Haberler

Urartu Dönemine Ait Yeraltı Oda Mezarlıklarında İncelemel

Abone Ol

Urartu döneminden kaldığı tahmin edilen 2 bin 745 adet gizemli taş ve yer altı oda mezarlıklarının bulunduğu bölge turizme kazandırılacak.

Vali Karaloğlu, Urartu Dönemine Ait Yeraltı Oda Mezarlıklarında İncelemelerde Bulundu

Van Valisi Münir Karaloğlu, Kalecik Köyü'nde Urartu döneminden kalan gizemli taşlar ve yeraltı oda mezarlıklarının bulunduğu bölgeyi turizme açmak için çalışma başlattı.

Vali Karaloğlu, hafta sonu beraberinde Yardımcısı Murat Uzunparmak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Müze Müdürü Harun Küçükaydın, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hanefi Biber'le birlikte Kalecik Köyü'ndeki Urartu döneminden kaldığı tahmin edilen ve boyları 80 ile 1 metre 30 santim arasında değişen 2 bin 475 adet taş ve 24 yeraltı oda mezarının bulunduğu arazide incelemelerde bulundu. Taşların dizildiği alanı gözlemleyen Vali Karaloğlu, daha önce burada Arkeolojik kazı çalışmalarına katılan Yrd. Doç. Dr. Hanefi Biber'den bilgi aldı.

-"BÖLGE, TURİZME KAZANDIRILACAK"

Bölgenin turizme açılması için yetkililere talimat veren Karaloğlu, gizemli taşlarla ilgili pratik bilgilerin hazırlanması için de Yrd. Doç. Dr. Biber'den bir rapor hazırlamasını istedi. Bölgede arkeolojik kazı çalışmalarına katılan ve yıllardır bu çalışmalardan bir sonuç alamayan akademisyenlere de sitem eden Karaloğlu, Müze Müdürü Harun Küçükaydın'ı da eserlerin bulunduğu bölgeye gelmediği için eleştirdi. Urartu medeniyetine ilgisi olan çok sayıda yerli turistin Kalecik Köyü'ne geldiğini kaydeden Karaloğlu, müze müdürünün de görevi gereği buralara gelmiş olması gerektiğini ifade etti. Karaloğlu, kazı çalışmalarının devam etmesi ve bölgenin turizme kazandırılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ödenek talebinde bulunulması talimatını verdi. Kaya mezarlıkların bulunduğu alanda definecilerin açtıkları çukurlardan duyduğu üzüntüyü dile getiren Karaloğlu, bölgedeki incelemeleri tamamladıktan sonra buradan ayrıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title