Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman, "Suriyeliler ile ilgili bilgi toplama ve derleme işinde biraz daha ciddi davranmamız gerekiyor çünkü birçok kuruluşun verdiği rakamlar birbirini tutmuyor.
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman, "Suriyeliler ile ilgili bilgi toplama ve derleme işinde biraz daha ciddi davranmamız gerekiyor çünkü birçok kuruluşun verdiği rakamlar birbirini tutmuyor." dedi.
Duman, UCLG-MEWA ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen "Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi"nin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, başta Türkiye olmak üzere Ürdün ve Lübnan gibi Suriyeli sığınmacılarla ilgili çalışma yapan çok sayıda yetkili ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle detaylı fikir alışverişlerinde bulunduklarını, amaçlarının daha iyi bir koordinasyon sağlamak olduğunu söyledi.
Özellikle sığınmacılara ilişkin daha ciddi bilgi toplama ve derleme işlemi yapılması gerektiğini vurgulayan Duman, şu değerlendirmede bulundu:
"Sığınmacılar, genellikle bulundukları yerden bir süre sonra geriye dönmesi beklenen kişilerdir ancak durum onu gösteriyor ki Suriye'den konuk ettiğimiz misafirlerimizin bir bölümü belki ülkesinde şartlar iyileştiğinde geri dönme imkanı olsa da Türkiye'de kalıcı olacak durumda. Suriyeliler ile ilgili bilgi toplama ve derleme işinde biraz daha ciddi davranmamız gerekiyor çünkü birçok kuruluşun verdiği rakamlar birbirini tutmuyor. Bu rakamların değişken olması da doğal çünkü çok değişken durumdalar. Kamplarda kalma meselesi her geçen gün azalıyor, kamp dışındaki ortamlarda yaşam daha fazla yayılmaya başladı. Bu durum Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis'te çok net bir şekilde görülüyor."
Belediyelere "ek ödenek ayrılsın" önerisi
Duman, zirveye ilişkin oluşturacağı bilimsel raporu sığınmacılar konusunda çalışma yapan uluslararası kuruluşların tamamına ulaştırılacağını belirtti.
Türkiye'de kampların dışında kalan binlerce sığınmacının tespit edildiğini aktaran Duman, bunların ihtiyaçlarını karşılama noktasında yerel yönetimlerin zorlandığını dile getirdi.
Belediyelerin bütçelerinin Suriyeli sığınmacı nüfusunun da hesaplanarak oluşturulması gerektiğini vurgulayan Duman, şöyle dedi:
"İller Bankasından kaynak alan yerel yönetimler şu anda ciddi manada sıkıntıyla karşı karşıya. İller Bankasında hesaplar yapılırken sabit nüfus Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yanı sıra Suriyeli sığınmacıların da dikkate alınarak hesaplama yapılmasında büyük fayda var. Bu manada yapılacak çalışma bölgemizdeki belediyeleri geniş ölçüde rahatlatacaktır. Şu anda hesaplamalara dahil edilmiyor tabii. AFAD'ın yardım ettiği varsayıldığı için gerçekte de böyle bir yardım yapılıyor. AFAD kamp içerisinde bu çalışmaları yürütüyor ancak kamp dışında da ciddi bir nüfus var. Belediyeler bunlara hizmet vermek zorunda. Merkezi hükümetten pay ayrılırken sadece bölgede yaşayan insanlar değil konuk ettiğimiz Suriyeliler de dikkate alınarak pay ayrılmasında büyük yarar var."