken, öte yandan sürekli tweetlenen Berkin'in gülümseyen yüzü, gösterilerin sembolü haline dönüşmesini sağladı.
Bu yoğun mesajları alan 15-16 yaşındaki gençlerin bilinçaltı, Berkin Elvan'ı içselleştirerek öfkeyle, intikam duygusuyla, özdeşleştirdiği bu sembolle geleceğinden vazgeçebilecektir. Nitekim öyle de oldu.
Ailesi tarafından bize danışmak için getirilen 16 yaşındaki lise 2 öğrencisi genç bir kızımız, ailesini hiçe sayarak okulunu terketti. Derslerinde çok başarılı bir öğrenciyken takip ettiği tweetler, maruz kaldığı doğru ve yanlış sosyal medya bilgileri ve görüştüğü çevrelerin etkisiyle, eylemci bir gruba katıldı. Hipnotik etkiyle bu grubu ailesine tercih etti. Aldığı darbelerle kolundan, bacağından yaralanmasına ve güçlükle yürüyebilmesine rağmen eylemlerden vazgeçmiyor.
Genç kız bize durumunu "Bire bir devrimle uğraşıyorum. Berkin ölmüşken ben okula gidemem. Hem ben bir bireyim ve tercihimi devrim için mücadeleden yana kullanıyorum" şeklinde anlatıyor.
GÖSTERİCİ YAŞI 15-16'YA DÜŞTÜ
"Berkin'in ölümüne biz de çok üzüldük, biz de cenazesine katıldık, fakat şimdi o üzücü olayın kızımızı bu derece etkileyip bizden kopmasıyla çaresiz duruma düştük. Kızım sanki hipnozda, kızım gitti bambaşka biri geldi, nolur kızımı bu hipnozdan kurtarın, okula dönmesini sağlayın" diyen annenin çığlıkları da karşılığını bulamıyor bu koşullarda. O çocuk annesinin farkında olmadan tespit ettiği gibi bir hipnoz altında ve tek bir hedefe odaklanmış. Bir gencin olaylar karşısında demokratik tepkisini göstermesi çok normal. Ancak karşı karşıya kaldığımız örnekte okuluna düzenli giden bir çocuk, ölümü bile göze alan bir göstericiye dönüşmüştür ve burada sosyal medyanın hipnotik etkisi zannedilenden çok daha yüksektir."
Böylesine hipnotik etkiye sahip güçle tweet sağanağı altında uzmanların yapacağı destek çalışmasının cılız kalacağını belirten Başkak, Berkin Elvan'ın ölümünün sosyal medya etkisiyle eylemci yaşını 15-16'ya kadar indirdiğini, önümüzdeki dönemde yaşanacak toplumsal olaylarda bu kitlenin sokakta olabileceğine dikkati çekti.
"LİSESİLER İNTİHARA BİLE SÜRÜKLENEBİLİR"
Twitter gibi güçlü hipnotik telkin aracıyla özellikle genç kitlenin iyi ya da kötü amaçlar için etki altına alınabileceğini anlatan Başkak, bu durumu 'intihar' konulu bir örnekle açıklıyor:
"Organize bir ekip tarafından "liseli gençlerin art arda intihar ettiği" şeklinde tweetler, görsel malzemeyle beslense ve sürekli tekrar edilse, basın tarafından bu tweetler haber yapılsa ve sonra o haberler tekrar tweetlense ve bu kısır döngü bir iki hafta devam etse, bu psikolojik ruh haline kendini kaptıran ve "yatkın" olan benzer yaş gruplarındaki gençlerin gerçek intihar girişimleriyle karşı karşıya kalabiliriz!"
Bireyleri engellemek yerine bilinçlendirmek, yasaklamak yerine sosyal medyanın kötüye kullanımını legal yollarla önlemeye çalışmak gerektiğinin altını çizen Hipnoz ve Bilinçaltı Değişim Uzmanı Mehmet Başkak, medya okur yazarlığı kavramının yanına sosyal medya okur yazarlığını da koymanın şart olduğunu sözlerine ekledi.