Üniversitelilerden 'Bir Oy Bir Oydur' Kampanyası
İzmir'de, Ege Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Topluluğu üyeleri, ülke genelinde sayıları 5 milyonu bulan, seçmenin yüzde 10'unu oluşturan öğrencilerin, 7 Haziran genel seçimlerinde, sandığa gitmesi için, 'Bir oy bir oydur' kampanyası başlattı.
İzmir'de, Ege Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Topluluğu üyeleri, ülke genelinde sayıları 5 milyonu bulan, seçmenin yüzde 10'unu oluşturan öğrencilerin, 7 Haziran genel seçimlerinde, sandığa gitmesi için, 'Bir oy bir oydur' kampanyası başlattı.
Seçimin, tüm üniversitelerde final haftasına denk gelmesinden dolayı bu çalışmayı yapan topluluk üyesi öğrenciler, oy kullanma hakkını nasıl elde edebileceklerini anlatan broşürleri dağıtıp afişler astı. 27 Mart'a kadar öğrencilerin nüfus müdürlüklerine gitmesini isteyen Kenan Turan, hiçbir siyasi parti için ya da maddi beklenti için bu yola girmediklerini söyledi.
Türkiye'de yapılan yerel ve genel seçimlerde, partilerin elde ettiği sonuçların yanı sıra halkın seçime ilgisi de en çok tartışılan konulardan birisi durumunda. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde, seçimlere rekor bir katılım gerçekleşti. Seçmenin yüzde 89.19'luk bölümü sandık başına gitti. 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise, ilgi bu kadar yüksek olmadı. Katılım, yüzde 73.72'lerde kaldı.
2015 GENEL SEÇİMİ SINAV HAFTASINA DENK GELDİ
Bu yıl 7 Haziran'da yapılacak olan genel seçimlerde, katılımın nasıl olacağı merak konusu oldu. Bu seçimlerde, katılımın artırılması için, siyasi parti ya da sivil toplum örgütlerinden önce üniversite öğrencileri harekete geçti. Ege Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Topluluğu (SOSAT) üyeleri, yaptıkları araştırmada, Türkiye genelindeki üniversitelerde eğitim gören yaklaşık 5 milyon civarında seçmen hakkını elde etmiş üniversite öğrencisi olduğunu saptadı. Bu rakamın da, toplam seçmenin yüzde 10'una ulaştığı belirtildi.
Bu durumun ülke yönetiminin belirlenmesine yansımasını isteyen öğrenciler, "Bir oy, bir oydur" kampanyası başlattı. Kampanyada görev alan Ege Üniversitesi öğrencileri, ilk olarak hazırladıkları afişleri okullarının duvarlarına astı. Ardından da, hazırladıkları el broşürlerini hem kampüs içerisinde, hem de öğrencilerin yoğun olarak kullandığı bölgelerde dağıtmaya başladı. Üzerinde 'Öğrenci unutma, bir oy bir oydur' yazısının bulunduğu broşürde, yurtta kalan öğrencilerin ve evde kalan öğrencilerin, oylarını hangi şartlarda kullanabilecekleri yer aldı.
Ayrıca, oy kullanmak isteyen öğrencilerin, 27 Mart tarihine kadar bu işlemleri yaptırmaları gerektiği uyarısı da yine broşürlere konuldu. Bunun yanı sıra, diğer illerdeki üniversiteliler için de, facebook'un yanı sıra twitter üzerinden de benzer çağrılar yapılmaya başlandı.
BROŞÜRLERİ ÖĞRENCİ ARKADAŞLARINA DAĞITTILAR
Öğrencilerin bulunduğu her noktada bu çalışmalarını sürdüren öğrencilerden Kenan Turan, demokrasinin en iyi şekilde işletilmesi için böyle bir yola girdiklerini söyledi. Kenan Turan, "Biz hiçbir siyasi partiye üye değiliz. Yada bizleri hiç kimse yönlendirmiyor. Tamamen çeşitli fakültelerde okuyan öğrencilerle bir araya gelip kurduğumuz, düşünce topluluğu olarak kendi kapasitemiz ölçüsünde öğrenci arkadaşlarımıza ulaşıyoruz. Ülke yönetimine katkı sağlamak isteyenlerin, konuşmayıp en azından gidip oylarını kullanmalarını istiyoruz. Bütün bu masrafları da kendi cebimizden yapıyoruz. Bizim derdimiz, gerekli katılımın sağlanıp, daha iyi daha fazla seçmenin destek verdiği bir seçim olması" dedi.