Haberler

Uludağ Ekonomi Zirvesi Başladı (11)

Abone Ol

Perakende SEKTÖRÜNDE YENİ DÖNEMUludağ Ekonomi Zirvesi'nde, "Perakende Sektöründe Yeni Dönem" başlıklı panelin moderatörlüğünü Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet Nane yaptı.

Perakende SEKTÖRÜNDE YENİ DÖNEM

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, "Perakende Sektöründe Yeni Dönem" başlıklı panelin moderatörlüğünü Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet Nane yaptı. Oturumun açılışında konuşan Mehmet Nane, gerek dünya gerek Türkiye'de insanların son 6 ayda çok değişik olaylara maruz kaldıklarını anlattı. Bu olayların bazı yerde terör saldırısı bazı yerde siber saldırı olarak insanların karşısına çıktığını hatırlatan Nane, "Bunları yapanların amacı bizim günlük hayat akışımızı bozmak. Eğer biz hayatımıza sahip çıkmazsak, bunları yapan kişilerin amaçlarını gerçekleştirmesini sağlarız. O yüzden tedbiri elden bırakmadan hayatımıza sahip çıkmamız gerekiyor" dedi.

PAREKENDE SEKTÖRÜNDE 800 BİN ÇALIŞAN VAR

Perakende sektörünün çok büyük bir sektör olduğunu söyleyen TAMPF Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kurşun da, perakende sektöründe 800 bin çalışan olduğunu belirtti. Türkiye'de partime çalışma sisteminin uygulanma alanının olmamasından şikayet eden Kurşun, "Sayın yetkililere sesleniyorum. Dünya bunu uyguluyor ama biz bunu Türkiye'de uygulayamıyoruz, partime çalışmayı. Bunu uyguluyoruz ama genç nüfus ve ev hanımı için partime çalışmak bize de çok büyük önem sağlıyor. Ancak bu insanlara SGK yapamıyorsunuz. SGK kabul edilmediği içinde bu çalışma sistemi avantaj olmaktan çıkıyor. Partime çalışan insan bulsanız dahi onunla uğraşıyorsunuz. Mesela çocuğu olan bir ev hanımına ulaşamıyorsunuz. Onu üretime çekemiyoruz. Aynı şekilde üniversitede okuyan bir öğrencinin de bu sektöre katkısını sağlayamıyoruz. Almanya'ya Fransa'ya baktığımızda bu sistem uygulanıyor. Türkiye'ye baktığımızda bunlar neden uygulanamıyor ben şahsen anlamış değilim. Bunu ya çok iyi anlatmamız gerekiyor ya da biz bunu anlatamadık" dedi.

"KİM VERİMLİYSE O AYAKTA KALACAK"

Perakende sektörünün Türkiye'de büyüme anlamında bin sıkıntı çekmediğini söyleyen Migros Genel Müdürü Özgür Tort, "Perakende gerçek anlamda global bir iş. Ancak en önemli sıkıntı bizim tabirimizle para kazanmak. Para kazanmak gerçekten çok önemli bir tehdit haline geldi. Mesela işletme giderleri sürekli artırıyor, maliyet sıkıntılarımız var. Bu bağlamda önümüzdeki günlerde kim verimli ise o ayakta kalacak. Ancak verimli büyümekten kastımız işinizi verimli yapmak değil. Mesela Türkiye'nin şartlarında 100 kilogram domates toplayabiliyorsunuz, bunun ancak yüzde 50'si raflarda yer alabiliyor. Yani depolardaki verimsizlik, mağazanın içindeki verimsizlik, tüketicinin bir parça duyarsızlığı müthiş bir verimsizlik ortaya koyuyor. Bunları aşmamız lazım" diye konuştu.

"İNSANLARIN EN AZ YÜZDE 50'Sİ ÜRÜNLERİ ARTIK DİJİTAL ORTAMDA ARAŞTIRIYOR"

"60 ülkede her yıl 5 milyon tüketici ile birebir konuşuyoruz" diyen P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turanoğlu, pazar araştırmasına 400 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyledi. Türkiye'de şehirleşme oranının yüzde 70'lere vardığını hatırlatan Turanoğlu, "Türkiye'de gayri safi milli hasılanın yüksek olduğu illerde şehirleşme oranı yüzde 95. Bu bağlamda tedarik zincirinin çok kuvvetli olması gerekiyor. Türkiye'de haftada 4 veya 5 kere alışveriş yapılıyor. Türkiye'de insanların en az yüzde 50'si ürünleri artık dijital ortamda araştırıyor. Ondan sonra satın alıyor. Bunun için üreticilerin artık marka yönlendirmesini çok iyi entegre etmesi gerekiyor. Tüketiciye çok bir birbirini destekleyen alışveriş ortamı sağlanması gerekiyor. Perakendeciler birden fazla sektörde olmak zorunda. Farklı sektörde olmak perakendecilerin gelirlerini artırıyor" ifadelerini kullandı.

"İŞİ GERÇEKTEN YAPMAK İSTİYORSANIZ ONU MUTLAKA ÖĞRENMENİZ GEREKİYOR"

Türkiye'nin dünya üzerinde çok farklı bir yere sahip olduğunu söyleyen Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo ekosistemin kıymetinin iyi bilinmesi gerektiğini belirtti. Ekosistemi geliştirmek ve yaşatmak üzere ciddi bir görevleri olduklarını hatırlatan Kariyo, "Biz artık tüketiciye 2 boyutlu bir formatla değil üç boyutlu bir formatla gitmemiz gerekiyor. Perakendeciliğin gelişmesi anlamında bazı faktörlerin önemli olduğunun altını çizen Kariyo, "Ben perakendeciliğe başladığımda üretimi bıraktım. Daha sonra perakendecilik işini nasıl yaparız diye bir düşündüm. Bunun için bir kaç tane profesyonel buldum. Ancak bu iş profesyonellerle yürümedi. Eğer bir işi gerçekten yapmak istiyorsanız onu mutlaka öğrenmeniz gerekiyor. Bu faktörlerin başarıda çok önemli bir yerinin olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak üretimin temel kritik başarı faktörü ölçek ekonomisinin kullanarak maliyeti düşürmektir. Perakendenin toplam kritik başarı faktörü ise ihtiyaçları karşılamadır. Tüketicinin kısa vadeli ihtiyaçlarını karşılamak ve uzun vadede tüketicide sadakat oluşturmaktır" dedi.

"DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ GENÇ NESİLLER GERÇEKLEŞTİRECEK"

Perakende sektörünün Türkiye'nin en büyük dördüncü sektörü olduğuna dikkat çeken Vakko Genel Müdürü Jaklin Güner, "Perakende sektörü Türkiye'deki büyümenin 2,5 katı hızla büyüyor. Tabi bu sektörde teknoloji çok önemli. Bizim tüketicilerimiz teknoloji bizden daha hızlı bir şekilde algıladılar ve bizden daha ileri gidiyorlar. Biz altyapımızı teknolojik gelişmelere paralel olarak güncelliyoruz. Ama potansiyeli çok büyük olan bu sektörde daha gidecek çok yolumuz olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de perakende sektörü tüketiciler kadar hızlı dijitalleşmiyor. Ben bu dijital dönüşümü genç nesillerin gerçekleştirilebileceğine inanıyorum. Bunun için gençlere yer vererek sektörün daha da hızlanacağına inanıyorum" diye konuştu.

Panelde son olarak konuşan Mudo Onursal Başkanı Mustafa Taviloğlu ise Türkiye'nin her şeye rağmen ayakta kalma gücünün olduğunu söyledi. Taviloğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Hayat bana çok şey verdi. Doğru iş yaptığımızı görüyorum. Bugün Allah'a şükür buradayız. Bu Türkiye'nin dinamiğidir. Ben hayatım boyunca Türkiye'ye inandım. Bugün bir kere daha yanlış yapmadığımı görüyorum. Demek ki ne olursa olsun Türkiye'de potansiyel var. Türkiye konumu, nüfusu itibari ile fırsatların olduğu bir ülke. Türkiye'de bu dinamiklik olduktan sonra Türkiye'nin sırtı yere gelmez."

Zirvenin birinci günü bu oturumla sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Pegasus Hava Yolları Mehmet Nane Türkiye Uludağ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title