Haberler

Tiyatro Eleştirmeni Üstün Akmen Vefat Etti

Güncelleme:
Abone Ol

Evrensel Gazetesi yazarlarından, tiyatro eleştirmeni Üstün Akmen, Gümüşsuyu'ndaki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

Evrensel Gazetesi yazarlarından, tiyatro eleştirmeni Üstün Akmen, hayatını kaybetti. Akmen, dün akşam saatlerinde geçirdiği kalp krizi sonucu Gümüşsuyu'ndaki evinde yaşamını yitirdi.

SANAT CAMİASI YASA BOĞULDU

Bariton, opera sanatçısı Mesut İktu yaptığı açıklamada, haberi alınca çok kötü hissettiğini dile getirerek, "Çok üzgünüm gerçekten" dedi.

Akmen'in çok değerli bir insan olduğunu kaydeden İktu, şöyle konuştu:

"Üstün Akmen çok seçkin bir insandı. Hem operayı hem tiyatroyu hem baleyi eleştirecek kadar çok bilgili ve donanımlıydı. Belki de bu konuda ülkemizde yazı yazan, birkaç dostumuzdan bir tanesiydi. Gerçekten çok üzgünüm. Bütün sanat camiasına baş sağlığı diliyorum. Üstün beyle çok yakın dosttuk. Özellikle Osman Şengezer, Üstün Akmen ve ben üçümüz çok iyi dosttuk. İkisini de kaybettim bu sene. Benim hiçbir konserimi kaçırmazdı. Hatta en son Zeliha Berksoy'un sergilediği oyunu izlediğimizde yan yana oturduk. Benim 45. sanat yılı konserim 30 Kasım'daydı. Onu not aldı. 'Mutlaka geleceğim' demişti bana eşiyle beraber. Çok iyi dosttu kendisi. Kitaplarına yazılar yazdım."

"ELEŞTİRİLERİYLE TİYATROYA KATKIDA BULUNDU"

Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Dikmen Gürün de Akmen ile Afife Jale Ödüllerinin ilk yıllarında jüride beraber çalıştıklarını söyleyerek, "Her şeyden önce benim için, değerli bir dost, bir arkadaştı. Tiyatro için yıllardır çok emek verdi. Eleştirileriyle tiyatroya katkıda bulundu. Tiyatro Eleştirmenleri Birliği olduğu dönemde, birliğimize önemli getirileri vardı. Çok üzüldüm" diye konuştu.

Ünlü oyuncu ve yönetmen Haldun Dormen, Akmen'in vefatına ilişkin "Çok üzüldüm. Tiyatro için ve bizim için büyük bir kayıp" dedi.

"KİMSEYE ÖDÜN VERMEDİ"

Oyun yazarı Kemal Tuncer Cücenoğlu, Akmen'le yakın dostlukları olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Onunla yurtiçindeki oyunlarımda birlikte olduğumuz gibi yurtdışında da bazı ülkelere oyunlarımı izlemeye gitmiştik. Fransa'da sahnelenmeye başlanacak olan bir oyunumun galasına birlikte gidecektik. Biletlerimiz de alınmıştı. O sırada yanardağ patlamaya başladı ve uçak seferleri iptal edildi. Gidemedik. Fosforlu Müzikali'mi izlemek istiyordu bu günlerde. Nedim Saban da ileride yapılacak galaya gelmesini söylemiş dostuma. Gelemedi bu nedenle. Oysa çok istemiştim gelip oyunu yazmasını."

Akmen'in sorumlulukla hep dik durmasını bildiğine vurgu yapan Cücenoğlu, "Kimseye ödün vermedi. Örnek oldu herkese. Onu çok özleyeceğim. Işıklar içinde yatsın" ifadelerini kullandı.

"TİYATROMUZ İÇİN BÜYÜK KAYIPTIR"

Tiyatro oyuncusu ve oyun yazarı Ulvi Alacakaptan da eleştirmenler içinde en çalışkanlardan birinin Akmen olduğunu belirterek, şu bilgileri aktardı:

"Kısa zamanda birçok oyun izlerdi. Bizim tiyatro konusunda görüşlerimiz pek örtüşmezdi ama tiyatro camiasında pek olmayan bir özelliği vardı. Basında ne kadar tartışsak da bir yerde karşılaştığımızda, muhakkak selam veren çok nazik bir insandı. Tiyatromuz için büyük kayıptır."

"ALÇAK GÖNÜLLÜĞÜ TAŞIYAN BİR HAYAT YAPISINA SAHİPTİ"

Oyun yazarı Turgay Nar ise Akmen'in çalışmalarını yakından takip ettiğini belirterek, "Çok muhterem bir insandı. Çok değerliydi. Zarif ve terbiyeli, bizim insanımıza özgü, alçak gönüllülüğü taşıyan bir hayat yapısına sahipti. Yani gerçekten çok üzüldüm. Güzel bir insandı. Allah rahmet eylesin" ifadelerine yer verdi.

ÜSTÜN AKMEN KİMDİR?

1960'lı yıllarda Atilla Berkan, Şerif Yüzbaşıoğlu ve Ergun Özer orkestralarında profesyonel şarkıcılık yapan Akmen, TRT İstanbul Radyosu'ndaki haftalık emisyon ve İTÜ'nün canlı yayımlanan televizyon programlarıyla ün yaptı.

Akmen, 1995'te Cumhuriyet Gazetesi bünyesinde kurulan Medya Tanıtım, Dağıtım, Geliştirme A.Ş.'nin paydaşı, Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü oldu. Bu görevin yanı sıra Cumhuriyet Gazetesi Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. 1997'de Cumhuriyet Gazetesi Genel Müdürlüğü, Cumhuriyet Kitap Kulübü Başkanlığı ve Cumhuriyet Kitapları'nın Genel Yayın Yönetmenliğini üstlenen Akmen, 2001'de Cumhuriyet Gazetesi'nden ayrıldı.

Akmen, bir süre İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda Medya ve İzleyici Koordinatörü, Genel Yayınlar Yönetmeni olarak çalıştı.

BİRÇOK BAŞARAILI SANAT ESERİNİN ALTINA İMZASINI ATTI

"Evrim", "Dönem", "Yeni Ufuklar", "Yeni İnsan", "Yeni Dergi" ve "A" gibi dergilerde yazıları yayımlanan Akmen, 2012'ye kadar Tiyatro...Tiyatro Dergisi'nde yazılarına devam etti. Uzun yıllar, Milano'da yayınlanan sahne sanatları dergisi "Il Sipario"da İstanbul'da sahnelenen opera-bale-tiyatro eserlerini tanıtarak eleştiri yazıları yazdı.

EVRENSEL GAZETESİ'NDE KÖŞE YAZARLIĞI YAPIYORDU

"Suçsuz Laleler", "Bir Günlük Dost", "Kör Bakkalın Gözleri", "... Veee Perdeee...", "Yarim Nereyi Mesken Tuttun" ve "Provasız Yaşam" gibi eserlere imza atan Akmen'in yazıları, vefatına kadar Evrensel Gazetesi'ndeki "Gözlemevi" isimli köşesinde yayımlanıyordu.

Kaynak: AA / Güncel

Cumhuriyet Gazetesi Evrensel Gazetesi Üstün Akmen Mesut İktu Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

gözlemci:

nari cahiyme. gitti bir kemalist daha.

Yanıtla11
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title