Haberler

Ulus-Devletin Başağrısı: Ayrılıkçılık. Kanada-Quebec Örneği" kitabı çıktı

Abone Ol

Hüseyin Kalaycı, Liberte Yayınları tarafından piyasaya sunulan "Ulus-Devletin Başağrısı: Ayrılıkçılık" adlı kitabında Kanada-Quebec sorununu inceliyor.

Kalaycı, kitabında milliyetçi taleplerin dilsel ve kültürel hakların tanınmasıyla bertaraf edilmesinin güçlüklerini gösterirken demokratik açılım tartışmalarına da farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Ayrılıkçı hareketlerin arkasındaki itici gücün adaletsizlik veya demokrasi eksikliği değil ulusal kimlik olduğunu savunan yazar, mevcut egemenlik anlayışı dönüştürülmeden ve yeni bir devlet modeli oluşturulmadan Quebec, Katalan, İskoç, Kürt ve benzeri ayrılıkçı sorunların nihaî bir çözüme kavuşturulamayacağını öne sürüyor.

Hüseyin Kalaycı Nisan ayında Liberte Yayınları'ndan çıkan "Ulus-devletin Başağrısı: Ayrılıkçılık" adlı kitabında ayrılıkçılık sorununu Kanada özelinde irdeliyor. Kanada-Quebec sorununun ve çeşitli ulus-devletlerde gözlemlenen ayrılıkçı hareketlerin kültürel ya da etnik olmaktan çok siyasî bir sorun olduğunu öne süren Kalaycı, Quebec, Katalan, İskoç, Kürt ve benzeri sorunları aslen milliyetçilik çatışması olarak tarif ediyor. Yazar bu temel tezini desteklemek amacıyla Quebec sorununu tarihsel ve siyasal bir süreç olarak açıklayıp analiz ederken, bir yandan da literatürdeki demokrasi, liberalizm, milliyetçilik, çokkültürcülük ve federalizm kuramlarının "veri" olarak kabul edilen bazı tespitlerini/inançlarını sarsıyor. Kitabın en ilgi çeken taraflarından biri, Quebec'in Kanada'dan ayrılması durumunda ortaya çıkabilecek senaryoları tartışmaya açıyor olması.

Yazar, Türkiye'de pek bilinmeyen ve hakkında yazılı hemen hiçbir kaynak bulunmayan, ancak içerdiği sorun nedeniyle Türkiye'yi çok yakından ilgilendiren bir konuya el atarken, yer yer karşılaştırma yöntemine da başvuruyor. Quebec milliyetçiliği ile Katalan, İskoç ve Kürt milliyetçiliği arasındaki benzerliklere ve farklılıklara dikkat çeken yazar "Amaç sadece farklı dil ya da kültürü muhafaza etmek olsa, azınlık uluslara geniş kültürel hakların tanındığı Belçika, Kanada ve İspanya gibi ülkelerde ayrılıkçı hareketlere rastlanmaması gerekir. Oysa milliyetçi hareketler, kendi ulusal sınırlarını ve nüfuslarını belirleyebilmek için kültürün muhafazasını isterler, ama son kertede siyasal iktidarı ele geçirmeyi hedefler" diyerek sorunun siyasal boyutunun altını çiziyor.

Orijinal konusuyla Türk siyaset bilimi literatürüne bir katkı niteliği taşıyan Ulus-Devletin Başağrısı: Ayrılıkçılık. Kanada-Quebec Örneği adlı eser akıcı ve kolay diliyle okuyucunun ilgisine mazhar olmayı hakediyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title