Haberler

Uluslararası Medeniyet Kongresi

Abone Ol

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Okur: "Medeniyet anlayışımız güçlü olanın değil, haklı olanın üstün olduğu bir anlayıştır" "Bizim anlayışımız 'bir insanı öldüren bütün insanları öldürmüştür, bir insanı dirilten bütün insanlığı diriltmiştir' anlayışıdır" "İlkini düzenlediğimiz ve her.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Okur, dünyanın çeşitli ülkelerinde, özellikle Müslüman birçok ülkede zulümlerin yaşandığına dikkati çekerek, "Medeniyet anlayışımız güçlü olanın değil, haklı olanın üstün olduğu, 'bir insanı öldüren bütün insanları öldürmüştür, bir insanı dirilten bütün insanlığı diriltmiştir' anlayışıdır" dedi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (İSMAM) tarafından düzenlenen Uluslararası Medeniyet Kongresi'nde konuşan Okur, medeniyetin dünü, bugünü ve yarınının ele alınacağı konferansla belki de bütün insanların dostça, kardeşçe ve huzur içinde yaşayacakları yeni bir medeniyet oluşumunun temellerini atacaklarını anlattı.

Konferansın İslam coğrafyası ve bütün dünya için büyük bir önemi bulunduğunu belirten Okur, temel felsefesi farklı kültür, din, dil ve milliyetlere saygı olarak değerlendirilecek ve barış ortamında ortak yaşamayı hedefleyen Medeniyetler İttifakı Projesi'nde Türkiye'nin İspanya ile birlikte öncü olduğunu hatırlattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Medeniyetler İttifakı Projesi'nin 2008 yılındaki açılış forumunda "Kutuplaşmanın sembolü haline gelen biz ve onlar ayrımını ortadan kaldıracak bir anlayışı egemen kılmalıyız" diyerek medeniyetler ittifakının amacına vurgu yaptığını aktaran Okur, medeniyetler ittifakı düşüncesinin başarıyla hayata geçirilmesiyle özlenen yeni bir dünyanın ortaya çıkacağını söyledi.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde, özellikle Müslüman birçok ülkede zulümlerin yaşandığına dikkati çeken Okur, "Bizim medeniyet anlayışımız güçlü olanın değil, haklı olanın üstün olduğu bir anlayıştır. Bizim anlayışımız 'bir insanı öldüren bütün insanları öldürmüştür, bir insanı dirilten bütün insanlığı diriltmiştir' anlayışıdır" diye konuştu.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nin çalışmalarıyla Medeniyetler İttifakı Projesi'ne katkı sağlamaya devam edeceğini aktaran Okur, yeni nesil bir devlet üniversitesi olarak kurulan İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nin isminden aldığı güçle toplum ve medeniyet odaklı çalışmalarıyla Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmeyi hedeflediğini kaydetti.

Okur, ilkini düzenledikleri ve her yıl farklı temalarla sürdürecekleri Uluslararası Medeniyet Kongresi ile medeniyetler ittifakına katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

"Yoğun tarihi bikirim"

İSMAM Müdürü Prof. Dr. Hamza Ateş, üniversitenin henüz iki yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen çalışmalarıyla önemli mesafeler kat ettiğini söyledi.

Kongre ile medeniyet konusunda bilgi, tecrübe ve akademik çalışmaları bulunan bilim insanlarını, önde gelen devlet adamlarını ve kanaat önderlerini bir araya getirdiklerini ifade eden Ateş, her yıl da çeşitli temalarla da düzenlemeye devam edecekleri konferans ile üniversiteye, ülkeye ve dünyaya katkı sağlamayı amaçladıklarını anlattı.

Hamza Ateş, İSMAM'ın misyonu hakkında şu bilgileri verdi:

"İSMAM, uluslararası platformlarda kabul gören stratejik öneme sahip, bilimsel alanlarda araştırma, proje ve yayın üretmeyi amaçlıyor. Özellikle medeniyet odaklı araştırma, proje ve yayınlarda uluslararası bir merkez olmayı amaçlayan Medeniyet Araştırmaları Merkezi, bu amacını gerçekleştirmek üzere, medeniyet alanıyla ilgili sempozyum, konferans ve çalıştaylar düzenleyecek, uluslararası nitelikte kaliteli akademik dergi, kitap ve benzeri yayınlar yapacak, bir yandan da araştırma ve inceleme çalışmaları yapan akademisyenler, öğrenciler, profesyonel kişi ve kurumlara destek olacak. Bu çerçevede ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirlikleri ve kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlar için araştırma, inceleme ve danışmanlık hizmetleri de merkezin gerçekleştirmeyi planladığı çalışmalar arasında yer almaktadır."

İstanbul Vali Yardımcısı Kazım Tekin de İstanbul'un medeniyetler beşiği olduğunu belirterek, "Tarih boyunca bizim bulunduğumuz coğrafyadaki insanların dünyaya birçok medeniyetten daha fazla katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz. Hititlerden Sümerlere kadar çok yoğun bir tarihi birikimimiz var" değerlendirmesini yaptı.

Kongre kapsamında düzenlenecek 18 oturumda 90 bildiri okunacak

Uluslararası Medeniyet Kongresi, 3 gün sürecek. Kongrede, 18 oturumda toplam 90 bildiri sunulacak. Kongreyi, birçok ülkeden 250 civarında akademisyen takip ediyor.

Medeniyet Kavramı, Medeniyetler Çatışması, Medeniyetler İttifakı, Batı ve Doğu Medeniyetleri ve  İslam Medeniyeti gibi konuların ele alınacağı Uluslararası Medeniyet Kongresi'nde, Florida Atlantic Üniversitesinden Ali Farazmand,  George Washington Üniversitesinden Henry Hale, Western Sydney Üniversitesinden Brett Browden ve Westminster Üniversitesinden Abdulvahab El Affendi gibi alanında uzman akademisyenler bildiri sunacak. Etkinlikte ünlü filozof Tu Weiming de hazır bulunacak.

Konferansta, "medeniyet" kavramı, değişik kültür havzalarında tarihi ve tahlili açılardan ele alınarak farklı yönlerden incelenecek. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Hamit Okur İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title