Uludağ Ekonomi Zirvesi Başladı (6)
Girimşicilik VE HAYALDEN GERCEGE PANELİ'Girişimcilik 2016: Hayalden Gerçeğe' oturumunda konuşan Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, paranın nereye gittiğini ve kimler tarafından kontrol edildiğinin iyi analiz edilmesi gerektiğini söyledi.
Girimşicilik VE HAYALDEN GERCEGE PANELİ
'Girişimcilik 2016: Hayalden Gerçeğe' oturumunda konuşan Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, paranın nereye gittiğini ve kimler tarafından kontrol edildiğinin iyi analiz edilmesi gerektiğini söyledi. Yüngül, "Para için çalışıyoruz, işin özü bu. Para nasıl kazanırız diye düşünüyoruz. Ama yapmamız gereken bu para nereye gidiyor? En hızlı nereye gider, kimler pastayı topluyor, bunu iyi analiz etmek lazım. Ama görünen o ki para fikire gidiyor" dedi.
Girişimcilik konusunda Amerika'da açılan firmalardan örnekler veren Yüngül, "Amerika'ya bakıldığı zaman buradaki girişimciler her zaman başarılı olduğunu söylüyor. Amerika'da her yeni açılan 100 firmadan yüzde 70'i ilk yıllar ayakta kalıyor. 5 yılda bu rakam yüzde 50'ye iniyor. Daha sonra da bu oranlar yüzde 25'e iniyor. Amerika'da soruyorsunuz 'başarısızlık var mı?' diye. Herkes başarılıdır diyorlar. Çünkü başarısız bile olsa ondan bir ders alarak yoluna devam ediyor. Hiçbir zaman işi bırakmıyor. Aslında başarısızlıktan yılmamak gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"FİRMAMIN DEĞERİNİ SORSANIZ 1 MİLYAR DOLAR DERİM"
Yemeksepeti.com CEO'su Nevzat Aydın, internet ile üniversite yıllarında tanıştığını ve o zamanlar internetle ilgili bir çalışma yapmaya karar verdiğini anlattı. Üniversite yıllarında Pamela Anderson'un fotoğrafını internetten indirmek için 2 gününü laboratuvarda geçirdiğini söyleyen Aydın, "Bana sorarlardı 'Ne iş yapıyorsunuz' diye. Ben 'kendi işimi yapıyorum' derdim. 2005-2006 yıllarında insanlar interneti keşfettiler evlerinde de yüksek hızla internete kavuştular o zaman yemeksepeti.com'un ne iş yaptığı ortaya çıktı" dedi.
Yemeksepeti.com'un satışı ile ilgili de konuşan Aydın, "Biz yemeksepeti.com satışını çok doğru bir zamanda yaptık. Şu anda bana firmamın değerini sorsanız 1 milyar dolar derim. Şu anda büyüme hızımız hala yüzde 70. Umarım bizden daha çok büyüyen daha büyük ciro olarak ulaşan firma aramıza katılır" diye konuştu.
Tiphub Africa Kurucu Ortağı ve Alchomy App in Kurucusu Amanda Spann, Afrika'nın yatırımcılar için çok önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekti. Afrika'nın Sanayi Devrimi'nin gerisinde kaldığını ancak teknolojinin gerisinde asla kalmayacağını anlatan Spann, "Söylendiği gibi teknoloji ve sosyal değişim yaratacak her şeye destek olmaya çalışıyoruz. Afrika Sanayi Devriminin gerisinde kaldı ama dijital devrimin kesinlikle gerisinde kalmayacak. Şu anda hangi alanda olursa olsun alanında uzman olanları bir araya getirmek için çeşitli uygulamalarımız var. Dünya Bankası'nın desteğiyle Afrika'da toplantılar düzenliyoruz. Böylece bilgi sahibi insanlarla, politikacılarla, uzmanlarla bir araya gelme fırsatı kazanıyoruz. Afrika büyük bir fırsat olarak görülmeli. Çünkü buraya yaptığımız yatırımların getirisi son derece fazla oluyor. Şu anda enerji alanında, kablosuz internet alanında altyapı eksiklerimiz var ama bunlar da fırsat olarak karşımıza çıkabilmekte. Bunları da çözeceğimize inanıyorum" dedi.
SİNEMA PAZARINDA ÇİN AMERİKA'YI GEÇMEK ÜZERE
İnternet üzerinden film gösterime macerasının Tokyo'da bir kafede otururken başladığını hatırlatan Mubi Kurucu ve CEO Efe Çakarel, filmlerin online olarak büyümesinin ayrı bir pazar oyduğunu ve bu pazarın git gide büyüceğini söyleyen Çakarel, "Geçenlerde Çin ile aramızda bir anlaşma imzaladık. Orada çalışmalarımız olacak. Şu anda sinema pazarı alanında Çin, Amerika'yı geçmek üzere" ifadelerini kullandı.
Hayatta her şeyin çok hızlı değiştiğine değinen Çakarel, hayata sistematik açıdan yaklaşılması gerektiğini söyledi. İnsanların belli bir yere gelmek için hayatlarında radikal kararlar almaları gerektiğini anlatan Çakarel, "Tecrübenin ve enerjinin belli bir yerde birikmesi gerek. Bence belli bir yaşta ne olacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Benim hiçbir yeteneğim olmadığı ve onun için iş adamı olmaya karar. Bence 20'li yaşlarda insanlar ileride ne olacağına karar vermeli" dedi.
Her firmanın kuruluş ve var olma sürecinde uzman olmuş yatırımcıların payının olduğunun altını çizen Maana Kurucu ve CEO Babür Özden, bu bağlamda melek yatırımcıların çevresinin değiştiğine dikkat çekti. Büyük firmaların stratejik yatırımlarının olduğunu söyleyen Özden, "Şimdi bir finansal yatırım yapılırken 'Bunu kim satın alır' anlayışı ile yapılıyor. Firmalar parayı koydukları yerde çıkışı arıyorlar. Çıkışta da bu firmayı kime satabiliriz, kim alır buna bakıyorlar" diye konuştu.
"BİZE İNTERNETTEN GİYSİ ALIŞVERİŞİ OLMAZ DEDİLER"
Giyim alanında ismini duyuran Modanisa.com Kurucu, CEO Kerim Türe, Türkiye'nin ekonomik anlamda atılımlar yaptığına dikkat çekti. Türkiye'de internet sitesi üzerinden alışveriş yapanların sayısının her geçen gün arttığının altını çizen Türe, "Türkiye'den dünya çapında bir e-ticaret şirketi çıkar. Türkiye'deki avantajlarımızı iyi kullanabilirsek çok güzel şirketlerin çıkacağına inanıyorum. En önemlisi Müslüman coğrafyasının tam ortasında yer alıyoruz ülke olarak. Onlar güzel avantajlarımız. Bu avantajları kullanılabileceğimizi düşünüyorum" dedi.
Sektöre girme hikayesini de anlatan Türe, "20 yaşındaki bir kadın ile 50 yaşındaki bir kadın neredeyse aynı şeyleri giyiyor. Dünyada 500 milyon kadına internetten alışveriş yapma hizmeti veren bir tekstil firması yoktu. Ancak biz bunu başardık. Biz bu işe girdiğimizde internetten giysi alışverişi olmaz dediler. Ancak ilk başladığımızda büyük bir teveccühle karşılaştık. Demek ki internetten insanlar kıyafet alıyormuş. Hedefimiz global ölçekte bir firma olmak. Şu anda dünyanın başka yerlerine lojistik destek merkezleri açarak ürünlerimizin daha hızlı ulaşmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Ancak bunlara rağmen biz hala kendimize küçük diyoruz. Ne zamanki dünyada üst sıralarda olursak o zaman büyük olduğumuzu söyleyeceğiz" diye konuştu.
Melek yatırımcıların Türkiye'de, çok aktif olduklarına dikkat çeken IFC Yatırım Uzmanı Ali Ufuk Demirci, şu anda Türkiye'de olumlu giden bir ekosistem olduğuna dikkat çekti. Melek ekonomik sistemin Türkiye'de ilerleyen yıllarda bir patlama yaşayacağını söyleyen Demirci, yeni projelerini anlattı. Demirci, "Şu anda makine ve insanın birleşmesi üzerinde çalışıyoruz. Medikal anlamda. Mesela küçük robotlar sizin içinizde dolaşacak bir hastalığınız varsa siz daha farkında olmadan ortaya çıkaracak. Bunlar şu anda bizim önceliğimiz olan ürünler" dedi.