Uluslararası Misafir Sağlığı ve Sosyal Hizmetler" Sempozyumu
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, "Biz Türk toplumu olarak her daim çok iyi bir ev sahibi olduk. 3 milyon misafirimizi bugün ağırlayarak ne kadar iyi ev sahipliği yaptığımızı tüm dünyaya gösteriyoruz.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, "Biz Türk toplumu olarak her daim çok iyi bir ev sahibi olduk. 3 milyon misafirimizi bugün ağırlayarak ne kadar iyi ev sahipliği yaptığımızı tüm dünyaya gösteriyoruz." dedi.
Kilis Valiliği ile Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dernekleri Federasyonu (SADEFE) iş birliğinde Alaeddin Yavaşça Kültür Merkezinde "Uluslararası Misafir Sağlığı ve Sosyal Hizmetler" sempozyumu düzenlendi.
Sempozyumun açılışında konuşan Çalık, Kilis'in Suriye'de yaşanan savaşın ardından yaptığı fedakarlıklarla dünyaya örnek bir şehir olduğunu söyledi.
Suriye'deki savaştan en fazla kadın ve çocukların etkilendiğini hatırlatan Çalık, Türk kültüründe misafirin önemine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Misafirperverlik bizim atalarımızdan ve dedelerimizden, insanlığımızdan ve dinimizden kaynaklanır. Biz Türk toplumu olarak her daim çok iyi bir ev sahibi olduk. 3 milyon misafirimizi bugün ağırlayarak ne kadar iyi ev sahipliği yaptığımızı tüm dünyaya gösteriyoruz. BM Kalkınma Fonu Genel Direktörü ve Genel Sekreter Yardımcısı, konteyner kentleri ziyareti sırasında verilen sosyal, sağlık ve eğitim hizmetlerini gördüğün zaman gözleri fal taşı gibi açıldı ve dünyanın en iyi misafir ağırlayan ülkesinin Türkiye olduğunu dile getirdiler. Bu sözleri söylediklerinin üzerinden 4 yıl geçti ve Allah'a hamd olsun misafirlerimizi ilk günkü zarafetle ağırlamaya devam diyoruz. Üstümüze ne düşüyorsa hem devlet olarak hem de millet olarak yapıyoruz."
Şu an 3 milyon Suriyeli sığınmacının 250 binden fazlasının konteyner kentlerde yaşadığını hatırlatan Çalık, "Geri kalanlar ise şehirlerde serbest dolaşıyor. Her alanda onlarla birlikte yaşıyoruz. Özellikle toplumsal bütünleşmeyi Kilis çok güzel bir şekilde inşa etmiş." dedi.
Verilen tüm hizmetlerin yanında 800 bin Suriyeli çocuktan 500 binini eğitime kazandırmanın sevincini yaşadıklarını vurgulayan Çalık, bunun karşılığında bütün dünyanın sadece alkışlamakla yetindiğine işaret etti. Çalık, "Onlar yeter ki demokrasiden ve insan haklarında asla taviz vermesinler. Yüzlerine ve gözlerine bulaştırmış oldukları demokrasi boyasını kaldırıp, tek dişi kalmış canavar özelliklerini göstermesinler. Biz misafirlerimizi Türkiye olarak başımızın üstüne taç ettik. Allah nasip ederse bundan sonra da etmeye devam ederiz." ifadelerini kullandı.
Diğer konuşmacılar
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Orhan Koç da İslam coğrafyasının tarih boyunca bu tür göç olaylarıyla karşılaştığını hatırlattı.
Bunun senaryosunu yazan, tiyatrosunu oynatanların, sermayeyi, siyasi gücü elinde tutan batılı medeniyetlerin önderliğini yapan devletler olduğunu belirten Koç, "Bizler her zaman kadirşinas ve tarihi geçmişimizle kucak açmış, misafirperverlik göstermiş ve bununla da övünen pozisyonlarda kalmışız. Bugün de biz kucağımızı açmışız, misafir dediğimiz, bağrımıza bastığımız kardeşlerimizle yaralarımızı sarmaya çalıyoruz." diye konuştu.
Belediye Başkanı Hasan Kara ise Kilis'in şu anda 93 bin 300 nüfusuna karşın 135 bin Suriyeli'ye ev sahipliği yaptığını anımsatarak, "Suriyelilere evimizi, sokağımızı, caddemizi ve yüreğimizi açtık. Türkiye turnusol kağıdı gibi insanlığın yanında yer alanlarla karşısında yer alanları açık açık gösterdi. Kilis olarak haykırıyoruz; dünya insanlık tarihinin en büyük kültürel mirası insan vicdanındaki iyilik duygusudur ve biz Türkiye olarak bu insanlık vicdanındaki iyilik duygusunu ortaya çıkardık, yaşıyor ve yaşatıyoruz. Ne mutlu Kilislilere, ne mutlu Türkiye Cumhuriyeti'nin asli evlatlarına." ifadelerini kullandı.