Haberler

Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi - İlyas Benveniste - Tamer Taşkın

Abone Ol

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Sağlık Turizmi İş Konseyi üyesi İlyas Benveniste, Türkiye'ye 2008-2012 arasında sağlık turizmi için gelen kişi sayısının yüzde 49 arttığını belirterek, "Türkiye'nin sağlık turizminde 2023 hedefi, yurt dışından 2 milyon turist gelmesi ve 20 milyar dolar gelir elde etmek.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Sağlık Turizmi İş Konseyi üyesi İlyas Benveniste, Türkiye'ye 2008-2012 arasında sağlık turizmi için gelen kişi sayısının yüzde 49 arttığını belirterek, " Türkiye'nin sağlık turizminde 2023 hedefi, yurt dışından 2 milyon turist gelmesi ve 20 milyar dolar gelir elde etmek." dedi.

Türkiye Organ Nakli Vakfı'nın (TONV) koordinatörlüğü, Sağlık ve Ekonomi bakanlıkları, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) desteğiyle yürütülen Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi kapsamındaki medya çalıştayı başladı.

Benveniste, Afrika ülkelerinden 33 medya mensubunun katıldığı çalıştayın açılışında, tıp turizm sektörünün birçok unsuru olduğunu söyledi.

Ülkelerle, vasıflı sağlık bakım hizmetleri için bilgi alışverişi içinde olduklarını kaydeden Benveniste, "Buna ihtiyacımız var çünkü dünya çapında hastalar, sağlıkları için farklı ülkelere seyahat ediyor. İnsanlar kendi ülkelerinde sıkıntı çekebiliyor. Bazı ülkelerde eksiklikler olabiliyor. Bundan dolayı eğitim ve iletişimi arttırmalıyız." diye konuştu.

Benveniste, insanların değişik nedenlerle bu tercihi yapabildiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Batıda insanlar tedavi olmak için uzun süreler bekleyebiliyor. Ayrıca, batı ülkelerinde tedavi çok masraflı. Tıbbi hizmetlere hızlı erişim için kendi ceplerinden harcama bile yapılıyor. Bu da ciddi bir maliyet. Bunlardan dolayı hastalar başka ülkelere gidiyor. Hatta bazı devletler bunu destekliyor, teşvikler veriyor. Böylece hükümetler hem maliyetlerini düşürüyor hem de hastalar bu sıkıntılardan kurtuluyor. Gelişmekte olan ülkelerde de yetersiz alt yapı gibi sorunlar var. Bundan dolayı insanlar daha iyi hizmet almak için yurt dışına seyahat ediyor."

Türkiye'nin bu alanda dünyanın önde gelen ülkelerinden olduğunu vurgulayan Benveniste, şunları söyledi:

"Türkiye bu alandan ciddi pay alıyor. Türkiye'ye 2008-2012 arasında sağlık turizmi için gelen kişi sayısı yüzde 49 arttı. Türkiye'nin sağlık turizminde 2023 hedefi, yurt dışından 2 milyon turist gelmesi ve 20 milyar dolar gelir elde etmek. Yüzlerce ülkeden hasta bize geliyor. Sağlık çalışanlarımız ve kurumlarımız çok güçlü ve donanımlı. İş gücümüz çok iyi. Türkiye'nin tıp teknolojisi ve alt yapısı üstün teknolojiye sahip. Tam donanımlı hastanelerimiz var. Hükümet çok önemli teşvikler veriyor. Tüm bunlar Türkiye'yi sağlık turizmi alanında çok cazip bir ülke haline getiriyor."

"Afrika'da 6,2 milyar dolar Türk yatırımı var"

DEİK Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatörü Tamer Taşkın da son yıllarda Afrika ülkelerinde tüm alanlarda hızlı bir değişim ve gelişim olduğunu söyledi.

FETÖ'nün darbe girişimine değinen Taşkın, "Bu girişim, bunların son çırpınışları. Uzun yıllarda amaçlarını gizlediler. Okul, eğitim, kültür, iş perdesi altında saklandılar. Türkiye'de ve yurt dışında sempati toplamaya gayret ettiler. Ancak gerçek yüzleri ortaya çıktı. Türk ekonomisi çok güçlü. Şu anda her şey kontrol altında. Finans sistemi sorunsuz çalışıyor. Türkiye Afrika'ya ortaklık olarak yaklaşıyor. Tecrübelerimizi onlarla paylaşıyoruz. Türkiye ile Afrika arasındaki ticari hacim 2015'te 17, 5 milyar dolara ulaştı. Afrika'da 6,2 milyar dolar Türk yatırımı var. Bu rakamlar daha da artırılabilir." şeklinde konuştu.

DEİK Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Genel Sekreteri Mustafa Mente, Türk ekonomisi ile ilgili sunum yaptı.

Kaynak: AA / Güncel

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Tamer Taşkın Türkiye Afrika Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title