Haberler

Uçak Motorunda Artık Buzlanma Olmayacak

Abone Ol

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Aras’ın yürütücüsü olduğu “Hava yönlendirici kanat üzerindeki buzlanma önleyici deliklere uygulanan köşe yuvarlatma işleminin akışa etkisinin araştırılması” isimli proje ile uçak motorunda buzlanma artık önlenebilecek.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Aras'ın yürütücüsü olduğu "Hava yönlendirici kanat üzerindeki buzlanma önleyici deliklere uygulanan köşe yuvarlatma işleminin akışa etkisinin araştırılması" isimli proje ile uçak motorunda buzlanma artık önlenebilecek.

Projeden elde edilen sonuçların, havacılık sanayinde önemli bir boşluğu dolduracak boyutta olduğu vurgulanıyor. Prof. Dr. Haydar Aras, proje ile ilgili açıklamasında, hava şartlarına bağlı olarak uçak motorunda buzlanma görülebildiğini anlattı. Aras, "Buzlanma daha çok motor bloğunun giriş kısmındaki parçalarda meydana gelmektedir. Zamanla biriken buz tanecikleri motor aerodinamik performansını büyük ölçüde etkileyecek ve istenmeyen sonuçlara sebep olabilecek boyutlardadır. Mevcut uygulamalarda, uçak motorunun giriş kısmında bulunan ön yatak taşıyıcı parça buzlanma açısından büyük riske sahiptir. Buzlanmanın önlenebilmesi için kullanılan mevcut yöntem ise, kanat üzerine delik açılması şeklindedir. Bu deliklerden çıkan sıcak hava yüzeyde film tabakası meydana getirerek buzlanmayı önlemektedir. Gerilme yoğunluğunu azaltabilmek için deliklere köşe yuvarlatma işlemi uygulanmaktadır. Böylece olası çatlak başlangıcı azaltılarak parça ömrü arttırılmaktadır. Fakat bu işlem buzlanma açısından negatif bir sonuç doğurmaktadır" diye konuştu.

Prof. Dr. Aras, uçak motorundaki buzlanma problemini çözmek için uzun süredir üzerinde çalışılan projede, köşe yuvarlatma yarıçaplarındaki farklılıkların, jet akışının yüzey ısı aktarımı özelliğine muhtemel etkisi araştırılmış ve akışın yüzeyden koptuğu kritik değerler elde edilerek köşe yuvarlatma işlemi için bir üst sınır belirlendiğini söyledi. Aras, havacılık sanayinde kullanılacak önemli sonuçlar elde edildiğini ve köşe yuvarlatma işlemi için limit değer tespiti yapıldığını ifade ederek, buzlanma açısından güvenli bir tasarım oluşturacak verilerin elde edildiğini sözlerine ekledi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Haydar Aras Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (5)

mitokondiri:

Ne mutlu Türküm diyene, işte bu benim ülkem, taşına toprağına bin can fedadır bir karış toprağına. sayın profesör kutlarım.

Yanıtla01
mehmet:

Eğitim şart, işte uzun yıllar alınan eğitimin sonucudur bu çalışmalar. tebrikler.

Yanıtla01
anti:

İyi bir çalışma olmuş, kutlarım akışkanlar dinamiği ile analiz gayet güzel, şimdi motorun diğer parçalarınında araştırılması faydalı olacaktır. Tabi bunların hepsi zaman ve bütçe meselesi, işte bu araştırmalara giden para doğru bir uygulama, teşekkürler OGÜ, lütfen devam edin bu tip çalışmalara, ayrıca hocaımızada sektör çalışanı olarak teşekkür ediyorum.

Yanıtla01
RİZELİ:

oflu sen yorum yazdığın haberi karıştımışsın herhalde, uçaklarda buzlanma?

Yanıtla01
OFLUMobil-ANDROID:

BIR POLIS OLARAK BU SAPIGI BI GUZEL DOVSEM KOMINIST KAFALAR KADIKÖY DE MITINK YAPAR POLIS SAPIGIMIZA DOKUNMA DIYE

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title