Urla Tahaffuzhanesi, DSÖ Üyelerini Ağırladı
DSÖ 63. Bölge Toplantısının kapanışı, Urla Karantina Adası Tahaffuzhane Binasında düzenlenen dramatizasyon ve kısa film gösterisi ile yapıldı.
DSÖ 63.Bölge Toplantısı'nın kapanışı dramatizasyon ve kısa film gösterisi ile yapıldı. 20.09.2013 Cuma günü saat 17:30 'da başlayan etkinliğe, Sayın Valimiz, Mustafa Toprak, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet FÜZÜN, İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, Urla Kaymakamı Şehmus Günaydın, Ak Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, DSÖ 63.Bölge Toplantısı konukları ve İzmir İli Sağlık Yöneticileri ile çalışanları katıldı.
Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz'ın açılış konuşmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Zsuzsanna Jakab, bir konuşma yaptı.
Jakab, DSÖ 63. Bölge Komitesi Toplatısı'na katılan temsilciler onuruna yaptığı konuşmada, ilk kez ziyaret ettiği adadan çok etkilendiğini söyleyerek, "Afete müdahalede önemli yol kat eden Türkiye, sadece kendine değil dünyaya da afetle mücadele hizmeti veriyor, uzun yıllar sağlık için hizmet vermiş Karantina Adası'nda halen eğitim faaliyetlerinde kullanılıyor olması çok önemli. Bölge komite toplantısı programına Karantina Adası'nı dahil ettiğimiz için çok mutluyuz. Adanın tarihteki önemini çok iyi biliyoruz. Afete müdahalede önemli yol kat eden Türkiye, sadece kendine değil dünyaya da afetle mücadele hizmeti veriyor. DSÖ olarak Karantina Adası'nı önemsiyoruz ve programımıza alacağız." diyerek, Karantina Adası'nın, Türkiye ve dünya sağlığı açısından önemli rolü bulunduğuna işaret etti.
İzmir Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr.Bediha Türkyılmaz, DSÖ 63. Bölge Komitesi Toplantısı'na katılmak üzere İzmir'de bulunan ülke temsilcilerini Karantina Adası'nda ağırlamaktan onur duyduklarını belirtti ve konuşmasının ardından Jakab'a, ziyaret anısına Türk kahvesi fincan seti hediye etti.
Oyuncuları, yazar ve yönetmeni ile tüm ekibi sağlık çalışanlarından oluşan tiyatro topluluğunun hazırladığı Tahaffuzhane Dramatizasyonu ile Tahaffuzhane'nin işleyişi anlatıldı.
Konukların ilgiyle izledikleri Tahaffuzhane dramatizasyonunda oyuncular, kolera salgınının yaygın olduğu 1900'lü yıllarda Selanik'ten gelen bir ticaret gemisinden, filikalarla alınıp tahaffuzhaneye getirilen yolcuları canlandırdılar. O dönemdeki tahaffuzhane görevlileri ve sağlık ekibinin de canlandırıldığı dramatizasyonda yolcular arasındaki bir hasta sedye ile tedavi odasına götürülürken, yolcular ve eşyaları raylı yolu takip ederek Tahaffuzhane binası önündeki kayır memuru onları kadınlar ve çocuklar bir tarafa, erkekler bir tarafa olacak şekilde ayırıncaya kadar yürüdüler. Yolcuların ardından raylı sistem üstünde hareket eden bir sete yerleştirilen eşyaların etüv odasına girişi canlandırıldı. Doktor muayenesi ve tahaffuzhane binasının arkasındaki dinlenme alanındaki eğlence ile son bulan dramatizasyon sırasında konuklar dönem kostümleri içinde oldukça ilgi çeken oyuncularla fotoğraf çektirdiler. DSÖ temsilcilerinin ilgiyle izlediği canlandırma sonrası, Jakab ve beraberindekiler binada incelemede bulundular.
Etkinlik kapsamında ayrıca tahaffuzhane binası iç mekân canlandırılmasının esas alındığı ve Tuna Uysal'ın yönettigi bir de kısa film gösterimi yapıldı.
Konukları hem mekânın ruhunu yansıtan dekoru ile hem ikramları hem de dramatizasyonun etkisi ile zamanda bir yolculuğa çıkaran etkinlik, müzik dinletisi ile son buldu.