Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve Izleme Projesi"
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce başlatılan "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" kapsamında Zonguldak'ta çalıştay yapıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce başlatılan "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" kapsamında Zonguldak'ta çalıştay yapıldı.
Zonguldak Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda, çalıştayın kentte gerçekleştirilmesinden mutluluk duyduğunu söyledi.
Bugüne kadar Zonguldak'ın yerin altıyla ve kömürüyle bilindiğini belirten Ergi, şunları kaydetti:
"Bugünden sonra inanıyorum ki kentin ne kadar değerli bir tabiat örtüsüne sahip olduğu bilincine hep beraber varacağız. İnanıyorum ki, çalıştayın sonucunda elde edeceğimiz bilgilerle artık kaybettiğimiz doğayı ve doğallığı arayan insanlarımız biraz daha kente ilgi ve alaka göstermeye başlayacak. İnşallah Zonguldak'a yeni bir gelir kapısı bu şekilde aralanmış olacak. Zonguldak'ın kalkınması ve tanıtılması için vesile olacaktır."
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyoçeşitlilik Daire Başkanı Hüseyin Avni Çatal da önlerinde teşhis edilmeyi bekleyen milyonlarca tür olduğunu ifade etti.
Avrupa kıtasında yaklaşık 12 bin 500 civarında, yalnızca Türkiye'de ise bir o kadar türün olduğuna dikkati çeken Çatal, "Dünyada bu kadar canlı varken belki rahat olmamız gerekebilir ama her gün dünyadan on binlerce tür yok oluyor. Bunun dermanı tabiatta. Dünyadaki mevcut ilaçların en az yüzde 70'i tıbbi kökenli. Bundan sonra bulunacak ilaçların çoğu tıbbi kökenli olacak." dedi.
Çatal, bu çalıştayların ana gayelerinden birinin de farkındalık yaratmak olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnsanların bir şeyi fark etmesi lazım ki onu korusun. Bir ülkede, 'türlerin yerleri, lokasyonu nerede, hangi türünüz ve ne miktarda var?' bilmiyorsanız, o ülkenin gelişmişliğinden bahsedemezsiniz. Bu o kadar önemli bir konu ki, bunun üzerine bir sürü proje oturacak. Nitekim henüz davam ederken biz biyolojik çeşitliliğe dayalı geleneksel bilginin derlenmesi adı altında bir proje başlattık. Geleneksel bilginin derlenmesi de son derece önemli çünkü çoğu tıbbi ilaçlar geleneksel bilgiye dayanıyor."
Konuşmaların ardından çalıştay, sunumlarla devam etti.