UMKE ekipleri, zorlu kış şartlarına hazırlanıyor -
Sağlık Bakanlığı'nca, Marmara depreminin ardından 2003 yılında kurulan, tamamen gönüllülük esasıyla afetler ve olağanüstü durumlarda ihtiyaç sahiplerine yardım eden Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), zorlu kış şartlarında olası doğal afetlere yönelik hazırlıklarını sürdürüyor.
Sağlık Bakanlığı'nca, Marmara depreminin ardından 2003 yılında kurulan, tamamen gönüllülük esasıyla afetler ve olağanüstü durumlarda ihtiyaç sahiplerine yardım eden Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), zorlu kış şartlarında olası doğal afetlere yönelik hazırlıklarını sürdürüyor.
Yaptıkları başarılı çalışmalarla dikkatleri çeken UMKE gönüllülerinin Uşak ekibi, kış şartlarında hayatta kalmayı öğrenerek arama kurtarma tatbikatı yaptı.
Sivaslı ilçesindeki Evrenli Doğal Parkı'nda gerçekleştirilen tatbikatta, ilk olarak senaryo gereği inşaatta yaşanan göçüğe kısa sürede ulaşan ekipler, kazazedeyi bulmaya çalıştı. Yaralının yerini tespit eden ekipler, inşaat alanında ilk müdahale yaparken, bir yandan da hasta yakınını sakinleştirmeye çalıştı. Kazazede inşaat alanından çıkarılarak 112 Acil Servis ekiplerine teslim edildi.
İkinci tatbikatta ise, define arama sırasında yaşanan göçükte yaralanan kişinin yardımına giden UMKE gönüllüleri, ambulansın giremeyeceği alana 4x4 arazi aracıyla ulaştı. Göçüğün meydana geldiği çukura giren ekipler, yaralıya ilk müdahaleyi yaptı. Ekip, yaralıyı travma tahtasına sabitledikten sonra çukurdan çıkarılıp hastaneye kaldırdı.
Tatbikat sonrası AA muhabire çalışma hakkında bilgi veden UMKE Uşak İl Sorumlusu Doktor Okan Türkmen, kış şartlarında yaşanabilecek olağan üstü ve afet durumlarına hazırlık için 2014 yılının ilk tatbikatını yaptıklarını söyledi.
UMKE ekibinin tamamen gönüllü olan sağlık personelinden oluştuğunu ifade eden Türkmen, şöyle konuştu:
"Ekibimizde bulunan sağlık memuru, doktor, hemşire, acil tıp teknisyeni, paramedik arkadaşlarımız, evlerini, görevlerini bırakıp olan üstü durumlara hazırlıklı olabilmek amacıyla buraya geldiler. Türkiye'deki UMKE ekibinin dünyada örneği yok. Her ilde UMKE gönüllülerinin sayısı yaklaşık 5 bin civarda. Biz hertürlü olağanüstü duruma hazır olmak için bu şekilde çalışmamıza devam ediyoruz. Şu an dağlık alanda tatbikatta, kış şartlarında meydana gelen inşaat ve toprak göçüğüne yönelik bir çalışma gerçekleştirip ekiplerimiz vakalara müdahale ettiler."
Acil Tıp Teknisyeni Muhammet Akçay da yapılan tatbikatlarda olağan dışı durumlarda ne şekilde hareket edeceklerini gördüklerini anlatarak, "Yaralıyı olay yerinde ilk müdahale ve çıkarılmasını gerçekleştirdik. Sürekli hazır olmak, eksiklerimizi gidermek zorundayız" dedi.
Acil Tıp Teknisyeni Neriman Kuli de "Tatbikatta eksik olduğumuz konularda kendimizi geliştirmeye çalıştık. Herkes birbirine yardımcı oldu. Hasta taşıma tekniğini biraz daha geliştirdik" diye konuştu.
Muhabir: Fatih Doğan
Yayınlayan: Serdar Yılmaz