Haberler

Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi

Abone Ol

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Kurtul: "Kurumsal yönetim ilkeleri, şirketin performansını artırmada ve hedeflere ulaşmasında önemli bir araç"

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, "Kurumsal yönetim ilkeleri, şirketin performansını artırmada ve hedeflere ulaşmasında önemli bir araç" dedi.

Kurtul, Sabancı Center'da düzenlenen Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi "Kurumsal Yönetimin Ekonomik Degˆer ve S¸irket Degˆeri Yaratmadaki rolü" panelde, kurumsal yönetimin şirketlere sunduğu faydalarla ilgili değerlendirmeler yaptı.

Kurumsallaşmanın en somut katkısını yaşadıkları alanlara ilişkin bilgi veren Kurtul, şirket olarak en önemli hedeflerinden birinin sürdürülebilirlik olduğunu söyledi.

Bunun için, şirketlerin sosyal sorumluluklarını yerine getirmesi, çevreye duyarlı olması, iyi insan kaynağı kurup yetiştirilmesi ve geliştirilmesi, son olarak da bu faaliyetlerin finanse edilebilmesinin önemine değinen Kurtul, şöyle devam etti:

"Kurumsal yönetim denince kararlar nasıl alınıyor? Kim yetkili? Kararları kim takip ediyor? Ödüllendirme sistemimizi doğru yapabiliyor muyuz? Bütün bunları bir altyapı içinde incelendiğinde doğru yapabiliyorsak, şirketin performansını arttıran, değişik paydaşlarıyla olan durumu ile yöneticiler, müşteriler, tüm şirket çalışanları ve tedarikçilerle olan yapıyı doğru kurabilmek şirketin başarısı için çok önemli. En önemli şey performans, yurt dışı piyasalarla entegrasyon, halka açılmanın, yurt dışı kaynakların veya azınlık hissedarların katılımı diyebiliriz. Sabancı 1997 yılında halka açıldı. Halka açılmadan önce tüm bu yatırımları Akbank yapıyordu. Sabancı Holding'in halka açılması çok önemli günlerden bir tanesidir. Bu sayede Akbank iştirakleri Sabancı Holding bünyesine taşındı. Bu sayede Akbank, sırf bankacılık yapan bir kurum haline geldi."

Bu halka açılmaların mihenk taşı olduğunu belirten Kurtul, yabancı ortaklıkları yapabilmek için ana hedefin finansal katkıdan çok teknoloji, know how transfer edebilmek olduğunu söyledi.

Zafer Kurtul, iyi bir finansal altyapı yoksa bu tür yabancı ortaklıkları yapmanın mümkün olamayacağının altını çizdi.

Kurumsal yönetim ilkelerinin şirketin performansını artıracağını, hedeflere ulaşmada önemli bir araç olduğunu belirten Kurtul, yöneticinin tamamen hissedar veya profesyonel yönetici de olsa, yönetim tarzının, modern yönetim prensiplerinin uygulamasının yöneticiyle ilgili olduğuna dikkati çekti.

Şirketin hedeflerine ulaşabilmesi için kararların delege edilmesi gerektiğini vurgulayan Kurtul, "Yönetici bütün kararları almak istediği zaman o şirketin karar alması, rekabetle başa çıkması mümkün değil. Hem delegasyonu teşvik eden hem kontrolü sağlayan şirketlerimizde iyi bir yapı var" diye konuştu.

Ekonominin iyi olduğu dönemde daha çok kredi yetkisi verilebileceğini, kredi kararlarındaki kriterlerin esnetilebileceğini ancak ekonominin zor şartlarda olduğu, riskin arttığı dönemlerde bunların biraz daha sıkılaştırılabileceğini anlatan Kurtul, "Sabancı Holding yeni yatırımlar yapıyor. Bu kararlarda bazı kriterlerde değişiklikler yapılabilir. Bu da neticede günün şartlarına uyma, kesinlikle kurumsal yönetimden taviz verme veya esnetme anlamında olmamalı" dedi.

Şirketlerindeki her çalışanın, kendi şirketi gibi çalışması, motive olması ve çalışanın performansının yakından takip edilmesi gerektiğine değinen Kurtul, bünyelerinde 60 bin kişinin çalıştığını, her çalışanın hedefini tek tek verdiklerini ifade etti.

Kurtul, bunun performansı desteklediğini ve riski daha iyi yönettiğini dile getirerek, şirketin ana departmanları, hissedarlar, yönetim kurulu, yönetim, ve yönetimin bütün kademelerinin uyum içinde olması, aynı hedefli paylaşarak söz konusu hedeflerde mutabık kalmasının önemli olduğunu söyledi.

Şeffaflık konusunun da önemli olduğunu belirten Kurtul, "Bazı şirketler yeteri kadar şeffaf olmayabilir. Ülkemizde şirketlerin gelişebilmesi için bu alanda gelişim yapmamız lazım. Biz ülkemizin 2023 gibi hedeflerini veriyoruz. Ülkemizde de güçlü, modern yönetilen şirketlerimiz olacak. Bunu yaparken de her konuda şeffaflık çok önemli" ifadelerini kullandı.

Panelde, kurumsal yönetimde sermaye piyasalarının  önemine dikkati çeken Sermaye Piyasası Kurulu I·kinci Bas¸kanı Bekir Sıtkı S¸afak ise şirketlerin borsaya kote olmayı daha istekli ele almaları gerektiğini anlattı.

"Son yıllarda özellikle Amerika'da aktivist hissedarlar şirketlerde daha fazla söz sahibi"

Zirevede bir konuşma yapan ABD Barolar Birliği Başkanı James R. Silkenat ise şirketlerdeki aktivist hissedarların son yıllarda daha fazla söz sahibi olduklarını belirterek, "Son yıllarda özellikle Amerika'da aktivist hissedarlar şirketlerde daha fazla söz sahibi... Bunun yanında ABD'de yöneticilerin yaşı giderek düşüyor, kadın erkek eşitliği önemli bir konu haline geldi" değerlendirmesini yaptı.

Kurumsal yönetimde çeşitliliğin artırılması gerektiğini dile getiren Silkenat, iş süreçlerinde başarı ve inovasyon için kurumsal yönetim anlayışının büyük bir öneme sahip olduğunu anlattı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Sabancı Holding Zafer Kurtul Akbank Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title