Unutulan 200 Yıllık Cicim Kilimi Yeniden Hatırlandı
Samsun'un Ayvacık İlçe Kaymakamlığı tarafından yapılan çalışma sonucunda ilçeye özgü olan ancak unutulmuş cicim kilimini dokumayı bilen kadınlar köylerde arandı.
Samsun'un Ayvacık İlçe Kaymakamlığı tarafından yapılan çalışma sonucunda ilçeye özgü olan ancak unutulmuş cicim kilimini dokumayı bilen kadınlar köylerde arandı. Yapılan çalışma sonucu yaklaşık 23 bin nüfuslu ilçede dokumayı bilen 2 kadın tespit edildi. İlçe Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kursa kadınlardan biri usta öğretici oldu, 17 kadına cicim kilimi dokumayı öğretmeye başladı.
Ayvacık İlçe Kaymakamlığı'nın proje ekibi tarafından geçen Ağustos ayında ilçedeki kültürel varlıkların tespiti ve tanıtılması için araştırma çalışması başlatıldı. Yapılan çalışma sonucu ilçeye özgü, 200 yıl önce bölgede yapıldığı belirlenen cicim kilimi ile ilgili proje hazırlanmasına karar verildi. Unutulmaya yüz tutmuş cicim kiliminin dokumasını bilen kişilerin bulunması için ilçedeki köylerde araştırma yapıldı. Yaklaşık 23 bin nüfuslu ilçenin köylerine ekip üyeleri tarafından tek tek gidildi. Sadece 2 köylü kadının cicim kilimi dokumasını bildiği tespit edildi. Bunun üzerine genç kızların çeyizlerinde yer alan ve ölülerin üzerine örtülen cicim kiliminin yeniden yapılmasını sağlamak için proje hazırlandı. İlçe Halk Eğitim Merkezi tarafından geçen 17 Kasım'da cicim kilimi dokuma kursu açıldı. Dokumayı bilen 2 kadından birisi olan 49 yaşındaki Ayşe Sancar kursa usta öğretici olarak görevlendirildi. 17 kadına cicim kilimini dokumayı öğretmeye başladı. Kurs kısa sürede ilçe sakinleri tarafından da ilgi gördü.
İş-Kur işbirliğiyle kursu başlattıklarını söyleyen Ayvacık İlçe Halk Eğitim Müdürü İsmail Yiğit, "Kursiyerlerimiz çoğunlukla ev hanımlarından oluşuyor. Cicim kilimi ilçemize özgü bir dokuma olarak yüzyıllardır bölgede üretilmiş. Ancak daha sonra unutulmuş. Fabrika dokumalarının artmasıyla birlikte yapan kalmamış. Şimdi bu dokumayı yeniden öğretiyoruz. Kursumuz 280 saat olup 35 iş günü sürecek. Cicim kilimini yeniden gün yüzüne çıkarmak istedik. Bir yandan da kursiyerlerimiz bunu meslek haline dönüştürebilecekler. İlçemizde kurulacak bir stant alanında yerli ve yabancı turistlere üretilen cicim kiliminin satışını yapacağız. Bu yönde de çalışmalar yapıyoruz. Cicim kilimini tüm Türkiye'ye tanıtmak istiyoruz."
"EV HANIMIYKEN USTA ÖĞRETİCİ OLDUM"
İlçedeki Çarşı Köyü'nde yaşayan kurs öğretmeni Ayşe Sancar, çocukken ananesinden cicim kilimi dokumayı öğrendiğini belirterek, "Beni buldular konuştular hiç aklımda yokken bir anda kursun öğretmeni oldum. Şimdi diğer hanımlara bu kilimi dokumayı öğretiyorum. Benim için de çok farklı bir durum oldu. Ev hanımıyken usta öğretici oldum. Köylerde artık bu kilimi yapan kalmadı. Makine halıları çıkınca bu kilimi artık kimse yapmadı" diye konuştu.
Kursiyer Hatice Yazıcı ise, özellikle genç kuşağın cicim kilimini hiç bilmediğini ifade ederek, "Ben de bize özgü olan bu kültürün yaşatılması için kursa katıldım. Çok mutluyum. Dokumayı öğrenmemizin hem bize hem de ilçemize büyük katkısı olacak" dedi. - Samsun