Usta Çırak İlişkisini 29 Yıldır Yaşatıyorlar
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Terzi Zeki Durğun çalışırken Zeki Durğun ile röpoprtaj Çırak Adnan Aydınalp ile röportaj MUHYEDDİN BEYCA - Batman'ın Hasankeyf ilçesinde 58 yıldır terzilik yapan 72 yaşındaki Zeki Durğun, 29 yıldır çırağı olan Adnan Aydınalp ile kıyafet dikiyor.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Terzi Zeki Durğun çalışırken
Zeki Durğun ile röpoprtaj
Çırak Adnan Aydınalp ile röportaj
MUHYEDDİN BEYCA - Batman'ın Hasankeyf ilçesinde 58 yıldır terzilik yapan 72 yaşındaki Zeki Durğun, 29 yıldır çırağı olan Adnan Aydınalp ile kıyafet dikiyor.
Hasankeyf ilçesinde yaşayan 5 çocuk babası Durğun, mesleğini ustası Hasan Cihan'dan öğrendi. Zeki Durğun, 1958 yılında kendi iş yerini açtı. Meslek hayatında 2'si kendi çocuğu olmak üzere 8 çırak yetiştiren Durğun, 29 yıldır da aynı çırakla müşterilerine hizmet veriyor.
Zeki Durğun, "evladı gibi" gördüğü çırağı Adnan Aydınalp ile çeyrek asırdan fazla sürede usta çırak ilişkisinde güzel bir örnek oluşturuyor.
"Usta çırak el ele verip bugünlere geldik"
Durğun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Usta çırak el ele verip bugünlere geldik. Böyle olmasaydı çoktan bu işi bırakmak zorunda kalacaktık." diyerek, ustanın yetiştirdiği çırağı "geleceğe yatırım" olarak görmesi gerektiğini söyledi.
"Sanatta usta, bütün bildiklerini çırağına anlatması lazım ve çırağın ustasını geçmesi gerek. Eğer çırak ustayı geçmezse, o sanat ölür. Bu anlayışla çıraklarımı yetiştirdim." ifadelerini kullanan Zeki Durğun, çırağının yaptığı iyi işleri görünce mutlu olduğunu belirtti.
Adnan Aydınalp ile çalışmaya devam edeceğini kaydeden Durğun, Türkiye'nin 81 ilinden sipariş aldıklarını, siparişleri yetiştirmeye çalıştıklarını aktardı.
Son dönemlerde gelişen teknoloji ile terzilik sanatının ilgi görmediğini dile getiren Zeki Durğun, şöyle devam etti:
"Eskiden ütü yoktu. Elbiseyi dikip öyle sahibine veriyorduk. Bazı gömleklere düğme dikmiyorduk, iliksiz veriyorduk, isteyenler evde düğmelerini dikiyordu. Tabi o zamanlar elbiseler ucuzdu. Bir gömleği iki liraya dikiyorduk. Elektrik yoktu, 1973 yılında ütülerimiz kömürle ısıtılıyordu, ilikler elle açılıyordu. Daha sonra işi ilerlettim. Eski dönemlerde Hasankeyf denilince akla incir, üzüm ve gömlek gelirdi. Bu nedenle Türkiye'nin bütün bölgelerinden müşterilerimiz var. İstanbul, Bursa, Çorum, Antalya, Muş, Gümüşhane ve Mardin'e kadar diktiğimiz kıyafetleri gönderiyoruz."
Adnan Aydınalp ise 29 yıllık çıraklık yaşamında ustasından mesleki anlamda çok şey öğrendiğini, çocukluğundan bu yana Durğun'un yanında çalıştığını bildirdi.
Aydınalp, "29 yıllık çıraklık yaşamımda ustamdan sadece meslek değil, ahlaki açıdan da birçok şey öğrendim. Dürüst olmayı öğrendim. Ustamın yanında çalışmaktan memnunum." şeklinde konuştu.