Unutulmuş Bir Tarihi Başarı
Tenis Dünyası dergisi, Türkiye'den grand slam turnuvalarına katılan ilk tenisçinin Bahtiye Musluoğlu olduğunu ortaya çıkardı.
Musluoğlu'nun tarihi başarısına ilişkin ayrıntılar, Tenis Dünyası dergisinin Haziran sayısında yer aldı.
Derginin genel yayın yönetmeni Şevket F. Erbay, Musluoğlu'nun 1950 Fransa Açık'ta üçüncü tura kadar ilerlediğini yazdı.
"Bugüne kadar Türkiye'nin Grand Slam tarihinde ilk oynayan tenisçi olarak Nazmi Bari, tur atlayan tenisçi olarak Marsel İlhan, çiftlerde de olsa ana tabloya girebilen ilk isim olarak da İpek Şenoğlu biliniyordu. Yaptığımız araştırmayla, saydığımız bu ilklerin tamamını değiştiren başarıya, aslında 1950 Roland Garros'a katılan Bahtiye Musluoğlu'nun ulaştığını öğrendik."
Erbay'ın verdiği bilgilere göre, 1948 ve 1949 Türkiye şampiyonu Musluoğlu Fransa Açık için o dönemki en büyük rakibi ve kendisinden önceki şampiyon Mualla Gorodetzki ile birlikte davet aldı. Gorodetzki mazaret bildirince, Musluoğlu tek başına Fransa'ya gitti.
Musluoğlu, Fransa Açık'ta hem tekler hem çiftler hem de karışık çiftlerde mücadele verdi.
Teklerde ilk turu maç yapmadan geçti. İkinci turda Fransız Simone Houllier-Larousse'u 6-2, 6-3 yendi ve son 16'ya kaldı.
Üçüncü turda dünya sıralamasının bir numarası Margaret Osbourne duPont ile eşleşti. Böylece, Türkiye'nin dünya bir numarası ile karşılaşan ilk ve tek tenisçisi oldu. Ancak duPont'a 6-0, 6-2 yenildi.
Çiftlerde Belçikalı Janine de Ridder ile birlikte mücadele verdi. İkili, Josette Amouretti ve Ginette Bucaille'den sadece bir oyun alabildi; 6-0, 6-1 yenildi.
Karışık çiftlerde ise Musluoğlu'nun eşi Fransız Jean Ducos de la Haille'ydi. Musluoğlu ve de la Haille, ilk turda Vladimir Cernik-Violette Rigollet çiftini 6-4, 6-2 mağlup etti ama bir sonraki turda Enrique Morea-Barbara Scofield çiftine aynı skorla yenildi.
Musluoğlu, 1951'de Uluslararası Lübnan Tenis Turnuvası'nda tekler şampiyonu oldu. Bir yıl sonra hem teklerde unvanını korudu hem de çiftlerde Nazmi Bari ile birlikte zirveye çıktı.
1953'te tenisi bıraktığında, beş yıldır Türkiye şampiyonuydu. Ayrıca farklı disiplinlerde uluslararası ve ulusal turnuvalarda kazanılmış onlarca kupası vardı.
Musluoğlu'nun 1940'lı yıllarda atıcılık, binicilik ve kayakta da Türkiye birincilikleri bulunuyor.
1918 doğumlu Musluoğlu, 1999'da hayatını kaybetti.