Üniversiteli Börekçiler
İzmir'de, ikisi üniversite mezunu biri eğitimini sürdüren üç arkadaş, tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda açtıkları işyerinde, Tatar mutfağından geleneksel çiğbörek lezzeti sunuyor.
İzmir'de, ikisi üniversite mezunu biri eğitimini sürdüren üç arkadaş, tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda açtıkları işyerinde, Tatar mutfağından geleneksel çiğbörek lezzeti sunuyor.
Üniversite bitirmenin artık iş bulmak için yeterli olmadığını gören gençler, yeni arayışlara giriyor. Kendi işlerinin patronu olmak isteyen, Pamukkale Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden ayrılan, Ege Eniversitesi Fen Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi 30 yaşındaki Berk Boncuklu, Ege Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünden mezun olan ve yüksek lisansını bitiren 36 yaşındaki Ahmet Gedikli ile Celal Bayar Üniversitesi İşletme mezunu 34 yaşındaki Cem Demir, Kemeraltı Çarşısı'nda açtıkları 'Şır' adlı dükkanda, Tatar mutfağının kuşaktan kuşağa aktarılan geleneksel lezzetlerinden olan çiğbörek satıyor. Üç arkadaş, ellerinde oklava ile hamur açıp çiğbörek pişiriyor, Tatar mutfağının bu lezzetini alışverişe gelen vatandaşlara ve çarşı esnafına sunuyor.
Üniversiteli ortaklardan Cem Demir, annesi Nebahat Demir'in yıllardır Karşıyaka'da evde yaptığı Tatar böreğini çevredeki esnafa götürüp sattığını söyledi. Demir, "Aynı zamanda bacanağım olan Berk Boncuklu'ya bu işi anlattım. Diğer arkadaşımız Ahmet Gedikli'ye de porojemizi anlatarak onun da katılmasını sağladık. Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda Salepçioğlu İş Hanı arkasında açtığımız börekçide iki hafta önce bu işe adım attık. Biz geçimimiz için birçok iş yaptık, artık kendi işimizin patronu olmaya karar verdik" dedi. Demir, Tatar böreğinin ayrı bir lezzet, bir kültür olduğunu dile getirdi. Cem Demir, "Kendisi de Tatar olan annem, bize bu konuda kurs verdi. Tatar böreği yapmanın inceliklerini öğretti. Şimdi onun tecrübesiyle bu işe soyunduk. Tatar böreğinde organik un, fındık yağı, iç malzemesinde mera hayvanı eti ve ev yapımı katkısız peynir kullanıyoruz" diye konuştu. - İzmir