Haberler

Urfa, Bu Seçimde de Çok Konuşulacak!

Güncelleme:
Abone Ol

Şanlıurfa'da genel seçimler için HDP vekil sayısını üçe katlamayı, CHP ise Saadet ve AK Parti'den oy taşımayı hedefliyor.

Her seçim kuşkusuz Şanlıurfa açısından çok renkli geçiyor fakat bu seçim hepsini geride bırakacağa benziyor. Ahmet Eşref Fakıbaba'nın AK Parti'ye meydan okuyup başkanlığı kazandığı yerel seçim de, Bakan Faruk Çelik'in gelip vekil adayı olduğu genel seçimler de Şanlıurfa'yı ülke gündeminden düşürmemişti. Dört ay sonra yapılacak genel seçimlerde de Şanlıurfa çok konuşulan illerden birisi olacağa benziyor. Çünkü AK Parti, Çözüm Sürecini sahiplenme ve kalıcı olması adına en iddialı adaylarından birisini Şanlıurfa'dan çıkarmaya hazırlanıyor. Ayrıca 2011 genel seçimlerinde başarılı bir seçim sonucu çıkaran Bakan Faruk Çelik'in mutlaka Urfa'daki yerinin doldurulması gerektiği düşünülüyor. Vekillerin yarısını almaya odaklanan HDP'nin de AK Parti'den geri kalmayıp güçlü isimler listeye koyması bekleniyor.

AK PARTİ'NİN SÜRPRİZ ADAYLARI OLABİLİR

AK Parti içerisinde ciddi ciddi konuşulan sürprizler isimler var. Bunlardan en şok etkisi yaratacak isim ŞivanPerwer. Bazı partililer, Urfalı olan sanatçının buradan aday gösterilmesi halinde hem Kürt Sorununu sahipleneceklerini hem de HDP'nin önünü kesebileceklerini düşünüyor. Ancak sanatçıya henüz bir teklifte bulunulmadı. Diğer adı geçen bir isim ise yine Çözüm Süreci'nin fikir babası ve yürütücüsü Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a en yakın isimlerden birisi olan Akdoğan'ın geçen Şanlıurfa'ya gelip buradaki siyasi havayı kokladığı ve henüz karar vermediği konuşuluyor. Ankara'da konuşulan ve Bakan Faruk Çelik'in yerini rahatlıkla doldurabilecek başka bir isim daha var. O da Akdoğan kadar Hükümette etkili olan Numan Kurtulmuş. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'un da Şanlıurfa'dan vekil adayı gösterilebileceği konuşulan isimler arasında. Partinin genel başkan yardımcısı ve aslen Viranşehirli olan Nurettin Nebati'nin de ismi geçiyordu ancak bu ismin Bakan Çelik'in yerini doldurabileceği bir isim olmayacağına karar verildi. Şanlıurfa'dan aday gösterilmesine kesin gözle bakılan Prof. Dr. Mazhar Bağlı da var. AK Parti'de yaşanacak diğer ilginç bir durum da, 10 şubata kadar çok sayıda devlet memurunun görevinden istifa ederek, aday gösterilmeyeceğini bildiği halde aday adayı olmak için müracaat edeceği biliniyor. Bu aday adaylarının beklentisi seçim öncesinden çok, seçimden sonra mevcut görevlerinde yükselme beklentisi.

HDP, AK PARTİ İLE YARIŞMAK İSTİYOR

AK Parti'nin böylesine güçlü isimlerden birisini aday göstermesi halinde barajı aşıp-aşamayacağı büyük bir muamma haline gelen HDP'nin de bundan geri kalmayacağı tahmin ediliyor. Ülkedeki seçim barajını aşacağına ve dolayısıyla Şanlıurfa'da dört vekili çıkaracağına kesin gözüyle bakan HDP, beş ve altıncı vekilliğe odaklanmış. AK Parti'nin karşısına ise güçlü bir isim çıkarmayı planlayan parti, mevcut vekil İbrahim Ayhan ile büyükşehir belediye başkan adayı Osman Baydemir'den de vazgeçmeyecek gibi. Ülke genelinde bazı suni ve alevi cemaatlere, derneklere, vakıflara, sendikalara ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarına AK Parti'nin bugüne kadar yaptığı gibi 'kontenjan' tahsis etmeyi hedefleyen HDP, geri kalan sıraları ise illerin dengesine göre şekillendirmeyi ve böylelikle barajı aşmayı planlıyor. Şanlıurfa'da parti açısından öne çıkan bir kanaat önderi yada cemaat adamı yok ancak AK Parti'nin Yalçın Akdoğan veya Numan Kurtulmuş gibi bir ismi aday göstermesi halinde HDP'nin de Ayhan Bilgen gibi bir ismi buradan aday göstermesi bekleniyor. Bilgen, her dönem başta il örgütünün aday olmasını istediği bir isim olmasına rağmen gelen teklifleri hep geri çevirdi. Demokratik İslam Kongresi Şura üyesi ve yürütücüsü olan Bilgen, aynı zamanda HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı. 2011 genel seçimlerine kadar bağımsız girdiği için en fazla iki aday gösteren ve çıkaran BDP'nin devamı HDP'nin bu seçimde 12 kişilik listeyi tam dolduracağı ve ilk altı kişinin önemli isimler olmasına dikkat edeceği konuşuluyor.

CHP'DE DENGELER ALT-ÜST

AK Parti'den, Eyyübiye belediye başkan adayı gösterilmeyeceğini anladıktan sonra Saadet Partisi'nden aynı ilçede aday olan Hasan Oğul, yerel seçimlerde 32 bini aşkın oy almıştı. Çoğu AK Parti'li olan bu seçmenlerinin oylarını Saadet'e taşımayı başaran Oğul, genel seçimlerde ise CHP'ye taşıyabileceğini düşünüyor. Gelen bilgiler de, CHP genel merkezini de bu yönde ikna ederek, listede birinci sıra adaylığını garantilediği yönünde. Bu durum CHP'deki dengeleri şimdiden alt-üst etti. Kemalist ve ulusalcı seçmene sahip CHP'nin Oğul'u çok rahat kabul edeceği ve seçimde çalışacağı düşünülmüyor. Aynı şekilde yerel seçimlerde Oğul'a çalışanların da Saadet'te olduğu gibi CHP'deyken destek vermeye sıcak bakmadığı biliniyor. Birinci sıranın Hasan Oğul'a verilmesi varsayımları karşısında, ikinci sıranın hiç şansı olmamasına rağmen bu sırada gösterilecek adayın rolü Oğul'a taşıyacağı oylar açısından oldukça önemli. Buna rağmen CHP'nin şansı MHP'ye oranla daha az.

MHP ARAPLARIN OYLARINA GÜVENİYOR

MHP'de bugüne kadar il başkanlığı yapan İbrahim Özyavuz'un birinci sıradan vekil adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak partinin mevcut oy potansiyeli ve Özyavuz'un getireceği oylarla bir vekil çıkarmak mümkün görünmüyor. Ancak MHP'nin, AK Parti ve HDP'den sonra Şanlıurfa'da üçüncü parti olacağı kesin. Akçakale ve Harran bölgesinden Mehmet Yalçınkaya, Siverek bölgesinden Bucak'larla birlikte partinin eski küskünleri ve CHP'ye sıcak bakmayanların desteğini alması halinde MHP'nin bir vekil çıkaracağı tahmin ediliyor.

Saadet Partisi ve HÜDA-PAR da seçim yarışına katılmak istiyor. Ancak seçim barajı sebebiyle iddialı olmayan bu partilerin sadece kendilerini iyi temsil edecek isim arayışında olduğu öğrenildi.

İDDİALI İSİMLER ARASINDA KADIN YOK

Seçimde rekabet halinde olacak partiler arasında, ilk sıralardan gösterebilecekleri kadın adayı sıkıntısı yaşanıyor. Birçok ilden başörtülü kadın aday göstermeye hazırlanan AK Parti'nin Şanlıurfa'da böyle bir şansı yok gibi. Öne çıkan tek kadın aday mevcut vekil Zeynep Karahan Uslu. O da başörtülü değil. Partinin yeterli bulması halinde başörtülü bir kadına kendisi teklif götürebileceği tahmin ediliyor. AK Parti'den beklenen başörtülü aday hamlesini HDP'nin rahatlıkla yapacağı biliniyor. Hem AK Parti'ye oranla kadın kotasını yüksek tutan hem de başörtülüler konusunda sıkıntı yaşamayan HDP'nin bu ismi parti dışından belirleyeceği konuşuluyor. Bu kapsamda konuşulan isimlerden birisi de MAZLUMDER Şanlıurfa Şubesi Başkanı Meral Dervişoğlu. CHP ve MHP'de ise ne kadın bir aday ne de başörtülü bir aday görülmüyor.

MEDYA SABIRSIZLANIYOR

Yaklaşan seçimin bir de medya açısından önemi var. Birçok ilde olduğu gibi Şanlıurfa'da da seçim dönemlerinden büyük paralar kazanan bazı medya yayın organları sürekli siyasi arenayı kızıştırıp, hareketlilik sağlamaya çalışıyor. 10 şubata kadar devlet yetkililerinin istifa etmesi, mart ayında da partilerin aday göstereceği isimlere karar vermesi gerekiyor. Ancak çok az bir zaman kalmasına rağmen siyasette kayda değer bir ilerleme yok. Nisan ayı başında YSK'ya listeleri sunması gereken partilerde hareketliliğin mart ayı sonunda yaşanacağı öngörülüyor. Çoğu aday adayının ortaya çıkmamasının en önemli sebebinin ise, şimdiden yıpranmamak için olduğu tahmin ediliyor.

LİSTELER NE ZAMAN HAZIR OLACAK?

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) aldığı karara göre, milletvekilliğine aday olmak isteyen kamu görevlileri, 10 Şubat'a kadar istifalarını verecek.AK Parti, 10 şubat ile mart, HDP ise 15 şubat ile 2 mart arasında aday başvurularını kabul edip hemen ardından aday listelerini hazırlayacak. Nisan ayı başında listeler, YSK'ya sunulacak. Nisanın son haftasında da YSK, seçime girecek partilerin listelerini kesinleştirecek.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Yüksek Seçim Kurulu Yalçın Akdoğan Hasan Oğul Ak Parti Yerel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title