Ünlü Fizik Profesörü Stephen Hawking Hayatını Kaybetti
Dünyaca ünlü olan fizik profesörü Stephen Hawking 76 yaşında hayata veda etti. Hawking'in, tedavisi olmayan ALS hastalığı yüzünden yaşamını kaybettiği açıklandı.
Geliştirdiği projeler ve ortaya attığı fikirler ile dünyaca bir üne kavuşan hatta kimileri tarafından yer yüzünün en zeki insanı gösterilen fizik profesörü Stephen Hawking 76 yaşında yaşamını yitirdi.
Stephen Hawking'in henüz 21 yaşındayken yakalandığı ve tedavisi olmayan ALS hastalığı yüzünden hayatını kaybettiği gelen bilgiler arasında.
ÇOCUKLARI AÇIKLAMA YAPTI
Hawking'in çocukları Lucy, Robert ve Tim babalarının ölümüyle ilgili yazılı açıklamalarında "Sevgili babamızı bugün kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Çok büyük bir bilim insanı, çalışmaları ve mirası yıllarca yaşayacak olağanüstü bir kişiydi" dedi.
TEKERLEKLİ SANDALYEDE GEÇEN BİR ÖMÜR
Stephen Hawking 1960'ların başında 21 yaşındayken tedavisi olmayan Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına yakalandı. Motor nöronların zamanla yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden; ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık, Hawking'i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahküm etti.
DÜNYADA EN ÇOK TANINAN BİLİM İNSANIYDI
Ünlü bilim insanı, 1985 yılından bu yana sesini de yitirmiş olduğu için, koltuğuna yerleştirilmiş, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurabiliyordu. Şu anda Hawking, bilimsel uğraşlarında ve günlük yaşantısında çevresinden ve Stephen Hawking kuantum fiziği ve kara deliklerle ilgili iddialarıyla, bugün yaşayan bilim insanları arasında dünyada en çok tanınan isimdi.
KİTAPLARI 40 DİLE ÇEVRİLDİ
Kitapları, 40 dile çevrildi; evrenle ilgili çılgın teorik bilgilerini popüler hale getirmek için gereken maddi bağımsızlığı sağlayacak ve Cambridge Üniversitesi'ndeki uygulamalı matematik ve teorik fizik laboratuarını geliştirecek kadar çok sattı.
EINSTEIN'DAN SONRAKİ EN BÜYÜK DAHİ
Vücudunun neredeyse hiçbir kısmını kullanamayan, kendisi için özel olarak geliştirilen bilgisayar sistemine sadece yanak kaslarından biriyle komut veren Hawking, bu şekilde günde yaklaşık 2 bin 500 kelimeyle iletişim kuruyor ve bilimsel çalışmalarını sürdürüyordu.
Araştırmaları 40'ın üzerinde dile çevrilen Hawking, bilim çevrelerinde Albert Einstein'dan sonraki en büyük dahi olarak görülüyor.
Ünlü bilim insanı, 1985 yılından bu yana sesini de yitirmiş olduğu için, koltuğuna yerleştirilmiş, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurabiliyordu.
HAYATI FİLME KONU OLMUŞTU
Hawking'in hayatı 2015'te gösterime giren "Her Şeyin Teorisi" adlı filme de konu olmuştu.
Hawking 1979'da Cambrige Üniversitesi'nde Isaac Newton için kurulan Lucas kürsüsünün başına gelerek, "profesör" unvanını aldı.
ALS HASTALIĞI NEDİR?
Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS), omurilikte belli bir bölgenin harabiyeti ile başlayıp sinirleri ve kasları etkileyen ve zayıflamalarına sebep olan ilerleyici bir hastalık. Sebebi henüz bilinmeyen ALS'nin kesin bir tedavisi yok ancak hastanın yaşam kalitesini artırmaya yönelik yöntemlerle yaşam süresi artabiliyor.
Stephen Hawking Mola Güncel Haberler
23 yaşındaki kadın, erkek arkadaşı tarafından öldürüldüğü anı kaydetti
Elon Musk'ın trans kızı Trump yüzünden ülkeyi terk ediyor
Enes Güran duruşma biterken Nevzat'a böyle bağırdı: Kamera kayıtları çıkınca görüşeceğiz
Yüzlerce vatandaş, İsrail firmasına bağlı tırları limana sokmadı
Sosyal medyada eşiyle mesajlaştığı adamı silahla vurarak öldürdü
Elon Musk, Trump ile Zelenskiy'nin görüşmesine katıldı