Uluslararası Çatışma, Terör ve Devlet Dışı Aktörler Khas'ta Ele Alınıyor
Filistin Demokrasi ve Toplumsal Kalkınma Merkezi Başkanı ve aktivist Walid Salem, devlet dışı aktörlerin, devletin yokluğunda onun yerine geçtiğini söyledi.
Filistin Demokrasi ve Toplumsal Kalkınma Merkezi Başkanı ve aktivist Walid Salem, devlet dışı aktörlerin, devletin yokluğunda onun yerine geçtiğini söyledi.
Bu yıl beşinci kez düzenlenen "Uluslararası Çatışma, Terör ve Toplum Konferansı"nın açılışı gerçekleşti. İki gün boyunca sürecek konferansın bugünkü ana konuşmacısı Filistin Demokrasi ve Toplumsal Kalkınma Merkezi Başkanı ve aktivist Walid Salem olurken, yarın Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Fullbright Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ersel Aydınlı ana konuşmacı olarak etkinlikte yer alacak.
Kadir Has Üniversitesi tarafından bu yıl beşinci kez düzenlenen "Uluslararası Çatışma, Terör ve Toplum Konferansı" başladı. Konferansın ilk gününde ana konuşmacı Filistin Demokrasi ve Toplumsal Kalkınma Merkezi Başkanı ve aktivist Walid Salem'di. Konuşmasında, İsrail ve Filistin arasındaki sorunlara ve bu sorunların ortaya çıkması ile günümüzde geldiği noktada devlet dışı aktörlerin oynadığı role değinen Salem, devlet dışı aktörlerin, devletlerin olmadığı durumlarda kendilerini bir anda devlet pozisyonunda bulduklarının altını çizdi. "Filistin'de devletin olmadığı dönemlerde, başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere devlet dışı aktörler devlet gibi davranmak zorunda kalmışlar ve Filistin davasını yürütmüşlerdir" diyen Salem, 1994'te Filistin Yönetimi kurulduğunda bu kuruluşların bu özellilerini kaybettiklerini belirtti.
"SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN ÇOK FAZLA SEMPATİZAN TOPLUYORLAR"
Ankara, İzmir, İstanbul gibi büyük şehirlerde, gettolarda örgütlenen devlet dışı yapılanmaları incelediğini ifade eden Kadir Has Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Görevlisi Sarphan Uzunoğlu, konferansta da bu alandaki gözlem ve çalışmalarını katılımcılarla paylaştı. "Bu yapılanmaların sosyal medyada nasıl sempatizanları tarafından takip edildiklerini ve söylemlerinin nasıl yeniden üretildiğini incelemeye çalışıyorum" diyen Uzunoğlu, özellikle sosyal medyada bu tarz örgütlerin çok fazla sempatizan topladığına dikkat çekti.
ÖRGÜTLERİN GÖNÜLLÜ ŞUBELERİ
Bir merkezin çevredekileri çekmesinden ziyade, çevrenin kendi talebiyle merkeze yaklaşması durumunun asıl önemli olan nokta olduğunu ifade eden Uzunoğlu, "Bu tarz örgütler özellikle arayıp sempatizan bulmakta zorlanmadıkları gibi, insanlar bu örgütlerin ciddi anlamda gönüllü olarak şubeleri de olabiliyorlar" diye konuştu. İnsanları bu tarz örgütlere katılmaya iten sebeplere de değinen Uzunoğlu, "Sosyoekonomik yapı bu anlamda en önemli belirleyicilerden biri. İkincisi ise İstanbul'a 80-90'larda göçün yoğun yaşandığı mahalleler var. Onun dışında bu dönemde Güneydoğu'daki çatışmanın bu kadar ileri boyutlarda olması, bu dönemde örgütlerin daha fazla sempatizan toplamasına neden oluyor" dedi.
"TÜRKİYE'DE SİVİL TOPLUMUN CİDDİ ANLAMDA GELİŞMESİ GEREKİYOR"
Türkiye'de sivil toplumun ciddi anlamda gelişmesi gerektiğini vurgulayan Sarphan Uzunoğlu, "Hem demokrasiyi geliştirip daha ileriye götürmek için hem de insanlara çevre, iktisat ve bunun gibi birçok konuda dayanabilecek referanslar sunması için sivil toplum kuruluşlarının gelişmesi önemli. Belki de bu nedenle devlet dışı aktörlerin İŞİD gibi örgütlerin yanı sıra bu tarz örgütler üzerine de daha çok odaklanacağı yeni bir döneme girmekte fayda var" diyerek sözlerini noktaladı.
İKİ ÖNEMLİ KONUŞMACI
Bu sene konferansın beşincisini düzenlediklerini ifade eden Kadir Has Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Banu Baybars Hawks, "Bu yıl konumuz devlet dışı aktörler ve bunların çatışma süreçlerindeki rolleri. Bu seneki etkinliğimizin 2 önemli ana konuşmacısı var. Bunlardan bir tanesi Filistin Demokrasi ve Toplumsal Kalkınma Merkezi Başkanı Walid Salem. Walid Salem Ortadoğu'da oldukça bilinen ve tanınan önemli bir aktivist. Şu anda Filistin ile İsrail'in sağlamaya çalıştığı barış sürecinde de önemli bir yeri var. Kendisi Filistin örneğini vererek bize devlet dışı aktörleri anlatacak. Özellikle 1919-1994 arası dönemlerde Filistin'de devletin olmadığı dönemde devlet dışı aktörlerin nasıl devlet yerine geçip bu süreçte önemli rol oynadığından söz edecek. İkinci ana konuşmacımız ise Prof. Dr. Ersel Aydınlı. Kendisinin bu konuda çıkacak "Şiddet Kullanan Devlet Dışı Aktörler" isimli çok önemli bir kitabı var. Bu kitapta devlet dışı aktörlerin, anarşistlerden günümüzün cihadistlerine kadar izleyen süreçte neler yaptıklarını, nasıl roller oynadıklarını değerlendiren Aydınlı, yarın yapacağı konuşmasında da bizimle bu konudaki bilgi ve görüşlerini paylaşacak" diye konuştu. - İSTANBUL