Haberler

Üç Vakte Kadar Bu da Olacak!

Güncelleme:
Abone Ol

Artık kahve falı için falcı aramanıza gerek yok, falınıza cep telefonunuz veya bilgisayarınız bakacak.

Bilkent Üniversitesi'nden bilgisayar mühendisleri, kahve fincanında çıkan objelere yorum getirebilen bilgisayar yazılımı geliştirdi.

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans öğrencileri Arif Usta, Fatih Çalışır ve Anıl Armağan'dan oluşan ekip, lisans bitirme tezi olarak coffee fortune teller-Cft isimli proje hazırladı.

Yazılım mühendisi Arif Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazılımlarının cep telefonlarıyla çekilen kahve falındaki objeleri, normal falcıların yorumladığı gibi daha önce bilgisayara yüklenmiş yazılımdaki algoritmalarla eşleştirerek yorumlayabildiğini ifade etti.

Yazılımdaki yorumların, çok sayıda "ben bu işi biliyorum diyene sorularak hazırladığını ifade eden Usta, şöyle konuştu:

"Lisans bitirme tezi olarak 'kahve falı bakıyoruz' dediğimiz zaman önce insanlar bizi çok ciddiye almadı. Ancak projeyle, bilgisayar mühendisliği alanına pek çok yenilik getiriyoruz. Kahve falı projesi olmasına rağmen projenin ardında çok fazla bilgisayar algoritması yatıyor. Özellikle veri işlemeciliği ve bilgisayarların öğrenme metotları kullanılarak en iyi yorum sunuluyor."

Usta, kahve fincanındaki şekillerin fotoğrafının çekildiğini, yazılımın da bunun üzerinden temsili bir resmin çıkardığını ve bilgisayarda önceden işlenmiş bilgilerle eşleştirdiğini anlattı.

Yazılımda 350'nin üzerinde objenin bine yakın farklı temsilinin bulunduğunu anlatan Usta, hata payını en aza indiren yazılımın mobil platformlarda yaygın şekilde kullanımını amaçladıklarını söyledi.

Kahve falına bilimsel yorum

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Altay Güvenir de kahve falının cep telefonuyla yorumlanması projesinin öğrencilerin geliştirdiği ilginç projelerden biri olduğunu vurguladı.

Günlük hayatta pek çok kişinin ilgisini çekebilecek özellikler taşıyan yazılımın akademik olarak da önemli çalışmalar içerdiğini bildiren Güvenir, şöyle devam etti:

"Fincanda siyahlar içindeki beyaz bir resim ya da beyazlar içindeki siyah bir resim olabiliyor. Burada resmin hangi nesneye benzediğini belirlemek çok zor.

Örneğin bir kuş objesi, fincanda küçük ya da büyük ya da ters dönmüş ya da yanında başka cisimlerle çıkmış olabiliyor. Buradan kuşun çekilmesi ve arkasından da yorumunun bulunup falı bakılan kişilere anlatılması gerekiyor. Öğrencilerimiz bu zor konuyu geliştirdikleri yazılımla çözdü.

Yazılımda, yorumlar da cep telefonu veri tabanında saklanabiliyor ve arama yapılabiliyor. Bu sorun için de gerekli algoritmalar çok başarılı şekilde geliştirdi. Yeni objeler bulunup programa eklenebiliyor. Yazılım, android ortamında çalışıyor. İleride diğer telefon türleri için de kullanılır olması planlanıyor."

Prof. Dr. Güvenir, yazılımın bilgisayarların öğrenmesi esasına dayandığını belirterek, "Çalışmanın arkasındaki algoritmalar, akademik olarak bir konferansta sunulacak ölçüde iyi eşleştirmelere dayanıyor. Bu algoritmalar mühendislik dalında da çok yenilikçi algoritmalar" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Bilkent Üniversitesi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title