Haberler

Uzman Doktor Sıkıntısı Bölüm Kapattırdı

Abone Ol

Dicle Üniversitesi Çocuk Hastanesinin tek çocuk gastroenteroloji uzmanının görevinden ayrılması nedeniyle bölüm geçici olarak kapatıldı Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesinde görevli gast...

SEMA KAPLAN - Dicle Üniversitesi (DÜ) Çocuk Hastanesindeki Çocuk Gastroenteroloji Anabilim Dalında görevli tek uzman doktorun görevinden ayrılması nedeniyle bölüm doktorsuz kaldı.

Diyarbakır'a çocuk gastroenteroloji uzmanı atanmaması halinde sürekli takibi ve tedavisi gereken hastalar, Malatya ve Elazığ gibi illere gitmek zorunda kalacak. Çocuklarının tedavisi için başka illere gitme imkanı bulamayan aileler, bakanlıktan Diyarbakır'a gastroenteroloji uzmanı atanmasını istiyor.

DÜ Tıp Fakültesi Hastanesi yönetimi de bölümün yeniden hizmete devam etmesi için bakanlığa çocuk gastroenteroloji uzmanı atanması için talepte bulundu.

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Vefik Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gastroenteroloji bölümünde tek uzman doktor bulunduğunu belirterek, onun da 2 ay içerisinde mecburi hizmetinin dolacağını söyledi.

Doktorun Diyarbakır'dan ayrılıp ayrılmamasının kendi takdiri olduğunu ifade eden Çelebi, bu bölüme yoğun talep olduğu için bölümde doktor kalmaması halinde sıkıntı yaşanabileceğini bildirdi.

Çelebi, DÜ'de gastroenteroloji bölümünün kapatılmasının ardından bölgedeki çok sayıda hastanın kendi hastanelerine başvurduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu bölüme yoğun talep var. Batman ve Mardin gibi çevre illerin yanı sıra ilçelerden de hastalar Diyarbakır'a geliyor. Doktor atanması halinde sıkıntı olmayacaktır. Ancak atanmaması halinde sıkıntı olabilir. Mevcut doktor gitmeden de yeni bir doktorun atanması mümkün görünmüyor. Yan dal olduğu için bu bölümde uzman doktor kolay bulunmuyor. Gelen hastalara diğer uzman doktorlar yardımcı oluyor. Ancak durumu uzmanlık gerektiren hastaları sevk etmek zorunda kalıyoruz. Yoğunluktan dolayı durumu acil olmayan hastalara randevu veriyoruz. Acil hastalara ise aynı gün tedavi uyguluyoruz."

Çelebi, durumu Sağlık Bakanlığına bildirerek uzman doktor atanması talebinde bulunduklarını sözlerine ekledi.

-Hastalar endişeli

Silvan'da yaşayan ve 4 çocuğunun karaciğer, beyin ve diğer hayati organlarında fazla miktarda bakır birikmesiyle ortaya çıkan Wilson hastalığı bulunan baba Sıddık Erkek de çocukları Ahmet (14), Hamdullah (12), Ömer (6) ve Hatice'nin (5) Wilson hastalığı ile mücadele ettiğini söyledi.

Çocuklarını 3 ayda bir düzenli olarak kontrol için Diyarbakır'daki hastanelere getirdiğini ifade eden Erkek, çocuklarının rahatsızlıklarından dolayı bir saatlik yolda bile midelerinin bulandığını belirtti.

Erkek, bölgede sadece Diyarbakır'da çocuk gastroenteroloji uzmanı bulunduğunu ancak DÜ'deki uzman doktorun görevden ayrılması nedeniyle bölümün kapandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bölgedeki farklı illerden gelen tüm hastalar çocuk gastroenteroloji alanında tek uzman doktorun bulunduğu Çocuk Hastalıkları Hastanesinde tedavi oluyor. Bu nedenle hastanede yoğunluk artıyor. Buradaki doktorun da 2 ay sonra mecburi hizmetinin dolduğunu öğrendik. Geçmişte bölgede çocuk gastroenteroloji uzmanı olmadığından Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlere gitmek zorunda kalıyorduk. Büyük şehirlere gitmek hem maddi hem de manevi olarak bizi zorluyor. DÜ'de bölümün açılmasıyla bu sıkıntılardan kurtulmuştuk. Tedavi için yeniden büyük şehirlere gitmek zorunda kalacağız. Geçmişte yaşadığımız sıkıntıları bir daha yaşamak istemiyoruz. Bakanlıktan Diyarbakır'a acilen uzman doktor ataması yapmasını bekliyoruz."

-"Doktor atanırsa sorunlarımız hafifleyecek"

Karaciğer rahatsızlığı bulunan 11 yaşındaki Merve Söker'in babası Muhammed Söker de kızının rahatsızlığının sürekli takip gerektirdiğine değinerek, en büyük sıkıntılarının Diyarbakır'da yeterli gastroenteroloji uzmanının bulunmaması olduğunu söyledi.

Geçmiş yıllarda tedavi için Malatya ve Elazığ'a gitmek zorunda kaldıklarını hatırlatan Söker, "Bu illere gitmek imkanımız olmadığı için bizi mağdur ediyor. Diyarbakır'a uzman doktor atanması ile sıkıntılarımızdan kurtulmuştuk. Yetkililerden çocuklarımızın sağlığı için destek bekliyoruz. Uzman doktor atanırsa sorunlarımız hafifleyecek" dedi.

Doğuştan bağırsak felci rahatsızlığı bulunan ve DÜ Çocuk Hastanesinde tedavisi süren 10 aylık Mustafa Sevim'in annesi Fatma Sevim ise oğlunun tedavisi için Batman'dan Diyarbakır'a geldiklerini ifade etti.

Oğlunun tedavisinin sürekli takip gerektirdiğini 3 gün eve gitseler 4. gün tuz kaybı nedeniyle hastaneye geldiklerini anlatan Sevim, "Bizim gibi durumu ağır olan çok hasta var. Tek sıkıntımız gastroenteroloji dalında uzman doktor olmaması. Şu anda mevcut doktorlar oğlumun tedavisi ile ilgileniyor. Ancak biz bu dalda Diyarbakır'a uzman doktor atanmasını istiyoruz" diye konuştu. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel

Dicle Üniversitesi Diyarbakır Malatya Elazığ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title