Haberler

Unutulmuş Sanatları İcra Edenlere Gelir Vergisi Muafiyeti

Güncelleme:
Abone Ol

Kültürel mirasın korunması amacıyla geleneksel el sanatlarını motorlu araç kullanarak, iş yeri açarak icra edecek kişilere vergi muafiyeti getirildi.

Meltem Uzun- Sarp Özer - Kültürel mirasın korunması amacıyla geleneksel el sanatlarını motorlu araç kullanarak, iş yeri açarak veya çırak çalıştırarak icra edecek kişilere vergi muafiyeti getirildi.

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Kemal Biçerli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk eğitim merkezleri ve diğer eğitim kurumlarının geleneksel el sanatları adı altında düzenlemiş oldukları faaliyetlerde yararlanılması ve daha çok hangi sanatların geleneksel olduğuna dair belirleyici bir kaynak oluşturulması amacıyla illerde geniş bir çalışma yaptığını belirtti.

İllerde usta ve sanatkarlıkları kabul görmüş kişiler başta olmak üzere yönetici, uzman ve akademisyenlerin bir araya geldiği komisyonlarla 81 ilde kaybolmuş, kaybolmaya yüz tutmuş ve yaşatılan geleneksel el sanatlarını tespit etmeye çalıştıklarını ifade eden Biçerli, böylelikle ülke düzeyinde belirlenen geleneksel el sanatların isimlerini bir kitapta topladıklarını anlattı.

Kitabı genel müdürlüğün internet sitesinde de yayımladıklarını belirten Biçerli, "Geleneksel el sanatlarının yaşatılmasına yönelik yürütülen çalışmalara kaynak teşkil etmesini ümit ettiğimiz bu kitap, il-ilçe ve bazı bölgelerde köy düzeyinde geleneksel el sanatları ve bu sanatı icra eden usta ve sanatkarların isimlerine de yer veriyor" dedi.

Halk eğitimi merkezlerinin geleneksel el sanatları alanında açacakları kurslar ve diğer uygulamalarında kitaptaki isimleri esas alacaklarını belirten Kemal Biçerli, "Aslında bu kitapla, bir envanter çalışması çıktı. İl, il ayrıntılı güzel bir çalışma oldu" ifadelerini kullandı.

-Esnaf muafiyeti gelecek-

Kültürel mirasın korunmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Biçerli, bu çerçevede geleneksel el sanatlarını motorlu araç kullanarak, iş yeri açarak veya çırak çalıştırarak icra edecek kişilere yönelik özel teşvik ve destekler yaklaşımıyla vergi muafiyeti getirildiğini açıkladı.

Biçerli, şöyle devam etti:

"Geleneksel el sanatlarının yaşatılması ve yaygınlaştırılmasında doğrudan uygulayıcı ve destekleyici olan halk eğitim merkezlerinin bu alanda açacağı kurslara katılanların girişimciliğini teşvik etmek, bu yolla istihdamlarını desteklemek için getirilen esnaf muafiyeti konusunu kursiyerlere anlatacağız.

İllerde uzman kişilerin de işbirliğiyle yapılacak bilgilendirmelerde bir yandan unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının yaşatılmasına yönelik kursların ve bu kursa katılanların sayısının artması diğer taraftan da bu sanatlarımızın yaygın bir şekilde icra edilmesi ve bu alanda istihdamın artırılmasına katkı sağlanmasını hedefledik."

-Düzenlenecek kurslarda sayı sınırlaması olmayacak-

Genel müdürlükten valiliklere geleneksel el sanatları alanındaki kurslara özel önem ve öncelik verilmesi, bu alanda edindiği bilgi ve becerilerle gelir elde etmek, geçimlerini sağlamak isteyenlere rehberlik yapılmasının sağlanmasına dair yazı yazıldığını anlatan Biçerli, normalde 12 kişiyi bulunca kurs açılabildiğini ancak geleneksel el sanatları konusunda bir sayı sınırlandırmasına gidilmeyeceğini bildirdi.

Biçerli, "Talep gelmesi halinde bu sanatlardan herhangi biri için öğrenci sayısı sınırlaması olmadan kursları açabiliyoruz" diye konuştu.

-Unutulmuş sanatlar-

Türkiye'nin birçok il, ilçe, belde ve köylerinde unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş sanatlardan bazıları şunlar:

"At arabası yapımı ve süslemesi, yemenicilik, köşkerlik, silah kabzası yapımı, yağ hızmanı yapımı, duvar kilimi dokumacılığı, cerecilik, bakır işçiliği, nalın yapımı, aba dokumacılığı, heybe-çuval dokumacılığı, çarık yapımı, sepetçilik, hallaççılık, keçecilik, küp yapımı, yemenicilik, bakırcılık, çakı ve bıçak yapımı, keçecilik, sele ve sepet örücülüğü, bakır işlemeciliği, çarık yapımı, gümüş işlemeciliği, kesme yapımı, nalın yapımı, tülü dokuma, kilden çanak-çömlek yapımı, keçe ve kepenek yapımı, üzerlik tohumundan nazarlık yapımı, kar paleti yapımı, bez bebek yapımı, Aksaray yöresi geleneksel giysi dikimi, kaputtan içlik ve göynek dikimi, tepesi gümüşlü altın sıralı fes yapımı, heybe, yastık ve un çuvalı dokumacılığı, üçlü peştamal, (üçgen)Yapımı, keçi postundan namaz seccadesi yapımı, üzerlikten nazarlık yapımı, kordon tutturma işleme gelin kıyafeti, dolak, palaz dokumacılığı, çarık yapımı, tahta tabak yapımı, zili dokumacılığı, yassıçal çuha, sap palazı dokumacılığı, ellik (üstü tahta, altı deri eldiven), koşumculuk, cicim dokumacılığı, semer yapımı."

-İlgili karar-

Maliye Bakanlığı'nın düzenlemesiyle bazı geleneksel el sanatlarıyla geçimini sağlayan esnafın, başvurması halinde gelir vergisinden muaf tutulmasına karar verilmişti.

Bakanlığın 27 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliğine göre, kendi ürettikleri ürünleri satanlara münhasır olmak üzere el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bunlar gibi geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlardan esnaf muaflığına ilişkin şartları taşıyanlara talepleri halinde vergi dairesince Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi verilecek ve esnaf muaflığından yararlandırılacak.

Söz konusu meslek kollarında devamlı veya arızi olarak, iş yeri açılarak, motorlu araç kullanılarak, yardımcı işçi veya çırak çalıştırılarak faaliyette bulunulması muafiyetten yararlanmaya engel oluşturmayacak.

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Kemal Biçerli Meltem Uzun Sarp Özer Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title