Haberler

Uluslararası İcra ve İflas Hukuku Konferansı

Abone Ol

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, "İcra müdürüne yanlış kararından dönebilme yolu açılmalıdır."

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, "İcra müdürüne yanlış kararından dönebilme yolu açılmalıdır. Biz icra mahkemesinde verilen kararların temyizine ilişkin sınırlamaların genişletilmesi düşüncesindeyiz" dedi.

Alkan, Türkiye-İspanya-Yunanistan tarafından ortaklaşa yürütülen "İcra Dairelerinin Etkinliğinin Arttırılması AB Eşleştirme Projesi" kapsamında düzenlenen Uluslararası İcra ve İflas Hukuku Konferansı'nın açılışında konuştu.

Kişilerin borçlarını ödememeleri durumunda devlet otoritesiyle hakkın teslim edileceğini belirten Alkan, bu konuda yasal bir yöntem olan cebri icra uygulamasının çok iyi işlemesi ve mükemmel nitelikte olması gerektiğini söyledi.

İcra daireleri ve müdürlerinin büyük yetki ve sorumlulukları olduğunu ifade eden Alkan, icra dairelerinin etkinliğinin artırılması projesinin bu kapsamda başlatıldığını kaydetti.

Alkan, yargıyı ilgilendiren bu ve benzeri çalışmalara bugüne kadar her türlü desteği verdiklerini, bundan sonra da vermeye devam edeceklerini belirtti.

Bu proje kapsamında birçok önemli faaliyet ve iyileştiremeler yapıldığını ancak iyileştirilmesi gereken başka konular da olduğunu ifade eden Alkan, şöyle konuştu:

"2011 yılında bir icra müdürüne düşen iş sayısı 8 bin 500 olup insan gücünü aşan bir miktardır. Bu miktarı azaltmak için belli bir miktarın altında kalan alacaklar için icraya başvurmadan önce ön takip, ihbar yapma zorunluluğu getirilmelidir. Belgeye dayanmadan yapılan icra takiplerine kısıtlama getirilmelidir. İcra müdürüne yanlış kararından dönebilme yolu açılmalıdır. Biz icra mahkemesinde verilen kararların temyizine ilişkin sınırlamaların genişletilmesi düşüncesindeyiz.

Yargıtay olarak icra iflas hukukundan doğan uyuşmazlıkların ivediliğini gözeterek biran önce sonuçlanması için bir kısım tedbirler aldık. İcra hukukundan doğan kararların temyiz incelemesini yapan 12. Hukuk Dairesinin yanında 8, 6 ve 23 hukuk daireleri ile 11. Ceza Dairesi gibi daireleri de temyiz incelemesi için görevlendirdik.

Ayrıca icra müdürlerinin Yargıtay kararlarına içtihatlarına ulaşabilmesi için karar alınmış olup gereği yapılmak üzere Adalet Bakanlığına gönderilmiştir."

Yargıtay 12. Hukuk Dairesinde geçen yıl 47 bin 213 dosyadan 40 binden fazlasının karara bağlandığı bilgisini veren Alkan, "Bugün itibarıyla 12. Hukuk Dairesi'ne gelen bir dosyanın temyiz incelemesi 3 ay içinde sonuçlanabilir hale gelmiştir. Bu olumlu tabloya katkıda bulunan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.

-Diğer konuşmacılar-

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, gerek İcra İflas Kanunu, gerekse icra teşkilatının çağdaş gereklere uygun şekilde yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Uzun yıllar ihmal edilen icra sistemi konusunda son yıllarda önemli düzenlemeler yapıldığını belirten Coşar, buna karşın icra dairelerinin büyük bir iş yükü altında olduğunu dile getirdi. Özellikle büyük kentlerde bu yükü taşıyacak personel olmadığını ifade eden Coşar, bu açığın giderilmesi gerektiğini kaydetti.

İcra dairelerinin hizmet verdiği alanların fiziksel koşullarının son derece yetersiz olduğu eleştirisinde bulunan Coşar, bu konuda da iyileştirme yapılmasını istedi.

Coşar, çalışanların motivasyonlarını artıracak yeni terfi sistemi getirilmesi, icra müdür ve yardımcılarının özlük haklarının emsal konumda çalışan kamu personeliyle eşitlenmesi, tahsilatlardan icra çalışanlarına prim verilmesi gerektiğini ifade etti.

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem de toplumda barış, huzur ve refahın korunabilmesi için yargılama faaliyetlerinin adil ve tarafsız olarak yürütülmesi, yargı kararlarının zamanında ve etkili şekilde yerine getirilmesinin önemine işaret etti.

Türkiye'nin adaylık sürecinde önemli reformlara imza attığını belirten Erdem, bakanlığın görev alanına giren pek çok konuda yasal düzenleme yapıldığını anlattı.

AB'ye adaylık sürecindeki çalışmalar kapsamında, yargı sisteminin aksayan yönlerinin ve yargı kurumlarının ihtiyaçlarının tespiti ile bunlara ilişkin çözüm önerilerinin hazırlanması amacıyla dünyadaki en iyi uygulama örneklerinin incelemeye alındığını ifade eden Erdem, Avrupa Birliği ile yürütülen bir dizi projenin hayata geçirildiğini kaydetti. Bugünkü toplantının konusunu oluşturan icra dairelerinin etkinliğinin artırılmasının da bu projelerden biri olduğunu dile getiren Erdem, icra hukuku kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Muharrem Ürgüp, liderliğini yaptığı proje faaliyetlerine 2011 yılında başlandığını, yabancı uzmanların da katılımıyla pilot icra dairelerinde çalışmalar yapıldığını anlattı.

Yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Ürgüp, mevcut icra sisteminde iş yoğunluğuna göre bir ilde birden fazla icra dairesinin faaliyet gösterdiğini, yaptıkları anketlerin birden fazla icra dairesinin bulunduğu yerlerde hizmetin etkili yürütülemediğini, hizmetten yararlananlar açısından mağduriyete yol açtığını, emek, zaman ve kaynak israfına yol açtığını ortaya koyduğunu söyledi.

Pilot illerde icra dairelerinin tek çatı altında toplanmasının planlandığını bildiren Ürgüp, "Hukuk sistemimizin en sıkıntılı alanlarından birini oluşturduğunu düşündüğümüz ve en önemli konularından birini teşkil ettiğini düşündüğümüz icra sistemini ihya etmek ve ülkeyi adil, çağdaş, hızlı ve etkili bir icra sistemine kavuşturmak en büyük arzumuzdur. Toplantının icra ve iflas hukuk sitemimize çok önemli katkılar sunacağına inanıyorum" dedi. - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Ahsen Coşar Ali Alkan Yargıtay Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title