Uluslararası Eğitim Forumu
İnsan ve İrade Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası Eğitim Forumu (IFE), Hindistan'dan Nijerya'ya, eğitim konusunda önde gelen isimleri İstanbul'da buluşturdu.
İnsan ve İrade Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası Eğitim Forumu (IFE), Hindistan'dan Nijerya'ya, eğitim konusunda önde gelen isimleri İstanbul'da buluşturdu.
Forumun açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Türkiye'nin de içinde bulunduğu coğrafyada son dönemde "yangınlar" yaşandığına değindi.
Eğitim sorunlarında dış sebeplerin bir mazeret olabileceğini, ancak içe dönük de sorgulamalar yapılması gerektiğini ifade eden Demirci, "Sorunları çözerken, bilgi ve bilimle irtibatımızı merkeze koymalıyız." dedi.
Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ise bugüne kadar dünyanın ya da Orta Doğu'nun geleceğinin tartışıldığı pek çok toplantının katılımcısı olduğunu, ancak asıl temel sorunun hep görmezden gelindiğini söyledi.
Asıl sorulması gereken sorunun "Çocuklarımızı nasıl yetiştireceğiz?" olması gerektiğini vurgulayan Akgün, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve akademisyenler olarak hedeflerinin, sorumluluğu paylaşarak, çocukların eğitim düzeylerini yükseltmek olduğunu kaydetti.
Ulusların bağımsızlığı ve özgürlüğünün devam edebilmesi için sadece askeri kaynaklara değil, eğitimli insanlara da yatırım yapmak gerektiğini ifade eden Akgün, "Geçen yıl 15 Temmuz gecesi yaşananlar da bize bunu öğretti. 15 Temmuz'da neredeyse özgürlüğümüzü, demokrasimizi, devlet sistemimizi kaybediyorduk." diye konuştu.
Akgün, Fetullahçı Terör Örgütü'nün hedeflerine ulaşmak için Türkiye'de ve dünyada eğitim sektörünü kullandığına işaret etti.
Yeni sistem arayışı
Başbakanlık Başdanışmanı Ömer Faruk Korkmaz, forumla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, etkinliğin yeni olmasına rağmen bağlantıları ve katılımcı insanların tecrübesi bakımından çok önemli olduğunu söyledi.
Forumun ana konusunun, dünyadaki eğitim sorunlarını konuşmak olduğunu anlatan Korkmaz, şöyle devam etti:
"Dünyada 'büyük ülkeler' dediğimiz İngiltere, ABD gibi ülkelerin eğitim problemleri de büyüklükleri kadar büyük. Onlar da ciddi sorunlar yaşıyor. ABD'de liseyi bitiren öğrenci sayısında sorun yaşıyorlar, okulu bırakan öğrenci sayısı çok fazla. İngiltere'de şu anda 'Tekrar acaba dayak sistemini okula getirsek mi?' diye tartışıyorlar. Eğitim sorunu sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada sorun. Eğitimde en başarılı iki ülkeden birisi Finlandiya, öteki de Singapur. Bu ülkeler çok büyük ülkeler değil, demek ki eğitime farklı bakıyorlar, farklı bir yatırım yapmışlar."
Korkmaz, bu tecrübelerden öğrenilecek çok şey olduğunu ifade ederek, eğitimin "kes yapıştır" sistemiyle çalışamayacağının altını çizdi. Bütün birikimlerden yararlanmanın önemli olduğunu vurgulayan Korkmaz, "Türkiye olarak, eğitimde kendi geleneklerimize, kültürümüze, birikimimize de saygı duyarak, onları da işin içine katarak, harmanlayarak yeni bir sistem arayışı içerisindeyiz." dedi.
Hindistan, Nijerya, Suriye, Lübnan, Kuveyt, Mısır gibi ülkelerden akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı forum, yarın sona erecek.