Üniversiteli ve Sanayici El Ele
KOSGEB ve Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Teknoloji Geliştirme Merkezi tarafından ortaklaşa olarak ’Gençlere Girişimcilik Aşılama’ konferansı düzenlendi.
KOSGEB ve Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Teknoloji Geliştirme Merkezi tarafından ortaklaşa olarak 'Gençlere Girişimcilik Aşılama' konferansı düzenlendi.
Bülent Ecevit Üniversitesi Arif Amirov salonunda gerçekleştirilen 'Arge-İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destekleri bilgilendirme ve tecrübe paylaşımı' isimli konferansa KOSGEB İl Müdürü Yaşar Yıldırım, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Uzun, KOSGEB Kocaeli Organize Sanayi Bölgeleri Hizmet Müdürü Kamil Atacan Yücelen'in yanı sıra çok sayıda akademisyen, sanayici ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan KOSGEB İl Müdürü Yaşar Yıldırım, "KOSGEB olarak bizler KOBİ'lerin rekabet güçlerini geliştirmek ve girişimcilik türlerini yaygınlaştırmak amacıyla nitelikli hizmet vermekteyiz. 7 ana başlıkta sunduğumuz hizmetlerden biri de Arge-İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı'dır. Üniversite sanayi işbirliğinin gelişmesinde ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesinde önemli rol oynayan Arge-İnovasyon destekleri bugünkü toplantımızın ana konusudur" dedi.
KOSGEB İl Müdürü Yaşar Yıldırım'ın ardından kürsüye çıkan BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Orhan Uzun, KOSGEB denilince akla KOBİ'lerin geldiğini ve bu toplantının neden üniversiteli gençlere yapıldığına karşılık bilgilendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Uzun konuşmasında, geleceğin teminatı olarak nitelendirdiği gençlerin bu tür girişimcilik konularında bilgilendirilmesini istediklerini ve bu sebeple üniversitenin bu etkinliğe ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, "Bu toplantıdaki katılımlar bize umut vermiştir. Özellikle buradaki kalabalığı gördükçe umudum biraz daha arttı. Evet bu projeyi yapabiliriz düşüncem daha da büyüdü. Bu yoğun katılım beni oldukça heyecanlandırdı. Bugünkü toplantının ruhuna uygun olacağı düşüncesiyle alışılmışın dışında biraz da tahrik edici konuşma yapmak istiyorum. Özellikle girişimcilik ekosistemin ruhuna uygun olacağını ve bu ekosisteme zarar verici güç mesafesini azaltma adına bu yolu seçtim. Hepimizin bildiği üzere bilgi üretmek ve bunu yaymak üniversitenin temel görevi arasındadır. Son dönemlerde üniversitelerin ismi ekonomik kavramlarda da anılmaya başlandı. Burada neden KOBİ'den bahsediliyor diye düşünürsek, sizler birer geleceğin KOBİ'leri olarak önemli bir yerdesiniz. Dünyada 7 milyar insan var 5 milyarı 5 yaşının üstünde 3 milyar da iş arıyor. Bu iş arayanlar iş ve işçi bulma kurumuna olan kayıtlardan belirleniyor. Dünyada 1.2 milyar istihdam var. Yani 1.8 milyar iş açığı var. Geleceğin dünyası bu. Yani sizin yaşadığınız dünya bu. Peki ne olacak sorusunu sorduğumuzda ilk akla gelen cevap büyük şirketler daha büyük istihdam aratacak ve işsizliğe çare bulacak. Ama bu mümkün değil. Büyük şirketlerin yapısı incelendiğinde aynı işi daha az insanla yapmak verimliliği arttırma adına yol çiziyorlar. Yani büyük şirketlerden çok umudumuz yok. Yeni istihdamın tamamı 0-5 yaş arası yeni kurulan şirketler tarafından kuruluyor. Yani bu istatistikler girişimciliğin ne kadar güçlü bir kavram olduğunu anlatıyor. Görüleceği üzere bilgiyi üretme ve bilgiyi yayma gibi görevlerin yanına teknolojiyi üreterek istihdam kapılarını aratmak bizim üniversitelerinin yan anlamları arasına girmiş bulunuyor. Üniversitemizin birlikte başarıyoruz ilkesinin içini dolduran bu etkinliği düzenleyen herkese rektörümüz adına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Daha sonra Arge-İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destekleri hakkında sunum gerçekleştiren, KOSGEB Kocaeli Organize Sanayi Bölgeleri Hizmet Müdürü Kamil Atacan Yücelen ise, "Özellikle 2023 yılına doğru devletin koyduğu hedefler var. Bununla ilgili olarak KOSGEB belli programlar çıkarttı. Bu sadece KOSGEB tarafından yapılmayacak, çeşitli kamu kurum kuruluşların destekleri olacak. Bu manada bunları bir bütün olarak değerlendirmek gerekiyor. Bu kapsamda biz hedefimize adım adım ilerleyerek ciddi yol kat edebiliriz. Bu anlamda KOBİ'lere ve girişimcilere destek sağlıyoruz. Siz de bunu Zonguldak'ta eminim ki takip etmişsinizdir. Bölgenin yeni girişimciler kazanması için ciddi destekler sağlıyoruz. Biz işletmeleri 2 alt konuda destekleyebiliyoruz. Bu programda yeni bir ürünün oluşmasına yönelik destekler sağlanıyor. Amacımız bilimsel metotla yapılan çalışma sonrasında bir ürün ortaya çıkması gerekiyor. Ayrıca başarıyla oluşan ürünün üretilmesi için destekler veriyoruz. Üniversitelerin doktora çalışmaları sonrasındaki ürünü yine destekleyebiliyoruz. Patent alınmış bir ürün varsa eğer buna da biz oldukça ciddi anlamda destekleyebiliyoruz" diye konuştu.
Sunumun ardından Prof. Dr. Fehmi Erzincanlı, Doç. Dr. Ethem Toklu, Doç. Dr. Resul Kara ve Salih Kükrek tecrübelerini ve bilgilerini katılımcılarla paylaştı. - ZONGULDAK