Haberler

UNESCO'nun Kararı Halaylarla Kutlandı

Güncelleme:
Abone Ol

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'ni oy birliğiyle Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alması kentte halaylarla kutlandı.

Almanya'nın Bonn kentinde 28 Haziran'dan bu yana devam eden 39. Dünya Kültür Miras Komitesi Toplantısı'nda, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin 4 Temmuz akşamı oybirliğiyle dünya mirası listesine alınması dün akşam Büyükşehir Belediyesi önünde kutlandı.

Etkinliğe Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Vekili Cihan Aydın, Genel Sekreter Fethi Suvari, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknaz Uca, DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) yöneticileri, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, DOSİAD Başkanı Aziz Özkılıç, GÜNSİAD Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

UNESCO toplantısı ile Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin görüntülerinin slayt olarak gösterildiği kutlamada, Eş Başkan Vekili Cihan Aydın, STK temsilcileri ile vatandaşlar, davul zurna eşliğinde halay çekti.

UNESCO'ya giden yol 1999'da başladı

Etkinlikte ilk konuşmayı Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç yaptı. 1999 yerel seçimlerini HADEP'in kazanmasıyla yerel yönetimlerde tarihi, kültürel ve doğal değerlerin korunmasına yönelik çalışmaların başladığını hatırlatan Sevinç, "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 54 belediyenin içinde olduğu tarihi kente sahip belediyelerle birlikte 22 Temmuz 2000 yılında Tarihi Kentler Birliği'ni kurmuştur. Bu kapsamda tarihi Diyarbakır Surlarının etrafının boşaltılması çalışmaları başlatılmış ve bunun sonucunda Belediyemiz Cumhurbaşkanlığınca da ödüllendirilmiştir. Bununla birlikte Belediyemiz UNESCO ile Diyarbakır Surlarının 2000 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmesi ile de diyaloglara başlamıştır" dedi.

Plan 2012 yılında UNESCO'ya sunuldu

Surların açığa çıkarılmasıyla tarihi mirasın görünür kılındığını söyleyen Sevinç, Büyükşehir Belediyesi'nin UNESCO için yaptığı çalışmaları şöyle anlattı: "Alan yönetimine ilişkin yönetmelik 27 Kasım 2005 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanması ile birlikte belediyemizce çalışmalarımız hızla başlatılmıştır. Sırasıyla alan başkanlığı, danışma kurulu ile eşgüdüm ve denetleme kurulu oluşturulmuştur. Alan başkanlığı çalışmalarına hızla başlamış birçok uzman davet edilmiş ve uluslararası konferanslar düzenlenmiştir. En son Tarihi Kentler Birliği toplantısı da Diyarbakır'da düzenlenerek çalışmalarımız tamamlanmıştır. Alan yönetim sınırımız 07 Ekim 2011 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca onaylanmıştır. Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı, alan yönetim planı hazırlanarak yasa gereği ilgili kurul ve kurumların da onayını alarak Ocak 2012 yılında UNESCO'ya sunulmuştur."

Diyarbakır'ın dünya kenti olduğu tescil edildi

Alan yönetim planının toplam alanının 1942 hektar, Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj alanının 520 hektar, Sur içi tampon bölge alanının 520 hektar, Sur dışı tampon bölge alanının 1289 hektar olduğunu kaydeden Sevinç, "UNESCO'ya sunulan dosyamızın değerlendirilmesi bir yıl boyunda ilgili uzmanlarca sürdürülmüştür. Almanya'nın Bonn şehrinde toplanan UNESCO 39. Dünya Miras Komitesi toplantısında 4 Temmuz 2015 tarihinde yapılan oylamada Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı ülkemizin 14. miras alanı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiştir. Diyarbakır'ın dünya kenti olduğu da bu sayede tescil edilmiş oldu." dedi.

Herkese teşekkür edildi

Sevinç, konuşmasında adaylık sürecinde yapılan çalışmalara katılan "Kültür ve Turizm Bakanlığı ve çalışanlarına, UNESCO nezdinde Türkiye temsilcisi büyükelçiye, Diyarbakır Valiliği'ne, Alan yönetiminde bulunan kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, STK'lar ve şahsiyetlere, önceki belediye başkanlarına, alan başkanına, belediye çalışanlarına ve Amed halkına" teşekkür etti.

Aydın: Surların restorasyon sürecinde UNESCO'nun desteği ve katılımı olacak

Eş Başkan Vekili Cihan Aydın ise, 2012 yılına kadar sabırla ve inatla sürdürdükleri çalışmanın meyvelerini nihayet dün itibariyle aldıklarını belirtti. Aydın, yanı başlarında barbarca ve savaş ve katliamın devam ettiğine dikkat çekerek, bu barbarlar grubunun her gün bir tarihi eseri yok ettiğini vurguladı. Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Palmira Antik Kenti'nin yerle bir edilişini herkesin fotoğraflar ve video çekimlerinde izlediğini hatırlatan Aydın, tarihe, medeniyete, insanlığa karşı bir yandan böyle bir barbarlık devam ederken, kendilerinin çabalarıyla bu güzel günü şehirleri adına kutladıklarını söyledi. Diyarbakır'ın çok kimlikli, çok kültürlü, çok inançlı bir şehir olduğunu, bu şehrin her yerinde birçok medeniyetin izlerinin yer aldığını kaydeden Aydın, "Bizim yerel yönetimler olarak izlediğimiz politika bu geçmiş günleri bir daha Diyarbakır için kalıcı bir hale getirmek ve bu kardeşleşmeyi, bu medeniyetler birliğini bir daha sağlamaktır. UNESCO süreci bu kente şunu getirecek. Surların restorasyon sürecinde UNESCO'nun desteği ve katılımı olacak. Uzmanların görüşü alınmadan surlara bir çivi dahi çakılmayacak." şeklinde konuştu.

Şimşek: Amed tarihtir, Amed büyüktür

DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek de Amed için tarihi bir gün olduğunu belirterek, Ortadoğu'nun tarihin kendisi olduğunu, kendilerinin bu tarihi mirasa sahip çıkmaları gerektiğini söyledi. Ortadoğu'da tarihi yerlerin talan edildiğine dikkat çeken Şimşek, Rojava'da tarihin düşmanlarına karşı savaşan direnişçileri selamladı. Ortadoğu'da tarihi mekanlara yönelik saldırıları kınayan Şimşek, "Amed tarihtir, Amed büyüktür. Her zaman daha çok Amed'teki tarihimize sahip çıkacağız." dedi. Konuşmaların ardından havai fişek gösterisi yapılırken, vatandaşlar da bir süre davul zurna eşliğinde halay çektikten sonra dağıldı.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Abdullah Sevinç Cihan Aydın Ali Şimşek Almanya Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title