Üniversite Yerleşkesinde Kazı Çalışması
MKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Hatay Arkeoloji Müzesi işbirliğiyle üniversitenin Tayfur Sökmen Yerleşkesi'nde kazı çalışması başlatıldı.
Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Hatay Arkeoloji Müzesi işbirliğiyle üniversitenin Tayfur Sökmen Yerleşkesi'nde yüzey araştırmalarında Geç Roma dönemine ait kalıntıların olduğu tahmin edilen alanda kazı çalışması başlatıldı.
MKÜ Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aynur Özfırat, kazı alanında gazetecilere yaptığı açıklamada, Geç Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen alanda, çıkarılacak bulgulara göre arkeopark kurmayı hedeflediklerini söyledi. Üniversitenin yerleşkesi içindeki ilk kazı çalışmasını başlatacaklarını belirten Özfırat, şöyle konuştu:
"Kazı, Hatay Arkeoloji Müzesi başkanlığında, arkeoloji bölümü öğretim üyelerinin bilimsel danışmanlığında ve öğrencilerin katılımıyla staj içerikli olarak başlatılacak. Kazıya tüm bölüm eğitmenleri katılacak ve öğrenciler için de çok önemli bir uygulama alanı niteliğinde olacak. Çıkan eserlerin durumuna göre de eserleri kampüs içinde bir Arkeopark halinde sergilemeyi ümit ediyoruz."
Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Özcan Şimşek ise, MKÜ'de yapılacak olan bu kazının Türkiye'de bir ilk olduğunu, yerleşke içindeki kazıda çıkacak buluntuları bir arkeopark şeklinde sergileyerek değerlendirmeyi düşündüklerini belirtti.
Kazıdan Geç Roma ve Doğu Roma dönemine ait buluntuları gün yüzüne çıkarmayı amaçladıklarını vurgulayan Şimşek, "Tahminlerimize göre alanda Bizans'a ait bir çiftlik evi ya da bir köy bulunuyor. Buradaki yapıları ortaya çıkarmayı düşünüyoruz. Bu vesileyle arkeoloji bölümündeki öğrencilere de bir nevi staj yapma imkanı sağlayacağız. Bu tek dönemlik bir çalışma olmayacak, buluntuların önemine göre önümüzdeki yıllarda da kazı çalışmaları devam edecek. Eğer ki buradaki buluntular tahmin ettiğimizden daha fazla çıkarsa, üniversiteye bir müze kurma düşüncemiz de var" diye konuştu.
MKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Pamir de Hatay'ın arkeolojik doku bakımından çok zengin bir yer olduğunu, alanın Amik Ovası'na bağlantılı olarak bir höyük ya da bir yerleşim yeri olmasını tahmin ettiklerini söyledi.
Geç Roma döneminde şekillenmiş bir tür yamaç yerleşimi olduğunu tahmin ettiklerini anlatan Pamir, "Son derece zengin buluntular elde edeceğimizi düşünüyoruz. Üniversitemizin kampüs alanında müzeyle birlikte yürüteceğimiz, hem arkeolojik kazı hem de uygulama alanı olması bakımından son derece önemli bir kazı olacağını düşünüyorum" dedi.
Konuşmaların ardından MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder ile Prof. Dr. Özfırat ilk kazmayı vurarak kazıyı başlattı.
Muhabir: Abdulgafur Kılıç / İsmihan Özgüven
Yayıncı: İsa Sansar - HATAY