Haberler

TZOB Başkanı Bayraktar, Üreticiye Destek İstedi

Güncelleme:
Abone Ol

Aydın'ın ziraat odalarını ziyaret eden Türkiye Ziraat Odalar Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretimi artırmak için üreticinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Aydın'ın ilçelerindeki ziraat odalarını ziyaret eden Türkiye Ziraat Odalar Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, önemli bir tarımsal zenginliğe sahip Türkiye'nin zaman zaman ithalatçı konuma geldiğine dikkat çekerek, üretimi arttırmak için üreticinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

İlk olarak Söke Ziraat Odası'nı ziyaret ederek kendisi için hazırlanan özel yöresel kıyafetleri giyen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı ve üreticiler tarafından karşılandı. Söke Ziraat Odası Konferans Salonu'ndaki toplantıda yöresel ağa kıyafetleri ile kürsüden seslenen Bayraktar, Söke Ziraat Odası'nın bu sürpizinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Tarım sektörünün dünyada her geçen gün daha da önem kazandığını söyleyen TZOB Genel Başkanı Bayraktar, son yıllarda ardı ardına yaşanan doğal afetlerin tarıma duyulan ihtiyacı arttırdığını dile getirdi. Türkiye'nin ihtiyacı olan tarım ürününü yetiştirmekte zorlandığına dikkat çeken Bayraktar, bazı ürünlerde ithalatçı duruma düşülmesinden duydukları kaygıyı belirtti. Bugün 1.5 milyon ton pamuğa ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Bayraktar, "Biz bunun ancak 800 bin tonunu karşılıyoruz. 700 bin ton pamuk ithal ediyoruz. Başta pamuk ve yağlı tohumlar olmak üzere üretimi artırmamız şart. Bu da çiftçimize sağlanacak desteklerle olur. Türkiye pamuk üretiminde verimlilikte ABD başta olmak üzere birçok ülkeden çok önde. Ancak pamuk üreticimizin rekabet gücü diğer dünya ülkesi pamuk üreticilerine göre daha az. Bu nedenle üreticimizin desteklenmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz" dedi.

"MAZOT, ÖTV VE GÜBREDE KDV DÜŞÜRÜLSÜN"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, çiftçinin ödediği KDV'nin kendisine geri dönüşü olmadığını söyleyerek Torba Yasa'ya çitçinin elektrik borçları ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan borçlarının da dahil edilerek yeniden yapılandırılmasını istedi. Miras hukuku ile ilgili yeni yasal düzenlemenin yapıldığını hatırlatan Bayraktar, hükümet tarafından geri çekilen zeytin yasasının bir daha meclise gelmemesini arzu ettiklerini söyleyerek, "Çiftçinin en büyük girdi maliyetini oluşturan mazot, ÖTV ve gübrede KDV oranları düşürülsün. Ancak bu şekilde üreticimiz daha fazla üretebilir" dedi.

BAYRAKTAR İNCİR HASADINI BAŞLATTI

Aydın'ın İncirliova İlçesi Erbeyli Mahallesi'nde bulunan Erbeyli İncir Araştırma İstasyon Müdürlüğü'nde de incelemelerde bulunan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, incir hasadını başlattı. İncir Araştırma İstasyon Müdürlüğü'nde incir bahçesini gezen Bayraktar, "İncirin, bu yıl üreticilerimizin yüzünü güldürmesini, kazancının bereketli olmasını diliyorum. Kuraklık, don, dolu, fırtına derken, bu yıl ülkemizin büyük bir bölümünde çiftçimizin ocağına adeta ateş düştü. Doğal afet sayılabilecek her ne varsa neredeyse hepsini bu yıl yaşadık. Zararları en aza indirebilecek tedbirleri asla göz ardı etmememiz gerekir. Sigorta, artık her üreticimiz için, bir zorunluluk olarak görülmelidir. Yıllara göre değişmekle birlikte, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün verilerine göre, ülkemiz, 2011 yılında yaklaşık 300 bin tonla, dünya yaş incir üretiminin yaklaşık yüzde 27'sini karşılıyor ve bu rakamla dünyada ilk sırada yer alıyor. Bizi, Mısır, Cezayir, İran, Fas, Suriye, ABD ve İspanya takip ediyor" dedi.

35 BİN AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI

Türkiye'nin yaklaşık 105 bin ton civarında olan dünya kuru incir üretiminin önümli bir bölümünü karşılamasıyla, dünya fiyatlarını da önemli ölçüde etkilediğini dile getirdi. Ege Bölgesi'nde yaklaşık 35 bin ailenin incir tarımıyla uğraştığını vurgulayan Bayraktar, "İşlenmesi esnasında yoğun işgücü gerektiğinden, incir işletmelerinde çalışan işçilerle birlikte büyük bir kesim, geçimini incir üzerinden sağlıyor. Bu yıl, yaşanan kuraklık incire zarar verdi. Haziran ayındaki aşırı yağışlar ise incirde pas hastalığına yol açtı ve ürüne kuraklıktan daha fazla zarar verdi. Üreticilerimiz bu hastalığı yeterince bilmediğinden, gerekli olan mücadeleyi de yapamadı ve incirde gazelleme olarak adlandırdığımız yaprak dökümleri yaşandı. Bütün bu olumsuzluklar, bu yılki yüksek kaliteli incir miktarını etkiledi" diye konuştu. - Söke

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Şemsi Bayraktar Türkiye Aydın Söke Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title