Urla Villaları İçin Bilirkişinin Raporuna Avukatlardan İtiraz Geldi
İzmir'in Urla İlçesi Zeytineli köyünde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da zaman zaman tatilini geçirdiği Hacılar Koyu'nda, işadamı Mustafa Latif Topbaş'ın yaptırdığı villaların bulunduğu bölgenin SİT derecesi değişikliğinin iptali istemiyle açılan davada, bilirkişi raporuna çevreci avukatlardan itiraz geldi.
İzmir'in Urla İlçesi Zeytineli köyünde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da zaman zaman tatilini geçirdiği Hacılar Koyu'nda, işadamı Mustafa Latif Topbaş'ın yaptırdığı villaların bulunduğu bölgenin SİT derecesi değişikliğinin iptali istemiyle açılan davada, bilirkişi raporuna çevreci avukatlardan itiraz geldi. Avukat Şehrazat Mercan, "Villalara özel ayarlama yapanlar, köylüleri neden görmedi? Onların suçu neydi? Yapılan uygulama ve alınan karar her hukuka aykırıdır" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da zaman zaman tatilini geçirdiği, Hacılar Koyu'ndaki villalar, 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının da en önemli başlıklarından biri oldu.
Villaların bulunduğu koy, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, birinci derece SİT alanından yapılaşmaya izin veren 3'üncü derece doğal SİT alanı statüsüne geçirildi. Bu duruma tepki gösteren çevreciler ile bölgedeki hak sahipleri, 1'inci Derece Doğal SİT alanı içerisinde bulunan 200 hektarlık alanın 'Sürdürebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tescil değişikliği yapıldığını ve işlemin iptali istemiyle dava açtı.
Davaya bakan İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'nin belirlediği 3 kişilik bilirkişi heyeti de, bölgede incelemelerde bulundu. Birisi gece olmak üzere farklı tarih ve farklı saatlerde üç keşif yapan bilirkişi heyeti, hazırladıkları raporu, mahkemeye sundu.
VİLLALARIN BULUNDUĞU ALANA İNŞAAT ONAYI ÇIKTI
Bölgede bulunan bitkilerin ve bazı hayvan türlerinin genel tanıtımlarının yanı sıra ekolojik yapısı hakkında da bilgi verilen 18 sayfalık raporun sonuç bölümünde, "Netice olarak söz konusu alanın iki farklı özellikte parsel gruplarını içerdiği belirlenmiştir. Yerleşimin olduğu parsellerin belirtilen sebeplerden dolayı sürdürülebilir koruma ve kontrolü kullanım alanı olarak (üçüncü derece doğal SİT) değerlendirmesi gerektiği, diğer parsellerini ise, insan etkisine daha az maruz kalmış olduğundan doğallığını halen koruduğu gözlenmiştir. Bundan dolayı bu parsellerin, 'kesin korunacak hassas olan' birinci derece doğal SİT olarak kalması gerektiği kanaatine varılmıştır" denildi. Mahkemenin de bu rapor doğrultusunda karar vermesi halinde villaların ruhsatlı hale gelmesinin yolunun açılacağı, çevresinin ise 1'inci Derece SİT ilan edilmesi nedeniyle "çivi bile çakılamayacağı" belirtildi.
AVUKATLARDAN İTİRAZ GELECEK
Bilirkişi heyetinin hazırladığı rapora davaya müdahil olan ÇEHAV (Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları) üyesi avukatlardan da itiraz geldi. Avukatlar adına açıklama yapan Şehrazat Mercan, raporun hukuki noksanlıklar taşıdığını söyledi. Raporun sadece villalara özel alanlar için onay verdiğini anlatan Şehrazat Mercan, "Bilirkişi heyeti üç kez bölgede inceleme yapıp raporu hazırladı. Raporda, birinci derece olan SİT oranı birden üçüncü dereceye düşüyor. Bir kademeli düşüş durumu olmadığı gibi sadece villaların bulunduğu alana özel karar verilmiş. İmar Kanunu'na aykırı yapıldığı için villalar hakkında yıkım kararları var. Bu da yok sayılmış. Diğer alanlar ise birinci derece olarak bırakılmış. Zeytineli Köyü'nde, vatandaşlar yıllardır SİT nedeniyle büyük zarar gördü. Köylü bahçesine kulübe yaptığı için ağır ceza mahkemesinde yargılandı. Burada villalara özel ayarlama yapanlar, köylüleri neden bu zamana kadar görmedi? Onların suçu neydi? Yapılan uygulama ve alınan karar hukuka aykırı. Bilirkişi raporuna itiraz edeceğiz" dedi.