Haberler

Uluslararası Kafkasya Ormancılık Sempozyumu

Abone Ol

AÇÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tilki: "Türkiye'de yaklaşık 10 bin bitki taksonu mevcut olup bu sayı Almanya'da 3 bin 319, İtalya ve İngiltere'de bin 726, Avusturya'da 3 bin ve Fransa'da 4 ...

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Tilki, " Türkiye'de yaklaşık 10 bin bitki taksonu mevcut olup bu sayı Almanya'da 3 bin 319, İtalya ve İngiltere'de bin 726, Avusturya'da 3 bin ve Fransa'da 4 bin 700 civarındadır" dedi.

AÇÜ Orman Fakültesince düzenlenen Uluslararası Kafkasya Ormancılık Sempozyumu, üniversitenin Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde başladı.

AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, açılışta yaptığı konuşmada, küreselleşen dünyada bilimin de çok hızlı şekilde küreselleştiğini belirtti. Duman, bu süreç içerisinde eğitim sistemlerinin yeniden yapılandırıldığını, Türkiye'nin de bu sürece adapte olmaya çalışarak eğitim sistemini sürekli reforme ettiğini söyledi.

Dekan Prof. Dr. Tilki ise sempozyumda orman ekolojisi, orman ekonomisi, bitki ve hayvan çeşitliliği, iklim değişikliği, orman endüstrisi, peyzaj mimarlığı ve sürdürülebilir orman yönetimi uygulamaları gibi konuların uluslararası araştırmacıların katılımıyla, bilimsel bir platformda tartışılacağını ifade etti.

Dünyanın ormanlık alanının yaklaşık 4 milyar hektar olduğunu, karasal alanın yüzde 31'inin ormanlarla kaplı olduğunu dile getiren Tilki, " Türkiye'de 1972 yılında 20,2 milyon hektar olan orman alanı son 40 yılda yaklaşık 1,5 milyon hektarlık artış göstererek 2012 yılında 21,6 milyon hektar olarak tespit edilmiştir. Ancak ülke yüzölçümünün yüzde 27,6'sını kaplayan ormanlarımızın yüzde 48'i bozuk ve verimsiz özelliktedir. Türkiye'de yükselti farkının fazla olması ve farklı iklim tiplerinin mevcudiyeti bitki örtüsünün çeşitlenmesini beraberinde getirmiştir" diye konuştu.

Avrupa'dan farklı olarak Türkiye'de ormanların tamamına yakınının doğal orman olduğuna dikkati çeken Tilki, şöyle devam etti:

" Türkiye'de yaklaşık 10 bin bitki taksonu mevcut olup bu sayı Almanya'da 3 bin 319, İtalya ve İngiltere'de bin 726, Avusturya'da 3 bin ve Fransa'da 4 bin 700 civarındadır. Müthiş bir doğal zenginlik ortaya koyan Artvin ilimiz, coğrafi konumu, jeolojik yapısı, su kaynakları ve iklimi nedeniyle gerek bitki türü gerekse hayvan türü yönünden oldukça zengindir. Artvin, Antalya ve İstanbul'dan sonra en fazla bitki türüne sahip olan ilimizdir. Artvin sınırları içinde bin 864 bitki takson yayılış göstermekte olup bu türlerden 199'u endemik, 106'sı endemik olmayan nadir bitkidir. Artvin ilinin yüzde 56'sı ormanlar ile kaplı olup ormanlık alan 400 bin hektar civarındadır."

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Zeki Başkent, Artvin Orman Bölge Müdürü Salih Akbaş, Gürcistan ve Azerbaycan'dan yaklaşık 70 araştırmacı ile Türkiye ve diğer ülkelerden yaklaşık 210 kişinin katıldığı sempozyum, 26 Ekim'de sona erecek. - Artvin

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Almanya İtalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title