Haberler

Üniversitelilerin Tasarladığı Araçlar Alternatif Enerji ile Yarıştı

Güncelleme:
Abone Ol

Güneş ve hidrojen enerjili araçlar olmak üzere 2 farklı kategoride düzenlenen 2013 Alternatif Enerjili Araç Yarışları Kocaeli Körfez Yarış Pisti'nde yapıldı.

Büyük heyecana sahne olan yarışların güneş enerjili araçlar kategorisinde son 4 yılın şampiyonunu geride bırakan Sakarya Üniversitesi birinci olurken, hidrojen enerjili araçlarda ise yarışı Yıldız Teknik Üniversitesi en ön sırada tamamladı.

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı, alternatif enerji kaynaklarına dikkat çekilmesi ve üniversite öğrencilerinin fikirlerinin üretime geçirilebilmesi amacıyla 2005 yılından bu yana Alternatif Enerjili Araç Yarışları düzenliyor. Güneş ve hidrojen gibi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan araçların piste çıktığı yarışlara 40 üniversiteden 62 araç başvurdu. Formula G-Güneş Enerjili Araç Yarışları'na 34 takım ve 39 araç, Hidromobil-Hidrojen Enerjili Araç Yarışları'na 22 takım ve 23 araç katıldı.

800 öğrencinin yer aldığı organizasyonda ilk olarak araçlar teknik ve güvenlik kontrollerinden geçti. 13 araç gerekli kriterleri tamamlayamadığı için sıralama turlarına katılamadı. Sıralama turlarında yarışan araçlardan 37'si isimlerini finale yazdırdı.

1.950 metrelik Kocaeli Körfez Yarış Pisti'ndeki final günü kortej ile başladı. Korteje katılan üniversitelere, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Necati Demir ile TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanı Dr. Şükrü Kaya da eşlik etti.

Yarışmaya Yeni Kategoriler Eklenecek

Kortej başlangıcında konuşan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Demir, alternatif enerji kaynaklarına yönelik farkındalık oluşturması ve üniversite öğrencilerinin bilgilerini pratiğe dönüştürmesi amacıyla Alternatif Enerjili Araç Yarışları düzenlediklerini söyledi. 2005 yılından itibaren düzenlenen yarışlara ilginin her geçen yıl artarak devam ettiğini ifade eden Demir, güneş ve hidrojen olmak üzere 2 ana temada düzenlenen yarışlara gelecek yıllardan itibaren yeni temaların ekleneceği ve bu konuda çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Anadolu Üniversitesi Kaza Geçirdi

Kortejin ardından final yarışı için ilk olarak güneş enerjili araçlar pistteki yerlerini aldı. Bilim ve Toplum Daire Başkanı Dr. Şükrü Kaya'nın start bayrağını sallamasıyla başlayan final yarışları büyük heyecana sahne oldu. Son 4 yılın şampiyonu İstanbul Üniversitesi ile Sakarya Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi arasında kıyasıya bir rekabet yaşandı. İlk sıralar için yarışan geçen yılın ikincisi Anadolu Üniversitesi'nin Sunatolia aracı 14. turda talihsiz bir kaza geçirerek yarış dışı kaldı. Kahramanmaraş ve Celal Bayar Üniversitesi araçları ise teknik sorunlardan dolayı yarışmayı tamamlayamadı.

Şampiyonluğa Sakarya Üniversitesi Ulaştı

20 tur sonunda Sakarya Üniversitesi (SAGUAR 2) birinci, İstanbul Üniversitesi (SOCRAT 13) ikinci ve Dokuz Eylül Üniversitesi (SMYRNA) üçüncü oldu. Son 4 yılın şampiyonunu geçmeyi başaran Sakarya Üniversitesi SAGUAR 2 takımı büyük sevinç yaşadı.

Hidromobil'in Birincisi Yıldız Teknik Üniversitesi

Final gününde sahneye çıkan hidromobil araçlarının ilk 3'ünde bu yıl büyük sürpriz yaşandı. Final yarışına 4. sırada başlayan Yıldız Teknik Üniversitesi'nin HY-DRS aracı şampiyonluk ipini göğüsledi. İkinci Anadolu Üniversitesi (ICE), üçüncü Ankara Üniversitesi (HİDROKET 4) oldu. Hitit, Süleyman Demirel, Cumhuriyet, Gümüşhane ve Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin araçları ise teknik sorunlardan dolayı bitiş çizgisini göremedi.

Tasarım ve Kurul Özel Ödülleri Sahiplerini Buldu

Ödül töreninde dereceye giren yarışmacılara ödüllerini TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Necati Demir, Körfez Kaymakamı Mahmut Şirinoğlu ile diğer protokol üyeleri verdi. Her iki kategorinin birincilerine 15 Bin TL, ikincilere 10 Bin TL, üçüncülere de 5 Bin TL para ödülü ve madalya verildi.

Tasarım ödülüne bu yıl güneş enerjili araçlar kategorisinde ODTÜ Robot Topluluğu'nun "ORT 1" isimli aracı layık görüldü. Hidrojen enerjili araçlar kategorisinde ise ödül, Yıldız Teknik Üniversitesi Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü ve Ankara Üniversitesi Hidromobil Takımı arasında paylaştırıldı.

Kurul Özel Ödülü ise Formula G kategorisinde organizasyon sürecindeki centilmen davranışlarından dolayı Niğde Üniversitesi CAR-TAL Team Takımı'na, Hidromobil kategorisinde de diğer takımlara yaptıkları yardımlardan ötürü Sakarya Üniversitesi Enerji Teknolojileri Topluluğu'na verildi.

TÜBİTAK, para ödüllerinin yanı sıra yarışmalara katılan takımlara 5 bin TL destek veriyor. İlk kez katılanlar ise 17 Bin 500 TL'lik destek alıyor.

Formula-G Final Yarışı:

Sakarya Üniversitesi (SAGUAR 2)

İstanbul Üniversitesi (SOCRAT 13)

Dokuz Eylül Üniversitesi (SMYRNA)

FMV Işık Üniversitesi (APOLLON G3)

Dokuz Eylül Üniversitesi (S3)

İstanbul Aydın Üniversitesi (GUNAYDIN 13)

İstanbul Aydın Üniversitesi (GUNAYDIN 12)

Niğde Üniversitesi (CAR-TAL)

Gaziantep Üniversitesi (ORETRON)

Hava Harp (TU.A.F.)

Kocaeli Üniversitesi (GAYRET)

İnönü Üniversitesi (BATTALGAZİ)

Dumlupınar Üniversitesi (AIZONAI 13)

Hitit Üniversitesi (KADEŞ)

Karabük üniversitesi (KUZGUN)

KTO Karatay Üniversitesi (KARA-TAY)

Koç Üniversitesi (KURT-S)

Hidromobil Final Yarışı:

Yıldız Teknik Üniversitesi (HY-DRS)

Anadolu Üniversitesi (ICE)

Ankara Üniversitesi (HİDROKET 4)

ODTÜ (TR-TEK)

İstanbul Teknik Üniversitesi (HYDROBEE)

Mersin Üniversitesi (HIDRAGON EVO)

Gaziantep Üniversitesi (HIDROFISTIK)

Ankara Üniversitesi (HİDROKET 3)

Gaziantep Üniversitesi (ZEUGMA HIDROMOBİL)

Dumlupınar Üniversitesi (21 YY HEZARFEN)

İstanbul Üniversitesi (HİDROİST)

Bahçeşehir Üniversitesi (BAUPAGE)

Kaynak: Bültenler / Güncel

Yıldız Teknik Üniversitesi Anadolu Üniversitesi Sakarya Üniversitesi Necati Demir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title