Uluslararası Hava Kuvvetleri Kıdemli Astsubaylar Sempozyumu
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Öztürk: "Barış istiyorsan savaşmaya da hazır olmalısın, diye bir deyim vardır.
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, bir hava kuvvetinin hazır olmasının, sadece elindeki en son teknolojik sistemlere sahip olmasıyla değil, aynı zamanda kadrosuna da bağlı olduğunu belirterek, "Hava kuvvetlerin gücüne ekipmandan çok insanlar katkıda bulunur. Hiç bir silah, eğitimli ve motive olan personelden daha kuvvetli değildir" dedi.
Hava Kuvvetleri bünyesinde görevli astsubayların vizyonuna, ikili ilişkilerine ve askeri havacılık kültürüne katkı sağlaması ve yabancı ülke katılımcılarıyla karşılıklı tecrübe paylaşımında bulunulması amacıyla düzenlenen Uluslararası Hava Kuvvetleri Kıdemli Astsubaylar Sempozyumu, Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı'nda başladı.
Açılışta konuşan Orgeneral Akın Öztürk, kültürel ve akademik toplantının amaçlarından bir tanesinin, dünyanın her tarafından gelen askeri liderlerle ilişkileri geliştirmek olduğunu belirtti.
Türkiye'de ilk defa düzenlenen sempozyumun, işbirliği ve paylaşımı geliştireceğini belirten Öztürk, "41 yıllık havacıyım. Tehdidin tanımı konvansiyonel olan yöntemden konvansiyonel olmayan, daha hedef bir yapıya doğru dönüşmektedir. Aynı zamanda Hava Kuvvetlerinde geçmişe göre daha fazla bütçe sıkıntılarına maruz kalmaktayız. Bu sebeplerden ötürü, daha fazla bir arada çalışıyor olmamız ve bizi zorlayan durumlara kolektif bir şekilde cevap verecek, dostane ilkeler ve silahlı kuvvetler arasındaki işbirliğimizi artırmamız gerekmektedir" dedi.
"Barış ve istikrarın artmasına katkı sağlayacak"
Bu tür sempozyumlar sayesinde işbirliğinin ve dostane ilişkilerin artırılacağını dile getiren Öztürk, huzur, barış ve istikrarın artmasının ancak bu şekilde sağlanabileceğini kaydetti.
Öztürk, "askeri liderlerin bildiği gibi" barışın her zaman bir bedelle geldiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Barış istiyorsan savaşmaya da hazır olmalısın, diye bir deyim de vardır. Bir hava kuvvetinin hazır olması, sadece elindeki en son teknolojik sistemlere sahip olmasıyla değil, aynı zamanda elindeki kadroya da bağlıdır. Hava kuvvetlerinin gücüne ekipmandan çok insanlar katkıda bulunur. Hiç bir silah, eğitimli ve motive olan personelden daha kuvvetli değildir. Silahlı kuvvetlerde, özellikle de hava kuvvetlerinde sorumluluklar 24 saat devam eder. Ana kuvvetler, hava kuvvetleri savaş aktiviteleriyle bağlıdır. Baktığınızda bir saat uçuş demek, 10 saatten fazla yer hizmetinin sunulması ve destek hizmetlerinin sağlanmasıyla olur. Bütün bu uçuş destek hizmetleri de bizim kıdemli astsubaylarımız tarafından sağlanır. 22 binden fazla kıdemli astsubayımız bulunuyor. Bu bizim toplam personelimizin 3'te birinden fazlasını oluşturuyor. Hava kuvvetlerinin gücü, kuvveti çalışan personelin bağlılığından kaynaklanır."
Kanat arkadaşlığı
Orgeneral Akın Öztürk, Türk pilot ve mühendis Vecihi Hürkuş'un bir astsubay olarak havacılık ve uçak tasarımında gelişmeler sağladığını, sadece pilot değil, uçak tasarımcısı ve girişimci olduğunu kaydetti.
Hava kuvvetlerinde ilham veren Hürkuş'un 50 yıllık hizmeti süresinde 30 bin saat uçuşu olduğunu dile getiren Öztürk, Hürkuş'un kendisinin de öğretmeni ve eğitmeni olduğunu söyledi.
Öztürk, kendisini kıdemli astsubayların Hava Kuvvetlerindeki en üst liderleri ve sözcüsü olarak gördüğünü belirterek, sözlerini "Hava kuvvetlerinde kanat arkadaşlığı durumu vardır. Bütün personeli, pilotlardan bakım ekibine kadar herkesi içermektedir. Hava kuvvetleri çok büyük bir kanattır. Kanat arkadaşlığı bütün farklı rütbeleri bir araya getiren, bizi bir arada tutan bir bağdır" şeklinde tamamladı.
Açılışın ardından Orgeneral Akın Öztürk ve sempozyuma katılanlar toplu fotoğraf çektirdi.
Sempozyuma, NATO ile Cezayir, Avustralya, Kanada, Danimarka, Gürcistan, Macaristan, Kazakistan, Makedonya, Malezya, Nijer, Pakistan, Senegal, Sudan, İngiltere, Amerika ve Yemen'den olmak üzere, 20 farklı ülkeden 30'u yabancı 100'ün üzerinde askeri personel katılıyor. - İstanbul