Üniversite Hastanelerinde Öğretim Üyesi Farkı Geri Geldi
'Tam Gün Yasası' ile kaldırılan üniversite hastanelerindeki öğretim üyesi adına alınan fark ücretinin yeni çıkarılan uygulama tebliğiyle geri geldi.
Sgk tarafından çıkarılan son düzenlemeyi inceleyen hekimler, 'Tam Gün Yasası' ile kaldırılan üniversite hastanelerindeki öğretim üyesi adına alınan fark ücretinin yeni çıkarılan uygulama tebliğiyle geri geldiğini belirtti.
Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Güray Kılıç'la birlikte son çıkan düzenlemeleri inceleyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi Denetleme Kurulu Üyesi Ergün Demir, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 29 Eylül 2012'de yayınlanan son Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) değişikliğinde Tam Gün Yasası'nın aksine üniversite hastanelerinde yeniden fark ücreti alınacağına dikkat çekti.
"BAKANIN SÖYLEMİ SGK UYGULAMASIYLA ÇELİŞTİ"
Daha önce 'Tam Gün Yasası' olarak bilinen düzenlemeyle üniversite hastanelerinde öğretim üyeleri adına alınan fark ücretinin kaldırıldığını, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da "artık vatandaşı tuzu kuru öğretim üyesi hekime soydurmayacağını" ilan ettiğini aktaran Demir, "Son SUT değişikliği ile yeniden üniversite hastanelerinde öğretim üyesi fark ücreti alınmasının yolu açıldı. Böylece Sağlık Bakanı, SGK'nın son SUT değişikliğinin altında kaldı. Bakanın söylemleri SGK uygulamalarıyla çelişti. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu" dedi.
"O SÖZLERİN MÜREKKEBİ KURUMADAN SGK'YA YETKİ VERİLDİ"
"Dün hekimleri 'paracı doktorlar gürültü yapıyor, bunların gözü doymaz, çalışmak istemiyorsanız istediğiniz yere çeker gidersiniz' sözleriyle kötüleyerek politika yapanlar şimdi hekim öğretim üyeleri üzerinden üniversitelere kaynak yaratmaya çalışmaktadır" diyen Ergün Demir, Başbakan ve Sağlık Bakanı'nın bazı söylemleriyle hekimlerin de şiddetin hedefi haline getirildiğini savundu.
Fark ücretlerinin bu söylemlerle kaldırıldığını kaydeden Demir, "Aynı Hükümet bu ifadelerin henüz mürekkebi kurumadan çok değil 6 ay sonra, yani geçen hafta SGK tarafından yayımlanan uygulama tebliğinin birinci maddesi, üniversitelerdeki öğretim üyesi muayenelerinde vatandaşın ödeyeceği katkı payını arttırmaya ve farklılaştırarak uygulamaya SGK'yı yetkilendirmiştir" bilgisini verdi.
Demir, bu yetkinin düzenlemeye eklenen 'Vakıf üniversiteleri hariç olmak üzere 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamında olan üniversitelerdeki öğretim üyesi muayenelerinde artırmaya ve farklılaştırarak uygulamaya kurum yetkilidir' cümlesiyle verildiğini kaydederek, bundan sonra katılım payını artırma yetkisinin SGK'da olduğunu dile getirdi.
"Duyduk duymadık demeyin, satır parası geliyor. Hem de devlet eliyle" diyen Demir, 5510 sayılı kanunun 68'nci maddesi gereği SGK'nın, belirlediği muayene katılım payını 10 katına kadar artırmaya ve sağlık hizmeti sunucuları için ödenecek farkı belirlemeye yetkili olduğunu da hatırlattı. Demir sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tam Gün yasası görüşülürken propaganda malzemesi yaptıkları, her türlü hakareti pervasızca kullanarak kaldırdıkları üniversite hastanelerindeki öğretim üyesi muayene katkı payları, şimdi yaptığı bu geri manevrayla SUT'un altında paspas olmadı mı? Bizler hekimler ve sağlık çalışanları olarak Hükümeti artık iflas eden Sağlıkta Dönüşüm Programı'ndan tümden vazgeçmeye çağırıyoruz." - İzmir