Haberler

Üniversitenin Çatısında Yuva Yapan Kerkeneze Bilimsel Takip

Güncelleme:
Abone Ol

MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi binasının çatısında yuva yapan kerkenez ile yumurtaları, yuvaya yerleştirilen kamerayla bilimsel amaçlı 24 saat takip ediliyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Kameranın yuvaya yerleştirilmesinden görüntü, - Kuş ve yuvadan görüntü, - Doç. Dr. Tamer Albayrak ile röportaj, Üniversitenin çatısında yuva yapan kerkeneze bilimsel takip- MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesinin çatısında yuva yapan kerkenez ile yumurtalarının gelişimi, kamerayla internetten 24 saat izleniyor- Doç. Dr. Albayrak: - "Görüntüleri izlerken kuşun davranışlarını, yavruların nasıl ve ne sıklıkta beslendiğini, kaçının yumurtadan çıktığını, kaçının yetişkinliğe erişerek uçtuğu konusunda bilgi sahibi olacağız" GÖKMEN YÜCE - Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi binasının çatısında yuva yapan kerkenez ile yumurtaları, yuvaya yerleştirilen kamerayla bilimsel amaçlı 24 saat takip ediliyor.Fakülte binasının çatısının altına yuva yapan kerkenez ile yumurtalarını fark eden Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Albayrak, Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Kayagil, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Asuman Karadeniz, ornitoloji laboratuvarından yüksek lisans öğrencileri Pınar Öge ve Tuğba Tuncel ile yuvanın canlı yayınla izlenebilmesi için çalışma başlattı.Aynı zamanda dağcı ve kaya tırmanışçısı olan Albayrak, halat yardımıyla çatıya ulaşarak kerkenezin yuvasına kamera yerleştirdi.Üniversitenin bilgi işlem servisinin çalışması sonucu "http://fef.mehmetakif.edu.tr/biyoloji/#" linkinden yuvanın içindeki kuş ve yumurtaları 24 saat izlenmeye başlandı.Doç. Dr. Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuşun ve yumurtalarının çevrimiçi (on-line) izlenebilmesinin bilimsel anlamda önemli bir çalışma olduğunu ve ilgi çektiğini söyledi. Kuş yuvasına, çatının aralığında bulunması nedeniyle güçlükle erişebildiklerini anlatan Albayrak, "Yuvanın içinde 13 yumurta olduğunu gördük. Normalde kerkenezler 3 ila 7 arasında yumurta yapar. Yumurtaların bir kısmının geçen yıldan kaldığını düşünüyoruz" dedi.Kamera sayesinde çeşitli bilgiler edineceklerini belirten Albayrak, "Görüntüleri izlerken kuşun davranışlarını, yavruların nasıl ve ne sıklıkta beslendiğini, kaçının yumurtadan çıktığını, kaçının yetişkinliğe erişerek uçtuğu konusunda da bilgi sahibi olacağız" diye konuştu. Albayrak, doğayı korumanın en iyi yolunun onu anlamak ve tanımak olduğunu ifade ederek, çevrimiçi yayınla insanlara kuş ve doğa sevgisini aşılamayı hedeflediklerini vurguladı.Yayına başladıktan sonra akademisyenler ve vatandaşların kuşa ve yumurtalara ilgi gösterdiğini dile getiren Albayrak, bazılarının masa başında bir yandan işini yaparken, bir taraftan da internet üzerinden kuşun davranışlarını takip ettiğini söyledi.Albayrak, çalışmada üniversite yönetiminin de kendilerine büyük destek verdiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title