Haberler

Urartu'nun Kitabı Görsel Şölenle Tanıtıldı

Abone Ol

Tüpraş ve Yapı Kredi Yayınları işbirliği ile hazırlanan 'Urartu-Doğuda Değişim' kitabının tanıtımı, Urartu Medeniyeti'ne 'Tuşba' adıyla 300 yıl başkentlik yapmış olan Van'da yapıldı.

Urartu Medeniyeti'ne 300 yıl başkentlik yapan tarihi Van Kalesi'nin eteklerinde bulunan eski Van evi önünde düzenlenen tanıtım kokteyline Van Valisi Münir Karaloğlu, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen, Van Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper ve çok sayıda davetli katıldı. Marmara Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemalettin Köroğlu ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Erkan Konyar'ın editörlüğünü yaptığı 'Urartu-Doğu'da Değişim' adlı 375 sayfalık kitap, Anadolu Uygarlıkları Kitap Dizisinin ilk kitabı olma özelliğini taşıyor.

LEZARLİ AydınLATMA

Gece yapılan tanıtım kokteylinde şarap, meyve suyu ve tatlı ikramı yapılırken, lazer ışıklarıyla Van Kalesi ve eski Van evi de aydınlatıldı. Lazer gösterisi olağanüstü bir manzara ortaya çıkardı. Van Valisi Münir Karaloğlu, Van'ın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, bunların içerisinde en önemlisinin ise Urartu Medeniyeti olduğunu söyledi. Van'ın (Tuşba), Urartu'ya 3 asır başkentlik yaptığını anımsatan Vali Karaloğlu şunları, "Birileri Urartu'yu anlamak, Urartu ile ilgili tarihi eserleri görmek istiyorsa mutlaka Van'a uğramalıdır" dedi.

KALENİN RESTORASYONU

Van Kalesi'nin Urartu Medeniyeti'nin en önemli eserlerinden biri olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, Kalenin sadece surlardan ibaret olmadığını, üzerinde tapınakları, askeri depoları, komutan konutları, tahıl ambarları, onlarca, yüzlerce eserin bulunduğu bir yapı olduğunu kaydetti. Urartu Medeniyeti'ni yaşatmak amacıyla Van'da yaptıkları çalışmaları da anlatan Vali Münir Karaloğlu, "Van Kalesi'ni geçen yıl kısmen restore ettik ve bu yıl ikinci kısmının ihalelerini yapacağız. İnşallah önümüzdeki sene de restorasyon çalışmalarımız devam edecek. Öncelikle Kalenin surlarını kurtarmak istiyoruz. Çünkü surlar çok yıpranmış ve yıkılmaya yüz tutmuş bölümleri var. Öncelikle Kalenin surlarını korumak istiyoruz" dedi.

'ANADOLU'DA KAZANDIĞIMIZI, ANADOLU'YA AKTARIYORUZ'

Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu da, ilk kez geldikleri Van'dan etkilendiğini belirterek, Urartu Medeniyeti ile ilgili hazırlanan kitabı okuyan herkesin bundan etkileneceğini söyledi. Kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Memioğlu, "Koç topluluğu gelirinin yaklaşık yarısı Enerji Grubu şirketlerinden geliyor. Koç topluluğu da yılardır Anadolu'dan kazanmış, bu noktaya gelmiş. ve Anadolu'dan kazandığını tekrar Anadolu'ya aktarmayı prensip haline getirerek yoluna devam ediyor" dedi.

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut da kokteylde yaptığı konuşmada, Milattan önce 9'ncu ve 7'nci yüzyılları arasında yaşamış olan Urartularla ilgili kitabın Urartu'nun başkentinin merkezinde gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

URARTU MEDENİYETİ GÖSTERİSİ

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Orta Öğretim Sosyal Alanlar Eğitim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ramazan Altınay'ın öncülüğünde kurulan 'Tarih Eğitimi Drama Grubu'nun Urartu Medeniyeti gösterisi ise büyük beğeni topladı. - Van

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title