Unesco Türkiye Milli Komisyonu 3. Büyük Buluşması: AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa Isen
UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bölüm Direktörü Gülser Corat, "Alışılagelmiş kalkınma gündeminin ötesine geçip, barışçı, adaletli ve yetkin bir yönetişim ve insancıl amaçlar içeren bir vizyon getirmek gerekiyor.
UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bölüm Direktörü Gülser Corat, "Alışılagelmiş kalkınma gündeminin ötesine geçip, barışçı, adaletli ve yetkin bir yönetişim ve insancıl amaçlar içeren bir vizyon getirmek gerekiyor." dedi.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonunca (UTMK), Kundu Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen "UNESCO Türkiye Milli Komisyonu 3. Büyük Buluşması"nda konuşan UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bölüm Direktörü Gülser Corat, güç ve karmaşık sorunlara yeni ile kapsamlı yaklaşımlar getirildiğini belirtti.
Hükümetlerin sorunları çözmedeki kararlılıklarının yanı sıra BM'nin sürece getirdiği liderliğin de önemli bir rol oynadığını söyleyen Corat, her ülkenin deneyimlerine göre evrensel bir iş birliği oluşturmak gerektiğini ifade etti.
"Alışılagelmiş kalkınma gündeminin ötesine geçip, barışçı, adaletli ve yetkin bir yönetişim ve insancıl amaçlar içeren bir vizyon getirmek gerekiyor" sözlerine yer veren Corat, eğitim, bilim, teknolojide yeni buluşlar ile toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemli üç konu olduğunu vurguladı.
"Önemli bir enstrüman"
Ak Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen de 2002 yılından itibaren komisyonun faaliyetlerine fiili olarak yürütme kurulu üyesi olarak katıldığını anlattı.
Türkiye'nin kültürel anlamda süper bir güç olduğunu belirten İsen, "Bu süper gücü ne kadar aktive edebilirsek, ne kadar uluslararası arenada görünür kılabilirsek hatta kendi sorunlarımızın çözümünde ne kadar aktif hale getirebilirsek, ülkemizin o kadar bundan karlı çıkacağına samimi olarak inanıyorum. Bunun özellikle bizim uluslararası arenadaki konumumuzu güçlendirmede de çok önemli bir enstrüman olduğunu düşünüyorum." dedi.
İsen, günümüzdeki imkanların ve sorunların öncelikle zihinde doğduğuna değinerek, şunları söyledi:
"Eğer zihinlere savaş ekiyorsak, sonucunda savaş biçmek zorundayız. Eğer zihinlere barış ekiyorsak o zaman sonunda barışla karşı karşıya kalma imkanına sahibiz. Kalkınma dediğimiz hadise de böyle. Bunun öncelikle bir zihniyet problemi olduğunu belirtmek istiyorum. Bu bakımdan gerçekten UNESCO'nun uluslararası düzeyde çok işlevsel role sahip olduğunu düşünüyorum. UNESCO, gerçekten kurulduğu günden itibaren dünyadaki gelişmeleri iyi okuyan ve buna paralel projeksiyonlar geliştiren bir kurum."
UNESCO'nun en güzel sloganlarından birinin "Herkes için eğitim" olduğuna değinen İsen, ileriki yıllarda da "Herkes için kültür" sloganıyla hareket edeceklerini ifade etti.
"Listede kayıtlı varlıklarımızın sayısı 14'e çıkacak"
Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İlişkiler Genel Müdürü, Büyükelçi Lale Ülker ise Türkiye'nin, UNESCO'nun ilk 20 üye devleti arasında yer aldığını ve nitelikli zihinsel katkı sağladığını dile getirdi.
Türkiye'nin son birkaç yıldır UNESCO'daki görünürlük ve itibarının daha pekiştiğini, hatta bazı yeni kazanımlar elde ettiğini anlatan Ülker, "Somut olmayan kültürel varlıklar toplantısı neticesinde de listede kayıtlı varlıklarımızın sayısı 14'e çıkacak. UNESCO çalışmalarımızdaki bu güçlü mevcudiyetimizi, geleneksel olarak yoğun ve zorlu siyasi konulardan oluşagelen dış politika gündemimizin yumuşak, sıcak ve gülümseyen yüzü olarak nitelendiriyoruz." sözlerine yer verdi.