Usta Şair Necip Fazıl, Bahçelievler'de Anıldı
Türk edebiyatının güçlü ismi Üstad Necip Fazıl Kısakürek’i ölümünün 31. Yıldönümünde Bahçelievler’de andı.
Türk edebiyatının güçlü ismi Üstad Necip Fazıl Kısakürek'i ölümünün 31. Yıldönümünde Bahçelievler'de andı. Anma programında üstadın yakınında bulunmuş isimler tanıdıkları Necip Fazıl'ı anlattı.
Şair, yazar ve düşünür Necip Fazıl Kısakürek'in ölümünün 31. yıldönümünde Bahçelievler Belediyesi tarafından düzenlenen programla anıldı. Üstadın isminin yer aldığı Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa Bahçelievler Kaymakamı, Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, Necip Fazıl'ın yakınında bulunmuş isimler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Program öncesi Necip Fazıl'ın çocukluk, askerlik ve öğrencileriyle birlikte olduğu yıllarındaki anılarını yansıtan resimler salon girişinde sergilendi. Eğitimci yazar Muzaffer Doğan'ın gayretleri ile bir araya getirilen edebiyat, sanat ve siyaset dünyasından 14 yetkin isim, tanıdıkları Necip Fazıl Kısakürek'i anlattı.
"DIŞARI ÇIKMAK İSTEMEYEN GRUP, ÜSTADIN SÖZÜYLE DIŞARI ÇIKTI"
Sinevizyon gösterisi ile devam eden anma programında Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, öğrencilerin ustada çok bağlı olduğunu vurguladı. Develioğlu, Necip Fazıl Kısakürek ile yaşadığı bir anıyı ise şöyle anlattı: "1975 yılanda öğrenciyken delegelerin seçileceği bir kongreye katıldım. O dönemde de bazı sıkıntılar olmuştu. İş yapma- çözme noktasında üniversitede iki ayrı grup oluşmuştu. Bir çoğu da ünlü isimlerdi. Kongre salonuna delegelerden diğer arkadaşlarda girdi ve salon çok kalabalıklaştı. Kim delege kim değil, onu da bilemiyoruz. Delege olmayanların çıkması isteniyor ama kimse dışarıya çıkmıyor. Bunun üzerine üstat, kürsüye çıktı ve 'delege olmayanlar dışarı çıksın' dedi. Bu söz sonrası bir grup dışarıya çıkmaya başladı. Dışarıya çıkanlarda 'ya tamam ama biz çıkmak zorunda mıyız, o iş başka bu iş başka' dediler ve dışarıya çıkmak zorunda kaldılar. Bu olay beni çok etkilemişti. Necip Fazıl'ı bir nesli tutuyor ve o nesilde arkasında gidiyor."
"ÜSTAT İSLAMDIR"
Üstadı yakından tanıma fırsatı yakalayan Devlet Eski Bakanı Hasan Aksay, "Üstadı şair, yazar, yayıncı, hitabe sahibi diye anlatılamaz. Böyle anlatırsan bir parçasını anlatmış olursun. Ancak 'üstat İslam'dır' diye tanımlanabilir" dedi.
Karikatürist Yalçın Turgut Balaban ise, Necip Fazıl'ın müthiş bir şiir kabiliyetinin olduğunu, ancak bütün bunları bir araç olarak kullandığını asıl meselesinin sonsuza varmak olduğunu söyledi. Üstadı bir şeyle anlatmanın Necip Fazıl'a işlenecek en büyük cinayet olduğunu dile getiren Balaban, üstadın ümmetin son yüz yılının nabzını tutan adam olduğunu belirtti. Balaban konuşmasında gençleri Kısakürek'in eserlerini okuması gerektiği konusunda da uyardı. - İSTANBUL