Üniversite Öğrencilerinden Kan Alınacak
Kızılay, Fatih Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Merkezi ile birlikte yürüttüğü kampanya ile üniversite öğrencilerinden kan alacak.
Kızılay, Fatih Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Merkezi ile birlikte yürüttüğü kampanya ile üniversite öğrencilerinden kan alacak.
Üniversitenin Büyükçekmece Kampüsü Mevlana Meydanı'nda kurulan çadırda öğrenciler 14-16 tarihleri arasında insanların hayatlarının kurtulmalarında vesile olabilmek için kan bağışlayabilecekler. Sosyal medyadan da #kanvercanolsun etiketi ile duyurulan kampanyaya üniversitenin hocaları da yayınladıkları videolarla destek verecekler.
Her yıl yüzlerce insan hastalık ya da kaza sonrası kan bulunamadığı için hayatını kaybettiğini belirten uzmanlar, son yıllarda yapılan araştırmalara dayanarak ülkemizdeki yıllık kan bağışı oranının nüfusun yüzde 1'i kadar olduğunu söylüyorlar.
Kan bağışlarının aslında kan bekleyen kişilerin hayatlarını kurtarmasının yanı sıra kişinin kendi sağlığı açısından da yaşamsal önem taşıdığının altını çizen hekimler; "İnsanlar kan verdiklerinde sadece hayat kurtarmakla kalmıyor, kendi kan hücrelerinide yenileyerek daha sağlıklı ve daha güçlü bir vücuda sahip oluyor" diyorlar.
Gönüllü, güvenli ve düzenli kan bağışı programını 2005 yılından itibaren yürüten ve Türkiye'nin ihtiyacının tamamını karşılamak için çalıştıklarını vurgulayan Kızılay yetkilileri ise; Kan bağışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre artış sağladıklarını, geçen yılın ilk üç ayında 468 bin 444 ünite olan bağışların 2015'in aynı döneminde 470 bin 11 üniteye ulaştığını belirtiyorlar.
Özel olarak tasarlanmış yataklarda yapılan kan bağışları, konusunda eğitim almış tecrübeli personel tarafından gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 4 ila 8 dakika süren işlem sonrasında sadece 1 ünite kan alınıyor. Buda yaklaşık 450 ml'ye tekabül ediyor.
Kan bağışında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarılarda da bulunan uzmanlar; Sıgara içenlerin baş dönmesi ya da mide bulantısı gibi şikayetlere yol açabileceği için doktor ya da uzman personelin önerdiği süre içinde içmemeleri, kan verilen kol ile gün içinde ağırlık kaldırmamaları, ilk 4 saat boyunca fazla sıvı tüketmemeleri, sportif faaliyetlere bir gün ara vermeleri, gün içinde (Hamam - Sauna) gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunmamaları, güç ve dikkat gerektiren işler ile tehlikeli iş kollarında çalışanların kan verdikten sonra da kesinlikle 24 saat işlerine ara vermeleri gerektiğini söylüyorlar. Tüm bu önerilere rağmen baygınlık hissi ya da baş dönmesi olan kan bağışlıyıcıların bir yere uzanmaları veya başı iki dizin arasına alacak şekilde oturmaları da önemle tavsiye ediliyor. - İstanbul