Haberler

Udi Yervant Bostancı, 21 Yıl Sonra Diyarbakır da

Güncelleme:
Abone Ol

21 Yıldır Amerika da olan Ermeni asıllı Udi Yervant Bostancı,Diyarbakır'a kesin dönüş yaptı.

Diyarbakır'da Türkler, Kürtler, Ermeniler, Yahudiler'in bir arada yaşadığı halk arasında 'Gavur Mahallesi' olarak bilinen Hançepek'te doğan Yervant Bostancı, ilkokul ve ortaokulu Diyarbakır'da okuduktan sonra 1976 yılında İstanbul'a göç etti.

İstanbul'da 1992 yılına kadar üsküdar Musiki Cemiyeti'nde ud dersi verip sahneye çıkan Yervant Bostancı, 1992 yılında Amerika'ya göç etti.

21 yıldır Amerika'nın Los Angeles kentinde gazinolarda sahne alan ve uduyla Ermenice'nin yanısıra Türkçe ve Kürtçe türküler söylediği için zaman zaman Ermeni Diasporasının Neden Ermenice'den başka dilde okuyorsun diye eleştirileriyle karşılaşan Yervant Bostancı, dil ayrımcılığına karşı çıkarak müziğini 3 dilde icra etti. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in yurdunuza dönün çağrılarına olumlu yanıt vererek yıl başında dönüş yapacağını açıklayan Yervant Bostancı, memleketi Diyarbakır'a kesin dönüş yaptı.

YAZAR DİKEN, DİKENLİ GÜL VERDİ

Sırtında uduyla Amerika'dan 21 yıl sonra dönen Yervant Bostancı, havaalanında dönüşünü daha önce 'Ula Fılle(Hırıstiyan) Hoş Geldin' adıyla kitaplaştıran Diyarbakırlı yazar Şeyhmus Diken, Mardin Deyrülzafaran Metropoliti Saliba Özmen'in danışmasını Yusuf Bektaş, Süryani cemaatinin mensupları, arkadaşları ve sevenleri tarafından karanfillerle karşılandı. Hasretine dayanamadığı memleketine 21 yıl sonra dönen ve kendisini karşılayan arkadaşlarına Filleniz (Hıristiyanınız) işte döndü ve artık aranızda diyen Yervant Bostancı'ya dikenli gül vererek memleketine hoş geldin diye karşılayan yazar Şeyhmus Diken, Bir zamanlar bu coğrafyadan gittiğinizde gülün gövdesindeki dikenler hepimizin ruhunu, yüreğini bedenini yaralamıştı. Şimdi tekrar geldiğinde dikenleri bedeninden sıyrılmamış bir gül sana takdim ediyorum. Umarım bu defa o gülün dikenlerini hep beraber gövdesinden, bedeninden ayıklarız ve o dikenler ikinci bir defa yüreğimizi bedenimizi ruhumuzu acıtmaz dedi.

ELEKTRİK VE SU FATURALARI ŞAŞIRTTI

Sevenleriyle birlikte merkez Kayapınar ilçesinde önceden tuttuğu dayalı döşeli evine geçen Yervant Bostancı, kapıyı açar açmaz önüne elektrik ve su faturaları gelince şaşırdı. Avrupa'da oturan ev sahibinin adına gelen elektrik ve su faturalarını yazar Şeyhmus Diken'e uzatan Bostancı, Abi 21 yıl sonra geldim, eve girmeden faturalar önüme düştü, benim param yok. Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Baydemir veya siz ödersiniz artık diyerek espri yaptı. Ev eşyalarını arkadaşlarıyla birlikte düzenleyen Yervant Bostancı, Amerika'dan yanında getirdiği günlük giyimlerini ise bavulundan çıkarıp arkadaşlarına göstererek işte bunlarla geldim aranızdayım dedi.

BAKANLIK BENİMLE ÇOK İLGİLENDİ

Amerika'dan dönüşüyle ilgili DHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bostancı, 2009 yılından beri dönüş yapmayı düşündüğünü ancak, döndükten sonra nasıl yaşayacağıyla ilgili çekinceleri bulunduğunu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in son olarak yaptıkları çağrıların ise dönüşüyle ilgili kararını netleştirdiğini söyledi. Dönüşüyle ilgili haberden sonra Bakan Ömer Çelik'in bir kaç kez Twitter hesabından kendisine mesaj attığını ve bakanlıktan iki görevlinin Amerika'ya gelerek kendisiyle görüştüğünü dile getiren Yervant Bostancı, Sayın bakanımız Twitter hesabından bana çok güzel mesajlar attı, dönüş kararımla ilgili benimle çok ilgilendi. Bakanlıktan gelen iki görevli ise Amerika'da beni ziyaret ederek bir ihtiyacımın olup olmadığını sordular. Sağolsunlar benimle çok ilgilendiler. Temmuz ayında da Sayın bakanımızla görüşme imkanımız doğacak dedi.

SOĞUK BİR GÜNDE GİTTİM, SICAK BİR GÜNDE DÖNDÜM

21 yıl sonra ülkesinde, memleketinde olduğu için çok mutlu olduğunu dile getiren Yervant Bostancı şunları söyledi

37 yıl önce soğuk bir kış gününde Diyarbakır'dan çıktım, sıcak bir yaz günü ise döndüm ve duygu yüklüyüm. İnşallah bu sıcaklık yüreğimizi her zaman ısıtır. Kürdüyle, Türküyle, Ermenisiyle, Süryanisiyle bütün halklarımızı ısıtır bu sıcaktır. Geçmişte bazı acılar yaşandı elbet ancak biz kararlıyız. Geçmişte olan o kara günleri hep birlikte tek yürek olarak aşacağız. Ben bardağa hep yarısı dolu diye baktım. Böyle olmasaydı oradaki evimi, 21 yıllık hayatımı bırakıp gelmezdim. Orada hiçte kötü olmayan bir yaşantım vardı, uluslararası bir adam olmuştum. Her yere davet ediliyordum. Herşeyi teperek geri geldiğim için çok mutluyum. Hiç bir zaman geriye dönüp bakmayacağım. İleriye dönük şeyler yapacağım. Ermeni sanatçı Aram Dikranyan'ın ismi bu memlekette Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı bir konservatuara verildi. Bu çok onur verici bir şey. Böyle bir okulun hocası olmak, bu okulda bir udi olarak görev yapmak tek hayalim. İnşallah bu duygularım, düşüncelerim, isteğim geri çevrilmez. İnşallah umduğumuz gibi olur her şey. Ben burda birikimlerimi genç arkadaşlarıma aktarmak istiyorum. Diyarbakır'da Ermeniler, Kürtlerle büyüdüm. İstanbul'da Üsküdar Musiki cemiyetinde ise Türklerle büyüdüm. Ben birikimimi tüm dünyaya memleketimden, ülkemden yaymak istiyorum. 21 yıl Amerika'da kaldım. Diyarbakır'ın plakası 21. Haziran'ın 21'in de ise dönüş yaptım. Bu rakamın bana şans getireceğine inanıyorum.

KEŞKE GİDEN DİĞERLERİ DE DÖNSE

Türkiye'den göç ettikten sonra dönecek ilk Ermeni'nin kendisi olacağını kaydeden Yervant Bostancı, dileğinin diğer Ermenilerin de dönmesi olduğunu belirterek, Keşke diğerleri de dönebilse. Bana 'sen geldin inşallah diğerleri de gelir' diyorlar. Ama bence kimse gelmez. Niye gelmez çünkü gidenler oralara artık kök salmış, çoluk çocuğa kavuşmuş, ev bark sahibi olmuşlar. Bunları bırakıp gelmek biraz zordur demiyeyim deliliktir. Hiç kolay değil. Keşke dönseler ve bahçenin çiceklerini hep birlikte sulayarak büyütsek dedi.

ŞİMDİ MUTLULUKTAN AĞLIYORUM

Dönüşüyle ilgili soruları yanıtlarken gözleri dolan Udi Yervant Bostancı, konuşmasını şöyle sürdürdüBen ülkeme, memleketime özlemle, yüreğimin sevdasıyla geldim. Buradaki insanlara olan duygularım çok yoğun. Ben Amerika'da küçücük bir stüdyoda 21 yılımı geçirdim. Stüdyom Amerika değildi. o küçücük stüdyoya girdiğinde boyun kadar Yılmaz Güney, Ahmet Arif ve Diyarbakır Surlarının resmi vardı. Bu kadarcık küçük yerde bunların içinde yaşarsan, sen Amerika'da nasıl yaşar durursun. Ben orada da hep Diyarbakır'da yaşadım. İsmi Amerikaydı ancak benim ruhum, kalbim hep bu ülkede, bu memlekette çarpıyordu. Diyarbakır türküsü dinlediğimde hep ağlardım. İnsanı memleketinden çıkarabilirsin ama o adamın içinden memleketini çıkaramazsın. Mutluluktan ağlıyorum şimdi.

DÖNÜŞÜNÜN ŞEREFİNE KADEH KALDIRDI

Bavulunu boşaltıp ev eşyasını arkadaşlarının yardımıyla düzelten Udi Yervant Bostancı, Amerika'dan yanında getirdiği uduyla bir de mini bir konser verdi. 'Neden geldik İstanbul'a' şarkını 'neden gittik Amerika'ya' diye değiştirerek okuyan Bostancı'yı hüzünlenince arkadaşları artık aramızdasın üzülme diyerek teselli etti. Bostancı aynı akşam ise Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinin tarihi mekanlarından biri olan Sülüklü Han'da sevenlerine ücretsiz konser verdi. Sülüklü Han'da sevenleriyle buluşan Yervant Bostancı, burada da 21 yıl sonra tekrar aranızda olmaktan büyük mutluluk duyuyorum diyerek kadeh kaldırdı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Diyarbakır İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title