Haberler

Uluborlu ve Senirkent'te Bölge Planı çalışması

Güncelleme:
Abone Ol

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, 1.5 yıl sürecek 2014-2023 Bölge Planı hazırlık çalışmalarını Isparta'nın Uluborlu ve Senirkent ilçelerinde sürdürdü.

İki ilçenin sorunları ile öncelikleri hakkında yerel paydaşlardan görüşleri alınan kamu kurumları ile STK temsilcilerinin katıldığı toplantılarda, sorun ile çözüm önerileri alındı, Uluborlu ile Senirkent'in güçlü, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri içeren anket çalışması gerçekleştirildi.

Uluborlu Müzesi Toplantı Salonu'ndaki Bölge Planı çalışması, Keçiborlu Kaymakamı ve Uluborlu Kaymakam Vekili Vedat Yılmaz'ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya, Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, İl Genel Meclisi üyesi Mehmet Selçuker, İlçe Jandarma Komutan Vekili Mehmet Doğan, İlçe Emniyet Müdür Vekili Sedat Bulut ile ilçe müdürleri, muhtarlar, STK temsilcileri katıldı. Uluborlu'daki toplantıda, katılımcılar özellikle kirazın üretim, pazarlama ve ihracattaki artışla birlikte geç hasat yapılan kiraz çeşitleri ile başka ürünler konusunda araştırmaların artırılmasını ele aldı.

GÜNDE 500 TON KİRAZ ÜRETİMİ

Üretim konusunda standardın çok iyi olduğunu ancak pazarlama konusunda sıkıntılar olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, kooperatifleşmenin önemini vurgulandı. Tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi yönünde bölgenin ve ilçenin dışardan yatırımcı çekmesi gerektiğini ifade eden Başkan Ünverdi, ilçede verimli bir yılda günlük 500 ton kiraz üretildiğini bunun da işlenmesi ve pazarlama konusunda ciddi rakam olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Tarıma dayalı sanayide yatırımcı çekilmezse ileride pazarlama konusunda sıkıntı olacağını düşüyoruz. Geç hasadı olacak kiraz çeşitleri ve sezonun geniş zamana yayılması konusunda çalışmalar yapılması çok önemli. Kiraz dışında bir başka tarımsal ürün için araştırma ve eğitim çalışmaları yapılmalı. Sulama sisteminin revize olduktan sonra endemik bitkilerin üretilmesi ile ilgili çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum. Uluborlu, doğal iklim ve yaşamıyla yaşanabilir ender ilçelerden biri. Çevre bilincinin sağlanıp doğal doku korunmalı. Rüzgar enerjisiyle ilgili bir firma lisans aldı. Rüzgar enerjisi için ilçemizde Yelalan Bölgesi olarak bilinen alanda büyük potansiyel var."

BAKA'YA TOPLANTI İÇİN TEŞEKKÜR

Toplantı için BAKA'ya teşekkür eden ve Bölge Planı'nın yatırım açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Kaymakam Vedat Yılmaz da, Uluborlu'nun kirazın başkenti olduğunu, ana konunun da kiraz olduğunu belirtti. Katılımcıların açıklamalarını değerlendiren Kaymakam Yılmaz, "Kirazın paketlenmesi ve tasnifine yönelik sanayi tesisi, kirazın pazarlanması için kooperatifleşme yada benzer yapının oluşumu, kirazın hasat zamanının geniş bir zaman dilimine yayılması için geç ürün veren cinslerin yetiştirilmesi ve bu yönde çalışmalar yapılması ön plana çıktı. Uluborlu için önem taşıyan Selçuklu ve Osmanlı gerekse daha eski dönemlere ait eserlerin değerlendirilmeli. Alternatif enerji kaynakları noktasında değerlendirme öne çıkıyor. Bir kez daha toplantı için teşekkür ettiğimiz BAKA'ya kurumlar olarak elimizden geldiğince her türlü desteği vereceğimizi taahhüt ediyoruz" diye konuştu.

Senirkent Kaymakamlığı Toplantı Salonu'ndaki bölge planı çalışması da, Keçiborlu Kaymakamı ve Senirkent Kaymakam Vekili Vedat Yılmaz'ın başkanlığında gerçekleştirildi. Bölge Planı çalışması toplantısında, Ulubey Belediye Başkanı H. Hüseyin Köse, Yassıören Belediye Başkanı Hamdullah Öncü, Senirkent İl Genel Meclisi Üyesi Adnan Karcı, ilçe müdürleri ve STK temsilcileri hazır bulundu.

Bölge planı hazırlık toplantısında katılımcılar, ekonomisi tarıma dayalı Senirkent'te geleneksel olan üzümün yanısıra önemli ürünlerin elma, kiraz, kayısı ve vişne olduğunu belirtti. Elma üretiminin yanısıra soğuk hava depoları hakkında bilgi verilen ve ilçenin tarımda önünün açık olduğu belirtilen toplantıda, üzüm bağlarının eski olması, ürünlerin pazarlaması ile mermer işleme yatırımlardaki sıkıntılar dile getirildi. Toplantıda, Senirkent'te arazilerin toplulaştırılması konusunda çalışma yapılması gerektiği de vurgulandı.

Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili, uzmanlar Gülden Karakuş ve M. Muhsin Vural'dan oluşan BAKA ekibi, Uluborlu ve Senirkent'te katılımcılara bölgenin güçlü zayıf yönleri ile fırsat ve tehditler hakkında bilgi talep eden GZFT anketini uyguladı. Bölge planı içeriği ve planın hazırlanma aşamaları ile bölge planı hazırlık çalışmalarının 1.5 yıl süreceği bilgisini veren Ali Galip Bilgili, BAKA'nın neden kurulduğu, bugüne kadar 2 yıllık süredeki faaliyetleri ve bölge planının amacı hakkında bilgi verdi. Kalkınma ajanslarına bölge planı ve yatırımlar için yetki verildiğini hatırlatan BİLGİLİ, tüm halkın, yerel yöneticiler, STK'lar, belediyeler, işadamlarının katılımlarıyla bölge planının hazırlanacağını ve görüşlerin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Vedat Yılmaz Senirkent Uluborlu Isparta Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title