Haberler

Üniversiteden "Akademik Zeytinyağı"

Abone Ol

Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu (MYO), Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümünde soğuk sıkım yöntemiyle üretilen ve "akademik zeytinyağı" adı verilen ürünün tanıtımı yapıldı.

Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu (MYO), Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümünde soğuk sıkım yöntemiyle üretilen ve "akademik zeytinyağı" adı verilen ürünün tanıtımı yapıldı.

Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, zeytinin üniversite elinden geçmesiyle "akademik zeytinyağı"nın ortaya çıkarıldığını söyledi.

Özdemir, zeytinyağının üretim sürecine dikkati çekerek, "Bir yandan öğrencilerimizi eğitirken, bir yandan da kitabi olarak bir zeytinyağı nasıl üretilmesi gerekiyorsa o şekilde kaliteli bir yağ üretmiş olduk. Hedefimiz, kaliteli bir yağın üretim aşamalarını öğrencilerimize göstermek. Aynı zamanda sertifika programlarımızla bölge insanına ve bölge üreticilerine de daha kaliteli üretim yapabilme özelliğini kazandırma amacını taşıyoruz." diye konuştu.

Zeytinyağının, Edremit MYO Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümü bünyesinde kurulu, günlük 5 ton zeytin işleme kapasitesine sahip fabrikada üretildiğini ifade eden Özdemir, elde ettikleri yağı şimdilik piyasada satışa sunmadıklarını aktardı.

"Zeytinin bütün kıymetli yapısını içinde bulunduruyor"

Edremit MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Raif Sakin de zeytin ve zeytinyağını öğrencilere akademik olarak baştan sona uygulamalı olarak anlattıklarını belirterek, şu bilgileri aktardı:

"Ürettiğimiz yağa 'akademik yağ' diyoruz ama halkımız anlasın diye 'okumuş zeytinyağı' da diyoruz. Bu, üniversitede bilimsel yöntemlere göre yapılan yağdır. Zeytin seçiminden, özelliğinden yıkanmasına kadar bütün bu aşamalardan geçtikten sonra en iyi zeytini bulup, en doğru şekilde, hiçbir ticari kaygı taşımadan en doğru malaksör (yoğurucu) sıcaklığını ayarlayarak, 28 derecede soğuk sıkım yapıyoruz. Biz üretimde, 28-30 dereceyi geçmiyoruz çünkü biz yüksek verim değil, kalite ve sağlık istiyoruz."

Edremit MYO Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümü öğretim görevlisi Mücahit Kıvrak da öğrencilere zeytin tarımının hem kimyasını hem de duyusal yönlerini öğrettiklerini söyledi.

Zeytin bahçesinde iyi tarım uygulamaları yaptıklarını, bahçeden de fabrikaya götürdüklerini anlatan Kıvrak, "Zeytini bekletmeden sıkıma alıyoruz. Hava sıcaklığına bağlı olarak en fazla dış şekil sıcaklığını 30 derece yapıyoruz. Hamur sıcaklığını da yaklaşık 27-28 derecelerde tutuyoruz. Böylelikle zeytinin polifenollerini kaybetmeden, içine su koymadan iki faz işleyerek, zeytinin bütün kıymetli yapısını içinde bulundurarak alıyoruz ve böylece diplomalı yağı üretmiş oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Kerim Özdemir Edremit Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title