Haberler

Uluslararası Kuran-ı Kerim Güzel Okuma Yarışması

Abone Ol

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Milletimiz fakruzaruret içerisinde olduğu günlerde dahi, cebindeki son kuruş parasını harcayarak Kuran kurslarının, imam hatip liselerinin, Kuran okunan yerlerin ayakta durabilmesi için mücadele etti.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Milletimiz fakruzaruret içerisinde olduğu günlerde dahi, cebindeki son kuruş parasını harcayarak Kuran kurslarının, imam hatip liselerinin, Kuran okunan yerlerin ayakta durabilmesi için mücadele etti." dedi.

Kurtulmuş, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen Uluslararası Kuran-ı Kerim Güzel Okuma Yarışması finalinde yaptığı konuşmada, yarışmanın 15 Temmuz şehitlerine ithaf edildiğini belirterek, şehitlerin ruhaniyetinin kıyamete kadar milletin arasında yaşayacağını söyledi.

Yarışmada, Kuran-ı Kerim'in iki yönünün ortaya konulduğunu belirten Kurtulmuş, "Birincisi, Kuran-ı Kerim'in iyi okunması, iyi yazılmasıyla ilgili olarak, Kuran-ı Kerim'in aslında ortaya koyduğu icazdır. Yeryüzünde 1 milyar 700 milyon Müslüman var. Bu Müslümanların çok büyük bir kısmı Kuran-ı Kerim'in manasını anlamıyor." dedi.

Enfal suresi 2. ayetini hatırlatan Kurtulmuş, "Ayet-i kerimede şöyle buyuruluyor: 'O müminler öyle insanlardır ki Allah'ın ayetleri onların yanında okunduğu zaman, imanları tazelenir, imanları artar. Yeryüzünde 1 milyar 700 milyon Müslüman'ın Kuran'ı duydukça imanları artıyor, imanları tazeleniyor. Onun için de asırlar boyudur Kuran'ı iyi okuyabilmek, güzel okuyabilmek için özel bir gayret sarf ediyor, bunun için ilim ocaklarını, medreseleri, ilim adamlarını hep diri, canlı tutuyor ve onlara hürmet ediyor." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, Anadolu topraklarında ve Türkiye'de de asırlardır Kuran-ı Kerim'in iyi okunması ve iyi yazılmasına büyük önem verildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Milletimiz fakruzaruret içerisinde olduğu günlerde dahi, cebindeki son kuruş parasını harcayarak Kuran kurslarının, imam hatip liselerinin, Kuran okunan yerlerin ayakta durabilmesi için en zor zamanlarda bile mücadele etti. Hatta memleketin o karanlık günlerden geçtiği dönemlerde, Kuran'ın iyi okunması eksik kalmasın diye büyük mücadele ve hatta mübareze ettiler ve canlarını ortaya koyarak Kuran'ın güzel bir şekilde okunarak günümüze gelmesini sağladılar."

Kurtulmuş, artık Kuran-ı Kerim'in Türkiye'de hem güzel okunduğunu hem güzel yazıldığını kaydetti.

Bunun, Kuran'ın icazı, mucizesi olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Kuran ayetleri okunduğunda, müminlerin anlamını anlamasalar bile imanlarının artması Kuran'ın mucizesidir." dedi.

Kuran-ı Kerim'in güzel okunması, hürmetle dinlenmesi ve güzel yazılması kadar önemli bir şeyin de gerektiği gibi amel edilmesi olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Kuran'ın çok iyi şekilde anlaşılması, çok güzel bir şekilde öğretilmesi, anlamının Müslüman topluluklar tarafından içselleştirilmesi ve mucibince amel edilmesi de herhalde hepimizin üzerine düşen sorumluluklardandır." ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, Kuran-ı Kerim'in, kainatın rehber kitabı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kuran'da herkese bir şey vardır, siyasetçisine, yöneticisine, ilim adamına, din adamına, tüccarına, sanayicisine, öğrencisine, velhasıl toplumun bütün kesimlerine Kuran-ı Kerim'de büyük ibretler vardır. Kuran-ı Kerim'de her millete anlatılan çok şey vardır. Kadınlara, erkeklere, herkese anlatılan çok şey vardır. Kuran'ı sadece iyi okumak, iyi yazmak değil, üzerimize düşen Kuran'ı en iyi şekilde anlamak, onu bir hayat rehberi olarak kabul etmek, o hayat rehberinden günlük hayatımıza çok ciddi şekilde, oradan aldığımız ışıkla, onları uygulamak. Kısaca Kuran'ı, kendi hayatımızda bir yol gösterici, bir rehber, bir kainat kitabı olarak iyi görmek, iyi anlamak mecburiyetindeyiz.

Hepsinin üstünde de iyi okunmasıyla, dinlenmesiyle, yazılmasıyla ve iyi bir şekilde tatbik edilmesiyle birlikte esasında Kuran'ın, 1 milyar 700 milyon Müslüman'a ve bundan sonra Müslüman olacak herkese en önemli hediyesi, Kuran'ın ahlakıyla ahlaklanmak, rengiyle boyanmaktır."

Görmez: "Kuran-ı Kerim'i 25 lisana tercüme ettik"

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de konuşmasında, ödül törenini 15 Temmuz şehitlerine ve bütün şehitlere armağan ettiklerini belirtti. Kuran'la ilgili bütün çalışmalarda 4 hedef belirlediklerini söyleyen Görmez, bunlardan birinin "güzel yazmak", ikincisinin "güzel okumak", üçüncüsünün "güzel anlamak", dördüncüsünün ise "güzel yaşamak" olduğunu dile getirdi.

"Kuran Mekke'de nazil oldu, Kahire'de okundu, İstanbul'da yazıldı" şeklinde meşhur bir söz olduğunu hatırlatan Görmez, Kuran-ı Kerim'in Türkiye'de hem yazılmasını hem okunmasını hem anlanmasını hem de yaşanmasını amaçladıklarını söyledi. Görmez, bununla ilgili iki büyük çalışmayı yürütmeye devam ettiklerini kaydetti.

Bunlardan birisinin yeryüzündeki bütün Müslümanlara Kuran-ı Kerim ulaştırmak amacıyla başlatılan, "Hediyem Kuran Olsun" adıyla bir yardım kampanyası olduğunu dile getiren Görmez, vatandaşların bu kampanyaya büyük bir ilgi gösterdiğini vurguladı.

Görmez, bu konudaki çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Afrika'nın en ücra köşelerinde tahtalara yazarak Kuran-ı Kerim'i ezberlemeye çalışan evlatlarımıza, milletimizin hayır eliyle Kuran-ı Kerim'ler ulaştırmaya devam ediyoruz. Geçen hafta Sudan'da 100 bini aşkın Kuran-ı Kerim basıldı ve Afrika'nın en ücra noktalarına dağıtıldı.

İkinci büyük çalışmamız, 'Yeryüzünde hiçbir lisan Kuran'sız kalmasın". Şu ana kadar 25 lisana Kuran-ı Kerim'i tercüme etmiş bulunuyoruz. Umut ediyoruz ki iki yıl içerisinde Kuran-ı Kerim'i 100 lisana çevirip, dünyanın her tarafına dağıtma imkanını Cenab-ı Hakk'ın bize lütfetmesini niyaz ediyorum."

Notlar

Programda konuşmaların ardından 2015'te Türkiye 3'üncü Uluslararası Kuran-ı Kerim Güzel Okuma Yarışması'nda birinci olan hafız Feriza Hasan ile 2009'da Rusya'da düzenlenen yarışmada dünya birincisi seçilen hafız Bünyamin Topçuoğlu, Kuran-ı Kerim tilaveti gerçekleştirdi.

Programda ayrıca Malezyalı görme engelli hafız Muhammed Kayyim Nazzar Bin Sarimi de Braille alfabesiyle yazılmış Kuran-ı Kerim'i okudu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Türkiye 5'inci Uluslararası Hafızlık ve Kuran-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması ve 1. Uluslararası Kuran -ı Kerim Kitabeti Hat Müsabakası'nda dereceye girenlere ödüllerini takdim etti.

Hafızlık Yarışması'nın birincisi Ürdün'den Ömer Alzubi, Kuran-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması'nın birincisi de Türkiye'den Habib Deveci oldu. Hat müsabakasında ise Irak'tan Hadi Kadim Nayyef birinci seçildi.

Ödül töreni, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Kuran-ı Kerim Mehmet Görmez Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title