Uyum Bakanı Öney ?türkler de Yasadan Olumsuz Etkilenebilir?
Uyum Bakanı Öney 'Türkler de yasadan olumsuz etkilenebilir' Mahmut Tosun, Baden, 16 Şubat, (DHA)- ALMANYA Baden Württenberg Eyaleti Uyum Bakanı Bilkay Öney, Almanya'da yaşayan Türklerin ve diğer göçmen kökenlilerin de Başbakan Angela Merkel'in genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin Yönetim Kurulunun sertleştirilmesini istediği iltica yasasından olumsuz şekilde etkilenebileceğini ifade etti.
Uyum Bakanı Öney 'Türkler de yasadan olumsuz etkilenebilir'
Mahmut Tosun, Baden, 16 Şubat, (DHA)-
ALMANYA Baden Württenberg Eyaleti Uyum Bakanı Bilkay Öney, Almanya'da yaşayan Türklerin ve diğer göçmen kökenlilerin de Başbakan Angela Merkel'in genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin Yönetim Kurulunun sertleştirilmesini istediği iltica yasasından olumsuz şekilde etkilenebileceğini ifade etti.
DHA'ya açıklama yapan Öney, ' Köln'de cereyan eden taciz olayları ve mültecilerin işledikleri suç sayısının artması mülteciler yasasına ve ceza kanuna yansıyabilir. Mesela suç işleyen ve 3 sene hapis cezası alan yabancılar, cezalarını çektikten sonra sınır dışı edilebiliyordu. Belki yeni yasayla bu kural daha da sertleştirilecek ve 1 sene hapis cezası alan mültecinin ve yabancının yurtdışı edilmesi söz konusu olabilecek. Bu yasa değişikliğinden Almanya'da yaşayan Türkler de ne yazık ki mustarip olabilir' dedi.
Bilkay Öney, Almanya'ya yönelen sığınmacı akınının Almanya'da zaten var olan yabancı karşıtlığını ve ırkçılığı daha da arttıracağı uyarısında bulunurken şunları kaydetti
'Geçen sene Almanya'ya 1 milyondan fazla mülteci geldi. Yoğun bir göç aldı Almanya. Bu da yabancı düşmanlığını körükledi. Zaten daha önce de Alman nüfusunun yarısı Almanya'da çok fazla yabancının yaşadığını düşünüyordu. Artan mülteci sayısıyla bu algı daha ileri boyutlara taşındı. Geçen sene mülteci yurtlarına binden fazla saldırı gerçekleştirildi. Avrupa Komisyonu'nun raporuna göre Avrupa'ya gelen mültecilerin %60'ı ekonomik nedenlerle göç ediyor ki sadece savaş bölgesi olan Suriye'den değil, Afganistan'dan, Pakistan'dan, Irak'tan ve balkanlardan da çok sayıda mülteci geliyor. Bu insanlar çoğunlukla Almanya'nın ekonomik durumunun iyi olmasından ve burada iyi bir hayat yaşamak istemelerinden dolayı geliyor. Bu da bizi oldukça zorluyor; yeterince ev bulamıyoruz, iş piyasasında sorunlar yaşanıyor. Daha önce burada Türkler en dezavantajlı grup olarak görülürken şimdi yeni bir grup geldi. Bu da tabi ki insanlarda ve Türk vatandaşlarında kaygı yaratıyor. Çünkü gerek ev konusunda gerek iş konusunda olsun bir rekabet söz konusu. Ayrıca artan yabancı düşmanlığı, Müslüman düşmanlığı burada yaşayan Türkleri oldukça huzursuz ediyor?.
Partilerin 'mülteci akınını nasıl engelleyebiliriz' arayışı içerisinde olduğunu belirten Öney, bu meseleyi eyaletlerin çözemeyeceğini, Avrupa Birliği'nin ve Türkiye ile birlikte yürütülecek çalışmaların sorunu çözebileceğini vurguladı. Öney, mülteciler konusunun Almanya'da partiler arasında sert tartışmaların yaşanmasına da sebep olduğunu da ifade etti.
Yılbaşı gecesi başta Köln olmak üzere Almanya'nın bazı kentlerinde kadınların, Kuzey Afrika ve Ortadoğu kökenli oldukları öne sürülen kimseler tarafından tacize uğraması sonucu ülkede sığınmacılar üzerinden yürütülen büyük bir tartışma başlamıştı. Ülkede, partiler aralarında uzlaşma sağlayamasa da iltica yasasının koşullarının ağırlaştırılması konusunda fikir birliği oluştu. Almanya'da değiştirilmesi düşünülen yasanın maddeleri arasında ülkede bulunan sığınmacıların yaşayacakları yerlerin düzenlenmesi, sığınmacıların sadece devletin öngördüğü yerleşim birimlerinde yaşamak zorunda kalmaları; ülkeye, eyaletlere eşit oranda dağıtılarak büyük şehirlerde toplanıp gettolaşmalarının önüne geçilmesi ve suç işleyen mültecilerin sınır dışı edilmesinin kanunla kolaylaştırılması gibi noktalar ön plana çıkıyor. Değiştirilmesi ve ağırlaştırılması düşünülen yeni mülteciler yasasının genel olarak yabancılar yasasını da olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor.