Üniversiteden Kuru Kefir Mayası
'doğal yaşam iksiri' olarak adlandırılan 'kefir' ile ilgili araştırma yapan Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü, 'Büyüdanem', 'endanem', 'sevdanem' ve 'kefirzademdir' adıyla kefir ve kuru kefir mayası üretiyor.
'doğal yaşam iksiri' olarak adlandırılan 'kefir' ile ilgili araştırma yapan Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü, 'Büyüdanem', 'endanem', 'sevdanem' ve 'kefirzademdir' adıyla kefir ve kuru kefir mayası üretiyor. Almanya ve Avustralya'ya ihracat gerçekleştiren SDÜ, üretimi ise bünyesinde kurduğu 'Danem' adlı tesislerde yapıyor.
SDÜ Gıda Mühendisliği bölümü 2011 yılından itibaren üzerinde araştırma yapılan 'yaşam iksiri' olarak tüketilen kefirin mayalanması için kuru maya üretmeyi başardı. Öğretim Üyesi Doç.Dr. Zeynep Seydim, kuru doğal kefir mayasının üretimiyle ilgili Türk Patent Enstitüsü'nden patent aldıklarını açıkladı. 4 marka tescili aldıklarını anlatan Doç.Dr. Seydim, şöyle dedi:
"Bütün üretim izinlerini almış bulunmaktayız. Teknokent bünyesinde kurduğumuz 'Danem' adlı tesislerimizde kefir mayasının ticari üretimine başladık. Ulusal düzeyde satışlarımız yapılmakta. Bu Türkiye ve dünyada bir ilk. Diğer kefir mayalarında farkı kuru olmasıdır. Hiçbir şekilde bozulmuyor olmasıdır."
4 ÇEŞİT ÜRÜN
Aldıkları marka tescilli ürünler hakkında bilgi veren Doç. Dr. Seydim, şunları kaydetti:
"Yaş kefir mayası 'Büyüdanem', kuru kefir mayası 'Endanem.' Bunun özelliği; bir paketin defalarca kullanılmasıdır. Diğer bir maya ise tek kullanımlık paketlerdeki 'Sevdanem'dir. Dördüncü ürün ise, içime hazır şişelenmiş 'kefirzadem'dir. Bu ürünlerin üretimi yapılarak satılıyor. Bunların yanında probiyotik yoğurt mayasıyla ilgili çalışmalarımız da tamamlandı. Bu da beşinci ürünümüz olarak yakında satışa çıkacak."
"ÜRETİMİ ARTIRMA HEDEFİNDEYİZ"
Ulusal düzeyde istenen talebi karşılayabildiklerini anlatan Doç.Dr. Seydim, ayda 10 bin paket 'sevdanem', 5 bin paket 'endanem' ürettiklerini açıkladı. Üretim kapasitesini arttırmayı hedeflediklerini anlatan Doç. Dr. Seydim, "Uzun vadede hedeflerimiz bu konseptimizi koruyarak kuru doğal kefir maya üretimini artırmak. Şu anda Avustralya ve Almanya'da satışlar için temsilcilik verdik. Yurtdışında potansiyelimizi arttırarak kapasitemizi büyütmeyi düşünüyoruz" dedi.
UZUN ÖMÜRLERİNİ KEFİRE BORÇLULAR
Sağlık için günde 1 bardak kefir tüketilmesini isteyen Doç.Dr. Seydim, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kefir ilk olarak Kafkas Türkleri tarafından üretildi. Kafkas Türkleri uzun yaşamayı kefire borçlu. Kefir özellikle sindirim, iştahsızlık, uykusuzluk, verem ve böbrek hastalıklarında, bronşit ve astımda, ekzema, dış deri yırtılmaları, çatlak, mide, bağırsak hastalıklarının tedavisi açısından önemli. Ayrıca kalp damar sağlığını koruduğu gibi kolesterol düşürücü özelli mevcut. Bunlar bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır." - Isparta