Haberler

Ünlü Türk Mutasavvıfı Sarı Saltık, Üsküp'te Anıldı

Abone Ol

Sarı Saltık'ın Balkanlar'a geçişinin 750.yılında 'Barış İçinde Birlikte Yaşama Yolu - Sarı Saltık Üsküp Buluşması' düzenlendi.

Sarı Saltık'ın Balkanlar'a geçişinin 750.yılında 'Barış İçinde Birlikte Yaşama Yolu - Sarı Saltık Üsküp Buluşması' düzenlendi. Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD), Makedonya Türk Sivil Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Üsküp Koordinatörlüğü ile ortaklaşa düzenlenen Sarı Saltık buluşmasına ilgi büyüktü.

Toplantıda konuşan UKİD Başkanı Musa Serdar Çelebi, Sarı Saltık Baba ve onun takipçilerinin Balkanlar'da yaptığı gönül fethini bizler nasıl gerçekleştirebiliriz. İnsanlar arasında dil, din ve ırk ayırımı yapmaksızın, bütün insanları yeni baştan Sarı Saltık Babanın ve onun takipçilerinin yaptığı gibi yeniden nasıl kucaklaştırabiliriz, bir araya getirebiliriz dedi.

Musa Serdar Çelebi, Balkanlarda yeniden kalıcı barışı sağlamaya nasıl katkı sunabiliriz diye bu Makedonya toplantısında da aynı amaçların gerçekleşmesi yolunda birlikte bir müzakere, fikir alışverişi yapmak üzere toplanıldığını ifade etti.

Musa Serdar Çelebi, böylesine zor bir coğrafyada adından 750 sene sonra bahsedilen, sadece Romanya'da değil, Balkanların tüm ülkelerinde ve aynı zamanda Ohri'de makamı bulunduğunu söyledi. Felsefesi aramızda hala yaşayan, enerjisiyle insanları durduğu yerden toplamaya, bir araya getirmeye devam eden Sarı Saltık babayı 750 sene sonra yeniden doğru bir şekilde anlamak ve başkalarına anlatmak ihtiyacı duyulduğunu da dile getirdi. Çelebi, Balkanlar'daki Türklüğü, Türkçeyi anlatırken önce işe Sarı Saltık'la başlamamız gerektiğini de hatırlattı.

Balkanlar'da birçok yerde makımı bulunduğuna inanılan Sarı Saltık, Makedonya'nın Ohri şehrinde de bugünki adıyla Aziz Naum olarak anılan mekanda da olduğuna inanılmakta.

SARI SALTUK'UN BALKANLAR'DA YAŞAMAYA DEVAM EDİYOR

Bu vesileyle buluşmada konuşan DHA Makedonya muhabiri, Araştırmacı-gazeteci Eyüp Salih, 1263 tarihinde Sarı Saltık ile birlikte bazı Türklerin Balkanlara geçerek yerleştiklerini tarihi kaynaklarda mevcut olduğunu, bir kısmının da tekrar Anadolu'ya hicret ettiklerini dile getirdi. Salih, Sarı Saltık'ın Balkanlar'da ve diğer Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde dini misyonunun tarihi kaynaklara göre değil, yarı tarihi ve yarı efsanevi kitaplara ve anane'lere ve rivayetlere dayandığını söyledi. Eyüp Salih, Sarı Saltuk'un Balkanlar'da hatırasının hala devam ettiğini, 7 tane mezar ve türbe olduğunu belirterek; Ohri makamıyla ilgili yazılan tarihi kaynakları da hatırlattı.

Prof. Dr. Ahmet Taşgın, konuşmasında Sarı Saltık'ın adah iyi anlaşılması gerektiğini söyleyerek, Sarı Saltık'a sahip çıkmanın gerektiğini söyledi.

Toplantıda konuşan Şefik Kantar, Sarı Saltık'ın Üsküp'le ilişkisini dile getirdi. Kesişme noktası olan Balkanlar'da Sarı Saltık'ın barışa, insanların, toplumların bir arada huzur içerisinde, barış içerisinde yaşamalarına yönelik çalışmalar yaptığını söyledi.

Edebiyat öğretmeni Yasemin Nezir, Sarı Saltık proğramının faydalı olduğunu, Bu kahramanların bizim için çok önemli olduğunu ifade etti. Sarı Saltık'ın birkaç yerde türbesinin olduğunu ve Sarı Saltıkı daha yakından tanıdığını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Serdar Çelebi Salih Sarı Makedonya Üsküp Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title